17/8/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 5ο Ετήσιο Φεστιβάλ Τηλλυρίας, χθες, στον Κάτω Πύργο
17/08/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου.

Τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, εκτός από την ψυχαγωγία αποτελούν σημείο αναφοράς για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας και επιβεβαιώνουν τις ακατάλυτες ιστορικές μας καταβολές. Οι εκδηλώσεις αυτές μας δένουν με τις ρίζες μας και μας κρατούν όρθιους στον τόπο μας απέναντι στην κατοχή για να διεκδικούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Είναι μια μορφή πολιτιστικής αντίστασης στη σημερινή εποχή της αποξένωσης και του ατομικισμού και εκφράζει την αποφασιστικότητά μας να κρατηθούμε στη γη των προγόνων μας.

Ο Κάτω Πύργος είναι το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας και βρίσκεται στο δυτικότερο τμήμα της επαρχίας Λευκωσίας. Κτισμένος στους βορεινούς πρόποδες του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης σε ομορφιά παραλίας με πεντακάθαρα νερά και σε συνδυασμό με το ορεινό τοπίο που τον περιβάλλει, αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Η πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων της κοινότητάς σας, η εργατικότητα και προοδευτικότητά τους μαζί με τα πολύ νόστιμα οπωροκηπευτικά που παράγετε και το ολόφρεσκο ψάρι που προσφέρετε στους επισκέπτες, σας έχουν καταστήσει πασίγνωστους εντός και εκτός Κύπρου.

Οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι προσκεκλημένοι σας θα έχουν απόψε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν χαρακτηριστικά δείγματα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Με την παρουσία μου απόψε εδώ εκφράζω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την προσφορά σας. Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αναβάθμιση της περιοχής σας πολιτιστικά και τουριστικά αλλά και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι του λαού μας είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης.

Εμείς θα προχωρούμε μπροστά - και μέσα από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και παρά την πρόσφατη τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας, - επιλύοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχονται.

Θέλουμε τον λαό μας να παραμένει όρθιος και να στέλνει τα δικά του μηνύματα για επιβίωση, φιλία, συνεννόηση και συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να κάνουμε την ενωμένη Κύπρο νησί της ειρήνης και του πολιτισμού για όλους τους Κύπριους και για τους ξένους φίλους και επισκέπτες της.

Εύχομαι να περάσετε μια όμορφη βραδιά, να είστε πάντα καλά και σας ευχαριστώ από καρδιάς.