20/7/11

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον κ. Ραμί Μακλούφ
20/07/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης προέβη σήμερα στις παρακάτω δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο Υπουργείο Εσωτερικών:

«Σας έχω καλέσει για να διευκρινίσω κάποια δεδομένα σε σχέση με την υπόθεση της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στον κ. Ραμί Μακλούφ.

Κατ’ αρχάς διαδικαστικά να εξηγήσω πως μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στη βάση ειδικών κριτηρίων. Για τις αποφάσεις αυτές του Υπουργικού Συμβουλίου ενημερώνεται σχετικά η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα ειδικά κριτήρια για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας έχουν καθοριστεί με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 Ιουλίου 2007 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επενδυτική δραστηριοποίηση του αιτητή στην Κύπρο, την κατοχή ιδιόκτητου σπιτιού, καταθέσεις ενός μίνιμουμ ποσού €17 εκ. σε τράπεζες κυπριακών συμφερόντων με πενταετή προθεσμία καθώς και λευκό ποινικό μητρώο.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επισημάνω πως μας παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.

Καθόσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, στις 4 Ιανουαρίου 2011 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον κ. Ραμί Μακλούφ στη βάση των προβλεπόμενων ειδικών κριτηρίων. Πριν από αυτή την απόφαση, στον κ. Μακλούφ είχε παραχωρηθεί άδεια μόνιμης μετανάστευσης στις 29 Οκτωβρίου του 2009 μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου Μεταναστεύσεως η οποία συνήλθε για τον σκοπό αυτό στις 16 Οκτωβρίου 2009.

Για την παραχώρηση της άδειας μόνιμης παραμονής προηγήθηκε έλεγχος στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας της Interpol καθώς και της Interpol Λευκωσίας χωρίς θετικό αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με έκθεση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους δεν υπήρχαν οποιαδήποτε στοιχεία σε βάρος του από πλευράς ασφάλειας.

Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 1 Ιουλίου 2011 με επίσημη σφραγίδα παραλαβής από το Υπουργείο Εσωτερικών 8 Ιουλίου 2011, ο κ. Ραμί Μακλούφ εμπίπτει στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν από την ΕΕ περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Συρία. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα, τα οποία, από όσο πληροφορούμαι, μέχρι τότε δεν είχαν ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕ, περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ελεύθερη είσοδο συγκεκριμένων ατόμων σε χώρες της ΕΕ καθώς και πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Τα άτομα αυτά θεωρούνται από την ΕΕ ότι ενέχονται στη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων Σύρων πολιτών κατά του καθεστώτος Άσαντ ή στηρίζουν οικονομικά το καθεστώς. Πληροφοριακά να σας πω πως τα άτομα αυτά δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί σε σχετικό κατάλογο ούτε της Interpol ούτε και της Europol, γι’ αυτό και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) μέχρι και σήμερα δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση.

Η εν λόγω επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών έφτασε στο γραφείο μου σήμερα, και έχω δώσει αμέσως οδηγίες να ξεκινήσει η διαδικασία για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας από τον κ. Μακλούφ».