10/7/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 10/07/2011 Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν εμπεριέχει ούτε επιδιαιτησία ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τουναντίον, ο ίδιος ο ΓΓ έχει επαναλάβει ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από τη Χλώρακα, στο περιθώριο του μνημόσυνου των ηρώων της Χλώρακας Ανδρέα Έλληνα, Θεόδωρου Πέτρου, Χαράλαμπου Κυρίλλου, Δημήτρη Ζηνιέρη και Χριστόδουλου Πολυδώρου, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς τι αναμένεται από την αυριανή σύσκεψη μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων για την οικονομία, είπε ότι «αύριο μετά από την πρώτη συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το πολύ εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε, μαζί με το ευρύτατο πεδίο συναντίληψης και συναίνεσης που υπάρχει, δικαιούμαστε να έχουμε ψηλές προσδοκίες για αύριο, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της συνάντησης να μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό πακέτο μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων τόσο για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων όσο και για, πολύ περισσότερο, τη διενέργεια διαρθρωτικών τομών και για την επίλυση προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες και πρέπει να επιλυθούν».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάτι καταληκτικό ή αν η συζήτηση που θα γίνει θα είναι φιλολογικού χαρακτήρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «φιλολογική δεν μπορεί να είναι διότι είναι πολύ συγκεκριμένη. Έχει αρχίσει από την Παρασκευή η συζήτηση, είναι ουσιαστική διότι γίνεται ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση πολύ συγκεκριμένων προτάσεων, άρα, είναι πολύ συγκεκριμένη συνάντηση και μεστή από περιεχόμενο».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε προχθές, μετά λήξη της συνάντησης, πρόκειται για μέτρα και άμεσης εφαρμογής, υπάρχουν μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Κληθείς να πει ποιες είναι οι προσδοκίες για το Κυπριακό μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη συνάντηση Γενεύης βγήκαμε με ένα στόχο: τη συζήτηση όλων των ουσιωδών θεμάτων του Κυπριακού, έτσι ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις. Η συζήτηση όλων των ουσιωδών θεμάτων ήταν ένα θέμα που εμείς συνεχώς θέταμε. Πρέπει και η τουρκοκυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί επί αυτών των θεμάτων και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς, της στάσης, των προσεγγίσεων και των θέσεων που έχουν οι δύο πλευρές αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πάντοτε προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένες θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θέσεις που στηρίζονται στη συμφωνηθείσα βάση της διζωνικής ,δικοινοτικής ομοσπονδίας και είναι πάντοτε στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αναμένουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου χθες στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «είπαμε και χθες μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στην κατεχόμενη Κύπρο, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη τα όσα λέγει στη θεωρία, ότι δηλαδή θέλει λύση στο Κυπριακό, και αυτό το λέει και η ίδια η ΕΕ. Υπενθυμίζω τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το 2009 και το 2010 που καλούν την Τουρκία να εργαστεί έμπρακτα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία, όπως και δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι ΕΕ και των κρατών μελών της Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος της ΕΕ που θα πρέπει να το σεβαστεί».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων περί επιδιαιτησίας αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα τα πούμε αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο. Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν εμπεριέχει ούτε επιδιαιτησία ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τουναντίον, ο ίδιος ο ΓΓ έχει τοποθετηθεί αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται, έχει επαναλάβει ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και δεν θέλει να παραβιάσει αυτή την αρχή. Εμείς διασφαλίσαμε, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι η διαδικασία θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ακριβώς για να αποφύγουμε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας το 2004 με τη δική μας σύμφωνη γνώμη τότε, δηλαδή τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις επιδιαιτησίες», κατέληξε.