21/7/11

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου στο Βασιλικό

21/07/2011

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης επισκέφθηκαν σήμερα, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn και τους συνεργάτες του, τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της ΑΗΚ στο Βασιλικό.





Τους τρεις αξιωματούχους συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Ανδρούλλα Καμιναρά, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου, ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ κ. Χάρης Θράσου καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Στέλιος Στυλιανού.

Κατά την επίσκεψη, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, κληθείς αρχικά να σχολιάσει την επίσκεψη, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε:

«Ευχαριστούμε και τον Επίτροπο και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο και όλους τους συνεργάτες τους, για τη σημερινή επίσκεψη του Επιτρόπου και των συνεργατών του στον χώρο του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού. Ήταν για να δει με τα ίδια του τα μάτια, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, την καταστροφή που έχει επέλθει σε αυτόν τον εξαιρετικό και τόσο σημαντικό Σταθμό για την ενέργεια στον τόπο μας.

Επίσης, έγινε συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ειδικούς και την ηγεσία της ΑΗΚ, οι οποίοι έδωσαν τεχνικά στοιχεία και λεπτομέρειες τόσο αναφορικά με τις ζημιές όσο και τι ακριβώς γίνεται τώρα: τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαπίστωση των ζημιών, ποια είναι ακριβώς η ζημιά, τι μπορεί να γίνει, τι δεν μπορεί να γίνει κ.ά.

Ο Επίτροπος είπε ότι επισκέφθηκε πάρα πολλές χώρες και πάρα πολλούς χώρους που έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές και τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναδεί. Μας έχει διαβεβαιώσει ότι το θέμα θα το κοιτάξει προσωπικά ο ίδιος και εμείς είμαστε στη διάθεσή τόσο του Επιτρόπου όσο και των συνεργατών του, των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων, να παράσχουμε σαν Κύπρος κάθε δυνατή βοήθεια για να τους διευκολύνουμε στο έργο τους να υπολογίσουν τις ζημιές, να κάνουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τους δικούς τους σκοπούς το συντομότερο δυνατό, και φυσικά να στηρίξουν την Κύπρο και οικονομικά και τεχνικά και συμβουλευτικά».

Ερωτηθείς ως προς το πότε θα φτάσουν στην Κύπρο οι γεννήτριες από την Ελλάδα, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έως ότου ξεκινήσει το πλοίο και σημείωσε ότι αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης. «Θέλω, όμως, να σημειώσω κάτι που είναι σημαντικό και έχει λεχθεί από την ΑΗΚ, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό. Δεν σημαίνει ότι μόλις έρθουν, μπαίνουν σε παραγωγή. Υπάρχει εδώ χώρος προετοιμασμένος – ο χώρος υποδοχής των γεννητριών – και γίνεται όλη η εργασία για να είμαστε πανέτοιμοι. Αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μπουν στην παραγωγή και αυτός ο χρόνος είναι μεταξύ 12 με 16, ή 17 μέρες μετά την άφιξή τους. Και η συνολική παραγωγή που αναμένεται να μας δώσουν όλες μαζί οι γεννήτριες από την Ελλάδα είναι περίπου 70 μεγαβάτ. Είναι μια ακόμη καλή ανάσα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα».

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από τις διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου αναφορικά με τον τρόπο που θα ανταποκριθεί για βοήθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο Επίτροπος ανταποκρίθηκε και μαζί με τους συνεργάτες του ήρθαν στην Κύπρο. Και είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι που ήρθαν εδώ. Διότι αυτή ήταν η πρώτη μας επιδίωξη – να τους φέρουμε εδώ να δουν με τα δικά τους μάτια τη μεγάλη καταστροφή που επηρεάζει όλη την οικονομία. Διότι, δεν είναι θέμα ότι καταστράφηκε η ΑΗΚ. Καταστρέφεται η οικονομία της Κύπρου, επηρεάζεται όλος ο κόσμος και ολόκληρη η οικονομία.

Αυτό βέβαια είναι πρόωρο. Εμείς θα κάνουμε ως Κύπρος, ως Κυβέρνηση, ως ΑΗΚ και όλοι οι φορείς μαζί, ό,τι πρέπει να γίνει, όποια βοήθεια χρειάζεται ο Επίτροπος θα τη δώσουμε – επαναλαμβάνω – και στον ίδιο και στους εμπειρογνώμονες. Θα γίνει η αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης στη σωστή ώρα, με το σωστό περιεχόμενο και αναμένουμε και ελπίζουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ερωτηθείς για το μέγεθος των ζημιών στην οικονομία από τη μη λειτουργία του Σταθμού στο Βασιλικό, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε: «Λέγονται πολλοί αριθμοί από πολλούς. Εμείς θέλουμε να μιλούμε υπεύθυνα. Πώς μπορείς να υπολογίσεις τις ζημιές της οικονομίας αφού οι εμπειρογνώμονες δεν μας έχουν πει ακόμη τις ζημιές που έχει υποστεί η ΑΗΚ, πότε θα λειτουργήσει η ΑΗΚ, σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει, αν θα μπορεί να λειτουργήσει;

Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο από εμπειρογνώμονες. Δεν είναι θέμα προγνωστικών τώρα – ότι είναι ένα δισεκατομμύριο, ενάμισι ή δυο, οι ζημιές στην ΑΗΚ. Οι εμπειρογνώμονες θα το πουν. Εδώ έχουμε τον Γενικό Διευθυντή, έχουμε τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, έχουμε σύσσωμο όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, έχουμε το διευθυντικό προσωπικό, έχουμε όμως και όλα τα στελέχη και εργαζόμενους της ΑΗΚ που είναι αποφασισμένοι – και με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω όλους αυτούς που ανέφερα για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν ούτως ώστε να προσφέρουμε ενέργεια όσον είναι δυνατό να διαχειριστούμε το φορτίο με τους άλλους φορείς και να δώσουμε περισσότερη ενέργεια περιορίζοντας τις διακοπές. Όμως ακόμη, δυστυχώς, χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κύπρος θα πάρει τελικά βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης ή από άλλο Ταμείο της ΕΕ, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της ΕΕ και τόνισε: «Όλα θα εξεταστούν. Το Γραφείο Προγραμματισμού, που είναι το αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων».