11/8/11

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
11/08/2011
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.



Στη διάρκεια της επίσκεψης, η Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, την οποία ο κ. Λαμπρινίδης αποδέχθηκε.

Κατά τη συνάντηση η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε τον ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης συζήτησαν θέματα όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

κ. Σταύρος Λαμπρινίδης: Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που καλωσορίζω στην Αθήνα την Ερατώ Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Την πρώτη της επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, όπως άλλωστε είχα την ευκαιρία και τη χαρά να κάνω και εγώ όταν ανέλαβα τα δικά μου καθήκοντα επισκεπτόμενος την Κύπρο.

Η επίσκεψη σου Ερατώ υπογραμμίζει τον συμβολισμό της αδελφικής μας σχέσης, αλλά έχει και πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Ξεκινήσαμε τη συζήτηση μας και θα την συνεχίσουμε και στο γεύμα, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, τα θέματα της ενέργειας, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή μας, όπως εξελίσσονται στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική, καθώς και θέματα της οικονομίας φυσικά, τα οποία είναι καυτά και ενδιαφέρουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πλήγμα που δέχθηκε η Κύπρος στις 11 Ιουλίου είναι τεράστιο. Και θέλω να ξέρεις ότι μαζί με εσάς θρηνήσαμε και εμείς για τα παλικάρια που χάθηκαν και την καταστροφή που υπέστη η Κύπρος και για τις οικογένειες τους. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης σου στέλνω και πάλι μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλάι σας με όλες τις δυνάμεις της μέχρι να πατήσετε γερά στα πόδια σας μετά από αυτή την τραγωδία. Ο κυπριακός λαός μάς έχει αποδείξει ότι έχει τεράστιο σθένος. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενωμένος και αποφασισμένος να ξανακτίσει ό,τι καταστράφηκε για να κάνει την πατρίδα του ακόμη πιο ισχυρή.

Η συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η εξεύρεση συνολικής, συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πραγματικότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει για την Ελλάδα κορυφαία προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια.

Οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, ιδιαίτερη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες. Αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η ουσία του κυπριακού προβλήματος είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία. Αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα, με τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου τις καλές υπηρεσίες η Ελλάδα στηρίζει, όπως αρνείται να συμμορφωθεί και με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της εις βάρος της Κύπρου, αντιδρώντας στο αυτονόητο: ότι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως ξέρετε, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ακαριαία αντέδρασε με σαφέστατες δικές του δηλώσεις . Αγαπητή μου Ερατώ, αντί η Τουρκία να επιχειρεί να δικαιολογήσει παράνομες ενέργειες, επικαλούμενη Συνθήκες και Συμβάσεις, τις διατάξεις των οποίων η ίδια κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει ή δεν προσυπογράφει, θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη διεθνή έννομη τάξη. Αντί να απειλεί με λήψη μέτρων και προάσπιση υποτιθέμενων έννομων συμφερόντων της, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ρητορική θα πέσει στο κενό. Να προχωρήσει στην υιοθέτηση της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, όπως έχουν κάνει εκατοντάδες χώρες και να απελευθερώσει επιτέλους τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Με την Ερατώ θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας εξετάζοντας όλα αυτά τα θέματα σε βάθος, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των ενεργειών και τη χάραξη της πολιτικής που θα μας επιτρέψει να απαντήσουμε από κοινού στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Να ξέρεις ότι στο δύσκολο έργο σου θα έχεις πάντα δίπλα σου την Ελλάδα και εμένα προσωπικά. Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα και καλωσόρισες στη Αθήνα.

Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή: Ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ φίλε, Υπουργέ μου. Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα, πρώτη μου επίσκεψη, και βέβαια το πρώτο τηλεφώνημα που είχα πάρει ήταν από σένα και αυτό βέβαια είναι ενδεικτικό της αδελφικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών μας, των δύο Κυβερνήσεων και των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Έχουμε πραγματικά μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος και είμαι βέβαιη ότι με την πολύ στενή συνεργασία στην οποία προσβλέπω θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να εκφράσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αμέριστη συμπαράσταση που είχαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και από τον ελληνικό λαό, στη μεγάλη αυτή τραγωδία που έπληξε πρόσφατα την Κύπρο και που είχε πολύ μεγάλες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, όντα παράλληλα και ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία του τόπου. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, παρόλη τη δική σας δύσκολη οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα έτρεξε πρώτη για να βοηθήσει και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γι’ αυτή τη βοήθεια.

Είχαμε την ευκαιρία, στον λίγο χρόνο που είχαμε στην ιδιαίτερη συνάντηση μας, να αγγίξουμε διάφορα θέματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν τους προσεχείς μήνες. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό και αυτό που έχεις αναφέρει προηγουμένως, με τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που για μάς είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει να εγγραφεί στην επόμενη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στην Πολωνία, αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι εκεί που ελπίζουμε και προσβλέπουμε να έχουμε την αλληλεγγύη - κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό - την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ, γιατί οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον ενός κράτους – μέλους της ΕΕ είναι και θα πρέπει να είναι πλήγμα ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ. Γι’ αυτό προσβλέπω στην πολύ στενή συνεργασία μας τις προσεχείς εβδομάδες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητική διάθεση της Τουρκίας.

Είναι και πολλά άλλα διεθνή θέματα, στον άμεσο γεωγραφικό μας χώρο αλλά και όχι μόνο, και επίσης η μεγάλη πρόκληση της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι εκεί που προσβλέπουμε επίσης στη συνεργασία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, γιατί η Ελλάδα με την τεράστια πείρα της όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος, σίγουρα θα μπορεί να συνδράμει στη δική μας προσπάθεια να έχουμε μια επιτυχημένη προεδρία της ΕΕ. Προσβλέπω σε μια πάρα πολύ στενή συνεργασία και θα χαρώ να σε έχω σύντομα στην Κύπρο και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση στην οποία υποστηρίχθηκε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών, 70-80%, διαφωνεί με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, η κα Μαρκουλλή ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, βασίζει τις θέσεις της πλευράς μας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μιλούν ξεκάθαρα για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, το οποίο θα είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και σε αυτή τη βάση που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υποβάλει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι θέσεις στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και διασφαλίζουν τα νόμιμα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Είναι γι’ αυτό που δεν συμφωνώ με τη θέση που έχετε υποβάλει, ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έρχονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Υπάρχουν βέβαια οι θέσεις των διαφόρων πολιτικών κομμάτων οι οποίες εκφράζονται, όμως, να μην ξεχνούμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκλεγεί από τον κυπριακό λαό και εκφράζει τη βούληση του κυπριακού λαού.