2/8/11

Έλληνας ΥΠΕΞ: Κοινός στόχος οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ενωμένη χώρα

/08/2011





Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε χθες συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, κ. William Hague, στο Λονδίνο. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι στην Κύπρο και την ΕΕ, ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει κοινός στόχος που είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια ενωμένη χώρα, μια ομοσπονδία όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (www.mfa.gr), ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να απομακρύνει από τον κοινό στόχο είναι ανησυχητική. Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαναφορά του ευνοϊκού κλίματος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Βρετανός Υπουργός είπε: «Η θέση μας σχετικά με την Κύπρο είναι γνωστή και θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να επιδεικνύουν μια όσο το δυνατό πιο εποικοδομητική στάση. Συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την ένταξη της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. -02.08.2011

Αρχή