10/7/11

Επιμνημόσυνη ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, για τους πεσόντες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής) Λεμεσού
10/07/2011





Με βαθιά συγκίνηση και πόνο ψυχής συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο, 37 χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες και αγωνιστές του λαού μας, που θυσίασαν τη ζωή τους για την αξιοπρέπεια και τιμή όλων των Κυπρίων.

Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε, προκάλεσαν στον λαό μας ανείπωτο πόνο και οδήγησαν σε τραγωδία, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του νησιού.

Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος το πρωινό της Δευτέρας της 15ης Ιουλίου, τα άρματα της προδοσίας ξεκίνησαν από το στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών και το κτήριο της Αρχιεπισκοπής.

Η επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε τα χειρότερα. Επρόκειτο για μια προμελετημένη ενέργεια που στόχο είχε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αφανισμό του νόμιμα εκλελεγμένου ηγέτη της Κύπρου, Εθνάρχη Μακάριου.

΄Ηταν η δυστυχής κατάληξη μιας πολυτάραχης περιόδου, η οποία χαρακτηριζόταν από τη διχόνοια που έσπειραν στον λαό μας ξένα κέντρα αποφάσεων. Μοναδικός τους στόχος τα δικά τους άνομα συμφέροντα. Ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ανεξάρτητη πορεία που επέλεξε από το 1960 η χώρα μας και συνωμοτούσαν συνεχώς για τη διχοτόμησή της. Η δράση παράνομων ομάδων και οργανώσεων ενάντια στην εκλελεγμένη ηγεσία του τόπου, όπως ήταν το Εθνικό Μέτωπο και αργότερα η ΕΟΚΑ Β, αλλά και οι διακοινοτικές συγκρούσεις που άρχισαν από το 1963, δημιούργησαν στο νησί μια εκρηκτική κατάσταση που είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια επερχόμενη καταστροφή και εθνική τραγωδία.

Οι αίτιοι του προδοτικού πραξικοπήματος, η Χούντα της Αθήνας και η ΕΟΚΑ Β΄, σχεδίασαν και προετοίμασαν με κάθε μεθοδικότητα το έγκλημά τους ενάντια στη δημοκρατία και στη νομιμότητα, και, εντέλει, ενάντια στον κυπριακό λαό. Ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι οι ενέργειές τους θα καθιστούσαν το νησί μας ανοχύρωτη πολιτεία και θα εγκατέλειπαν έναν άοπλο, ειρηνικό λαό, έρμαιο του βάρβαρου κατακτητή που χρόνια καραδοκούσε.

Όταν έστρεφαν τα πυροβόλα τους ενάντια στο Προεδρικό Μέγαρο, το σύμβολο της υπόστασης του κράτους μας, ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι με την αντιδημοκρατική τους αυτή ενέργεια άνοιγαν την κερκόπορτα στον Αττίλα που περίμενε υπομονετικά για να κτυπήσει.

Τις μέρες αυτές υποχρεωτικά στρέφουμε το βλέμμα πίσω και προβληματιζόμαστε ξανά για τις αιτίες της τραγωδίας του Ιούλη του 1974. Όχι για να ξύνουμε πληγές αλλά για να πάρουμε τα σωστά διδάγματα και να αποφύγουμε μια επανάληψη των ίδιων λαθών και εγκλημάτων του παρελθόντος. Γιατί η κριτική και η θαρραλέα αντιμετώπιση του παρελθόντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Το όραμα και η ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας μας και της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας, μέσα από μια ειρηνική, συμβιβαστική αλλά βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί τον αμετάθετο στόχο μας. Επιθυμούμε λύση, αλλά μια λύση που θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού μας. Επιδιώκουμε μια λύση που θα επανενώσει την πατρίδα μας, θα αποκαταστήσει τα καταπατημένα δικαιώματα του λαού μας και θα διασφαλίζει τις συνθήκες για μια ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, σε μια πραγματικά ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο. Μια λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Σ΄ αυτές τις τόσο σημαδιακές επετείους δεν είναι σωστό να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας σε φραστικές καταδίκες και πολιτικές συγκρούσεις. Είναι η ώρα για εγρήγορση και ενότητα. Είναι η ώρα για συλλογικό προβληματισμό, καθώς και για κοινή δράση.

Πολιτεία και λαός τιμούμε σήμερα τους ήρωές μας που έπραξαν ακέραιο το καθήκον τους, πολεμώντας ενάντια στη δικτατορία. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να δοξάσουμε τους ηρωικώς πεσόντες της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα που έπεσαν μαχόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση και η αφοσίωσή τους στη νομιμότητα.

Χρόνια μετά, στεκόμαστε μπροστά στους νεκρούς ήρωές μας με ψυχή καθαρή, με πίστη και αποφασιστικότητα και τους υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την τιμή μας.

Αιωνία η μνήμη σας αθάνατοι ήρωές μας.