21/7/11

O Υπουργός Παιδείας μίλησε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, χθες στην Αθήνα
21/07/2011





Στα 37 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Ανδρέας Δημητρίου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής χθες το βράδυ στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) και τα κυπριακά σωματεία Αττικής, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου.

Ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε «το δίδυμο έγκλημα, που σχεδιάστηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων και συντελέστηκε εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» ως «το μεγαλύτερο ανοσιούργημα που διαπράχτηκε ποτέ σε βάρος του τόπου και του λαού μας στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία». Ανέφερε ότι «ο δημοκρατικός λαός της Κύπρου αντιστάθηκε στο πραξικόπημα, πολλά παλικάρια αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, και σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «37 χρόνια μετά, τα τραύματα είναι ανοικτά και οι πληγές ανεπούλωτες».

Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται «μέχρι την τελική δικαίωση που θα επέλθει μόνο με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», ενώ επανέλαβε ότι «στόχος μας αμετάθετος είναι να τερματιστεί η τουρκική κατοχή, να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και να διασφαλιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ευρωπαϊκής Κύπρου, χωρίς καμία διάκριση, μέσα από μία λύση η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων».


«Είμαστε και διεκδικητικοί και ευέλικτοι για να φτάσουμε σε ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε οτι είναι πολύ δύσκολες, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα που παρουσιάζονται, όμως, δεν μας λυγίζουν και ούτε μας οδηγούν σε υποχωρήσεις, όπως κάποιοι κατηγορούν τον Πρόεδρο», για να προσθέσει πως «επιθυμία μας είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «η επιτακτική αυτή ανάγκη, όπως και τα λεγόμενα φυσιολογικά χρονοδιαγράμματα, που πολύ συχνά επικαλούνται ορισμένοι, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μας ωθήσουν να δεχθούμε λύση που δεν θα βασίζεται στα όσα από κοινού έχουμε συμφωνήσει οι δύο κοινότητες».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι θα διακόψει κάθε συνομιλία με την ΕΕ, αν η Κύπρος προεδρεύει της ΕΕ χωρίς να έχει μέχρι τότε λυθεί το Κυπριακό, o δρ Δημητρίου» σημείωσε: «Ευχόμαστε να έχει λυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό. Είναι όμως πρώτα από όλα ευθύνη δική της, ως κατοχικής δύναμης να κατανοήσει ότι οι αυτοκρατορικές συμπεριφορές της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ΕΕ. Είναι ευθύνη δική της να κατανοήσει ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μπορούν να ζήσουν ενιαία, αρμονικά και ειρηνικά στη Κύπρο, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν είναι ένα χαρτί στο παιγνίδι ισχύος που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε ωστόσο πως «η αλαζονεία και η υπεροψία με την οποία μιλά στην Κύπρο, παράνομα όντας ο Τούρκος Πρωθυπουργός, πρέπει να ξυπνήσει μέσα μας τη δική μας ευθύνη έναντι όλων μας».

«Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι αλαζονικός γιατί ο Ελληνισμός στο σύνολό του βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στο μέλλον μας, στα παιδιά μας, να δώσουμε την ισχύ που πρέπει στον Ελληνισμό στο σύνολό του» είπε και πρόσθεσε πως «με τραγικά ατυχήματα, σαν αυτό που συνέβηκε στη Κύπρο πριν από μια εβδομάδα περίπου, που δείχνει χρόνιες αδυναμίες μας να διαχειριστούμε τα πολύπλοκα προβλήματα που μας θέτει η σύγχρονη εποχή, θα επιτρέπουμε στον Τούρκο Πρωθυπουργό να έρχεται παράνομα και να μιλάει με την αλαζονεία που μίλησε». Υπογράμμισε τέλος ότι «οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της εποχής, και πολύ περισσότερο στο ύψος του μέλλοντος».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΚΟΕ κ. Γιώργος Μιχαηλίδης σε σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «πέρασαν 37 χρόνια από τότε που οι εγκάθετοι της Χούντας στην Κύπρο επιχείρησαν το πραξικόπημα και δόθηκε η ευκαιρία να εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο. Τριάντα επτά χρόνια είναι πολλά», προσθέτοντας ότι «από τότε συνέβησαν πολλά, γινόμαστε μάρτυρες νέων μορφών πολέμου και διαμορφώνεται παγκοσμίως μια νέα τάξη πραγμάτων».

«Για μας, όμως, είναι νωπές οι μνήμες. Δεν επιτρέπουμε στον χρόνο να φέρει τη λήθη. Δεν επιτρέπουμε την τύχη του τόπου μας να διαφεντεύουν οι ξένοι. Θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος, έως ότου αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από τη γη των Κυπρίων», είπε ο κ. Μιχαηλίδης και εξέφρασε τη στήριξή του σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε πως «οφείλουμε να επιδιώξουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση, με ισονομία, για όλους, έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα κατοχυρώνει μία λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους».

Κλείνοντας, απότισε «φόρο τιμής στα θύματα της νέας τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο, με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου κ. Παναγιώτης Χριστιάς, εκ μέρους του δικτύου Δήμων Κύπρου, διαβάζοντας μήνυμα του Δημάρχου Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνου Καλλίρη, σημείωσε ότι η τουρκική εισβολή «είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία, που βαραίνει τους εισβολείς και εξυψώνει ήρωες της Κύπρου».

Ο Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Λιακάκος είπε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή και ο διχασμός της Κύπρου, σε συνδυασμό με την πολιτιστική λεηλασία που συντελείται στα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα, είναι ένα «έγκλημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ένοχοι και οι συνένοχοι, που δέχονται και ανέχονται να συντηρούν την κατάσταση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το μουσικό σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος».

Την αντικατοχική εκδήλωση στην Αθήνα τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Ρόζενμπεργκ, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Μορφωτικός Σύμβουλος και διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου κ. Κώστας Λυμπουρής, στελέχη της Πρεσβείας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Λοΐζος Λοΐζος, εκπρόσωποι των κυπριακών σωματείων της Αττικής καθώς και σύσσωμη η κυπριακή παροικία της Αθήνας.