22/7/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ
22/07/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προέβη χθες σε δήλωση όσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ως ακολούθως:

«Στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ που συγκάλεσε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Herman Van Rompuy, εξετάσαμε το θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης καθώς και τη χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ήταν μια πολύ σημαντική Σύνοδος, κατά την οποία λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης. Αναγνωρίστηκε απ’ όλους ότι η κατάσταση που έχουμε ενώπιον μας είναι δύσκολη και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και θα αποκαθιστούν το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Θεωρούμε θετική την απόφαση για τη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας στον σχεδιασμό του νέου πακέτου αρωγής. Πιστεύεται ότι οι νέοι αυτοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν την επιπλέον υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας σε εθελοντική βάση. Ο ιδιωτικός τομέας θα έχει στη διάθεσή του μια σειρά επιλογών, οι οποίες μελετούνται, όσον αφορά τον τρόπο συμβολής του στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Λήφθηκαν, επίσης, σημαντικές αποφάσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνση των εργαλείων παρέμβασης, με στόχο την αύξηση της ευελιξίας του εν λόγω μηχανισμού. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Αρχή