2/8/11

*Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ *Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ

02/08/2011





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι ήταν μια κάπως μακρά συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, εμείς ως Ηνωμένα Έθνη έχουμε τη θέση πως όσα λιγότερα λέγονται δημοσίως για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας. Αυτές είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διεξάγονται με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας. Έχοντας αυτά υπόψη, προσπαθούμε να κρατήσουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση όσο πιο εμπιστευτικό γίνεται· αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας. Φυσικά, η ουσία είναι αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει, ωστόσο, το να υπάρχει μια καλή διαδικασία είναι ένα σημαντικό μέρος της».

Ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε, επίσης, ότι η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στο ίδιο πλαίσιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Έρογλου κατέθεσε σήμερα νέες προτάσεις όσον αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα, για το συμφέρον αυτής της διαδικασίας, να μην αναφερθούν οι προτάσεις που έκαναν οι δύο πλευρές, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σε θέση να συζητούν για τα διάφορα θέματα χωρίς να προδικάζονται οι τελικές τους θέσεις. Υπήρξε αρκετή συζήτηση σήμερα για τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη και είναι σημαντικό να είναι κατανοητό ως ένα έργο σε εξέλιξη».