2/8/11

Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου


02/08/2011





Η σαφέστατη δήλωση του Πρέσβη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο ότι «επίσημη πρόταση δεν έγινε στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Συζήτηση για παροχή βοήθειας στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης έγινε. Καμία πρόταση επίσημα δεν έγινε», καταρρίπτει και διαψεύδει τα όσα η εφημερίδα «Αλήθεια» έγραφε την περασμένη Κυριακή. Ο Πρέσβης της Γερμανίας με σαφήνεια τοποθετήθηκε και στο θέμα περί προσφοράς για ανάληψη και καταστροφή του φορτίου του Monchegorsk, λέγοντας ότι «όχι, δεν προσφερθήκαμε ως Γερμανία για κάτι τέτοιο».

Η «Αλήθεια» την Κυριακή έγραφε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε πρόταση της Γερμανίας να αναλάβει με δικά της έξοδα την πλήρη επαναλειτουργία της κατεστραμμένης ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» διότι δεν ήθελε να ελλιμενισθούν στη βάση νατοϊκά πλοία».

Αποκαλύπτεται ότι η εφημερίδα «Αλήθεια» κατασκεύασε την είδηση περί δήθεν επίσημης πρότασης για πλήρη επαναλειτουργία της βάσης. Αποκαλύπτεται ότι η «Αλήθεια» κατασκεύασε τη δήθεν άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πλασάρει το παραμύθι περί διπλωματικής διολίσθησης. Ακόμα και τα όσα σήμερα γράφει η εφημερίδα «Αλήθεια», στην ουσία διαψεύδουν τα όσα έγραφε την περασμένη Κυριακή. Τα γεγονότα άλλωστε είναι αμείλικτα, γι’ αυτό η «Αλήθεια» προφανώς ένιωσε την ανάγκη να αλλάξει τους ισχυρισμούς της για να συντηρήσει το θέμα αντί να παραδεχθεί το λάθος της.

Είναι φανερό ότι η εφημερίδα «Αλήθεια» κατασκεύασε γεγονότα για να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, σε αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας συμμετείχε και ο ΔΗΣΥ, σπεύδοντας να χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας για να επιτεθεί σε βάρος του Προέδρου και της Κυβέρνησης.

Αυτή η ανεύθυνη στάση τελικά πλήττει την Κύπρο και τις σχέσεις της με φίλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, που αποτελεί ηγετική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Λυπούμαστε γιατί μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα τίθενται πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου, σε μια περίοδο που καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων και αποκατάσταση των ζημιών με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης, στην οποία προσβλέπουμε.