1/8/11

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο μνημόσυνο των ηρώων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή το 1974, χθες στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, στη Δρομολαξιά
01/08/2011





Φέτος είναι η 37η συνεχής χρονιά κατά την οποία τιμούμε και μνημονεύουμε τους ήρωες της κοινότητας Δρομολαξιάς, εκλεκτά παλικάρια – και ένα κοριτσάκι - που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Αυτές τις ημέρες του Ιούλη ολόκληρη η Κύπρος πενθεί, ακόμη περισσότερο τώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα στη Ναυτική Βάση στο Μαρί που πρόσθεσαν κι άλλους πεσόντες στον μακρύ κατάλογο όσων πρόσφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Αν και οι ήρωές μας και η γη μας είναι κάθε μέρα στη σκέψη και στην καρδιά μας, αυτές τις μέρες οι θύμησες είναι ακόμη πιο έντονες και φορτισμένες. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τριανταεπτά χρόνια μετά, μετράμε, δυστυχώς, ακόμη τις πληγές που άφησαν πίσω τους τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974. Δεν ξεχνούμε τον μαύρο Ιούλη και Αύγουστο του 1974 που υπήρξαν η εγκληματική απαρχή του δράματος της μοιρασμένης ακόμη πατρίδας μας.

Σε μια άδικη, άνιση και προδομένη μάχη, έπεσαν μαχόμενοι με γενναιότητα ενάντια στους Τούρκους εισβολείς οι ήρωες κάτοικοι της Δρομολαξιάς, ο Φραγκόπουλος Φράγκου από την Άσσια που τραυματίστηκε θανάσιμα στις μάχες στο Τζιάος και απεβίωσε στις 31 Ιουλίου, η πεντάχρονη Μαρία Μαραγκού από το Τρίκωμο που σφαγιάστηκε από τους Τούρκους στο χωριό Άρδανα στις 16 Αυγούστου και ο Γιακουμής Σάββα από τη Γύψου που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 18 Αυγούστου του ίδιου καταραμένου έτους.

Πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος ο κυπριακός λαός στο σύνολό του στην προσπάθειά του να κρατήσει την πατρίδα ακέραιη.

O τραγικός απολογισμός του δίδυμου εγκλήματος το 1974 σε βάρος του νησιού μας ήταν μια πρωτόγνωρη τραγωδία που όμοιά της δεν γνώρισε ποτέ η Κύπρος στη νεότερη ιστορία της. Νεκροί, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι, εγκλωβισμένοι, προσφυγιά και συνεχιζόμενη εδώ και 37 χρόνια τουρκική κατοχή, πέραν του ενός τρίτου των πατρογονικών μας εδαφών, είναι ο απολογισμός της μεγαλύτερης συμφοράς που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας.

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρωικών νεκρών της Δρομολαξιάς, δίνουμε την υπόσχεση πως θα αγωνιστούμε με συνέπεια και επιμονή ως την ώρα της λύτρωσης και της τελικής δικαίωσης της πατρίδας μας. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Σε μια Κύπρο ευρωπαϊκή, επανενωμένη, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Ουσιαστικό στοιχείο του αγώνα μας, όμως, αποτελεί η ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Ο εσωτερικός διχασμός και η πόλωση δημιούργησαν και δημιουργούν οφέλη μόνο για την Τουρκία.

Η βίαιη διαίρεση του νησιού και του λαού μας μπορεί να ανατραπεί μόνο με ομόνοια και σύμπνοια. Το αίσχος που εκτυλίσσεται εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με ενότητα και ομοψυχία.

Είναι απαραίτητο να αναλάβει ο καθένας από εμάς το δικό του μερίδιο ευθύνης στην επίτευξη ενότητας και κοινής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος και να επιδειχθεί αλληλοσεβασμός και αλληλοανοχή. Διαφορετικά θα αποτύχουμε και πάλι, και θα απογοητεύσουμε τον κόσμο που απαιτεί από εμάς να θέσουμε την Κύπρο και την υπόθεσή της πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες.

Η θέλησή μας για λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμα λειτουργική είναι δεδομένη. Εμείς επαναβεβαιώνουμε ότι είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στον στόχο της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και προσηλωμένοι στις αρχές που πρέπει να τη διέπουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να καταθέτουμε προτάσεις εποικοδομητικές που να ανοίγουν τον δρόμο προς την επανένωση.

Με αγανάκτηση, όμως, παρατηρούμε την προκλητική στάση της τουρκικής Κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που προβάλλουν εμπόδια στην επίτευξη της όποιας προόδου ή στη σμίκρυνση του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών.

Το χρέος όλων μας προς τους ήρωές μας δεν σταματά εδώ. Είναι καθημερινή πυξίδα στον αγώνα που διεξάγουμε για εξεύρεση λύσης και τελική δικαίωση. Γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή θα δικαιώσει τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Πέτρος Καρεκλάς.