22/8/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

22/08/2011





Σχετικά με άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 9/8/2011, με τίτλο «Πώς να αντιμετωπίσω τις πολλές ποντίκες», το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι το Τμήμα Γεωργίας επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων για περιορισμό του πληθυσμού της ποντίκας σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές και κατ’ επέκταση τη μείωση των γεωργικών ζημιών που μπορούν να προκληθούν από το συγκεκριμένο τρωκτικό.

Η ποντίκα δεν αποτελεί μόνο φορέα σοβαρών ανθρωπονόσων, αλλά είναι και ένας σημαντικός εχθρός στη γεωργία, αφού χρησιμοποιεί ως τροφή διάφορες καλλιέργειες ή με την ούρηση και την αφόδευση περιττωμάτων καταστρέφει όση τροφή δεν θα καταναλώσει. Επιπρόσθετα, προκαλεί ζημιές σε δέντρα και σε γεωργικές εγκαταστάσεις, καταστρέφοντας τα λάστιχα αρδεύσεως, κ.ά.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Γεωργίας εφαρμόζει τα ακόλουθα

(i) Διεξαγωγή εκστρατειών με συνεργεία του Τμήματος Γεωργίας στις εστίες πολλαπλασιασμού της ποντίκας.

(ii) Δωρεάν παραγωγή και παραχώρηση ποσότητας ποντικοδολώματος στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναλαμβάνει τη διάθεση του σε γεωργοκτηνοτρόφους, κοινότητες, και άλλους δικαιούχους εφόσον πρώτα καταβάλουν ένα μικρό αντίτιμο των €0,26 ανά κιλό, συν ΦΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει έξοδα διακίνησης και αποθήκευσης του παρασκευάσματος από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.


(iii) Διαφώτιση των γεωργών και κτηνοτρόφων για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η ποντίκα και ενθάρρυνση τους για διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών εκστρατειών.

(iv) Διαφώτιση των γεωργών και οργανωμένων συνόλων για τους τρόπους καταπολέμησης της ποντίκας σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές, μέσω εκπαιδευτικών διαλέξεων, δημοσίευσης άρθρων και μετάδοσης ανακοινώσεων σε ραδιοφωνικά προγράμματα.


Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Γεωργίας να εμπλέκεται σε εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας σε κατοικημένες περιοχές ή άλλες περιοχές που δεν είναι γεωργοκτηνοτροφικές.