5/8/11

* Τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου

05/08/2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα ακόλουθα:

Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή

Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας

Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου

Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους

Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου

Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, «ας γίνει για όλους ιδεολογία μας η Κύπρος, η πατρίδα μας και η σωτηρία της. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με ακόμη καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τη λήψη κα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων». (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπετε ανακοινωθέν αρ.2).

Εκ μέρους των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους των νέων Υπουργών θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλατε διορίζοντάς μας στο υψηλό πολιτειακό αξίωμα του Υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τιμή που αισθανόμαστε είναι μεγάλη και είμαστε βαθιά ευγνώμονες διότι μας δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας από το σημαντικό πόστο που μας έχει ανατεθεί. Το βάρος της ευθύνης, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερο διότι αναλαμβάνουμε τα νέα μας καθήκοντα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, όπου προέχει η ενότητα, η συλλογική προσπάθεια και οι συναινετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων που αναμένουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις και αποφάσεις. Διαδεχόμαστε καταξιωμένους Υπουργούς που διακρίθηκαν για το έργο τους και υπηρέτησαν πιστά την Κυβέρνηση στους τομείς που τους είχαν ανατεθεί. Καλούμαστε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, ιδιαίτερα μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, να συνεχίσουμε, κάτω από τη δική σας καθοδήγηση κ. Πρόεδρε, την προώθηση και την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας, έχοντας πάντοτε γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διοίκησης, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του πολίτη.

Δεσμευόμαστε ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας εμπιστευτήκατε. Στόχος μας είναι η επιτυχία της υψηλής αποστολής μας μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στον τομέα ευθύνης που ανατέθηκε στον καθένα από μας για την εκπλήρωση όλων των σχετικών δεσμεύσεων που αναλάβατε ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του λαού.

Τα τελευταία 37 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας βρίσκεται κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, η οποία έχει επισωρεύσει τόσα δεινά σε αυτό τον τόπο και σε ολόκληρο τον λαό μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσαμε ότι είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και τον τερματισμό της κατοχής. Προς επίτευξη αυτού του στόχου θα έχετε την πλήρη και αδιάλειπτη στήριξή μας στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη των οικογενειών μας που βρίσκονται μαζί μας σήμερα, τα οποία μας στήριξαν και θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν σε αυτό το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουμε».

Παρόντες στην τελετή διαβεβαίωσης ήταν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, Υπουργοί Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες.