22/7/11

Εκδήλωση της ομογένειας της Νέας Υόρκης για τις Μαύρες Επετείους, στην Αστόρια

22/07/2011
Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 πραγματοποίησε χθες στην Αστόρια, η ομογένεια της Νέας Υόρκης στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, των Προξενικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου, των δύο Ελληνοαμερικανίδων Βουλευτών της πολιτειακής Βουλής της Νέας Υόρκης κας Αραβέλλας Σιμωτά και κας Νικόλ Μαλλιωτάκη



, Προέδρων σωματείων και οργανώσεων Ελλάδας και Κύπρου και πολλών ομογενών. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Οργάνωση Δικαιοσύνης για την Κύπρο (ΠΣΕΚΑ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Προξενείου στη Νέα Υόρκη ενώ την επιμέλεια του προγράμματος είχε το τηλεοπτικό πρόγραμμα AKTINA-TV.

Η εκδήλωση αποτελείτο από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων από τον γνωστό ομογενή ποιητή Πόλυ Κυριάκου και την προβολή του ντοκιμαντέρ Μπέλλαπαϊς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση επιλεγμένων τηλεοπτικών ρεπορτάζ από την πρώτη και δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, των πολεμικών ανταποκριτών του ABC Hillary Brown και Lou Cioffi.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κα Κούλα Σοφιανού τόνισε ότι οι πληγές που άνοιξε η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή παραμένουν ανεπούλωτες και μόνο τότε θα επουλωθούν, όταν υπάρξει μια δίκαιη λύση και επανενωθεί το νησί. Υπογράμμισε ότι οι αρετές της ελευθερίας και δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ελληνισμό και δη την ορθοδοξία και ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που πάντα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και των Κυπρίων.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος είπε ότι για 37 χρόνια έχουμε την Κύπρο στην καρδιά μας. Η Κύπρος, είπε, έχει στερηθεί πολλά, τα παιδιά της που ακόμα αγνοούνται, τους φυσικούς της πόρους, τον θρησκευτικό και τον πολιτιστικό της πλούτο. Ο αγώνας, πρόσθεσε, όχι μόνο δεν σταματά αλλά και καινούργιες προκλήσεις αναφύονται.

Αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, είπε ότι άμεση υπήρξε η καταδίκη των δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ένα μήνυμα-είπε- έχει να μεταφέρει: «Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας χωρίς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Κυριακόπουλος υπενθύμισε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαμπριανίδη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει και υποστηρίζει τη Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της κ. Χριστόφια στις προσπάθειες αυτές.

Στους χαιρετισμούς τους οι δύο Ελληνοαμερικανίδες Βουλευτές, αφού καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό. Η κα Σιμωτά κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από το νησί και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός και ότι μόνο μια λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή που είναι η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Η κα Μαλλιωτάκη σημείωσε ότι η 20η Ιουλίου είναι μια μέρα λύπης αλλά και ευκαιρία ανασκόπησης και επαναφοράς στη μνήμη όλων των δεινών που υπέστη και που ακόμη βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός.
Οι Βουλευτές επέδωσαν στην ηγεσία των Κυπριακών Οργανώσεων προκήρυξη καταδίκης της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της πολιτειακής Βουλής της Νέας Υόρκης.

Μηνύματα συνέχισης του αγώνα στην Αμερική και συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό έδωσαν επίσης ο κ. Χρήστος Βουρνάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ο κ. Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος της ΚΟΑ και ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι η ομογένεια στέλνει ισχυρά μηνύματα αποφασιστικότητας για συνέχιση του αγώνα της μέχρι που η δικαιοσύνη και ελευθερία επικρατήσουν στην Κύπρο.

Ο κ. Κρίστοφερ επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση και πικρία των ομογενών που προσπάθειες και αγώνες 37 ολόκληρων χρόνων, με πορείες, εκδηλώσεις, παραστάσεις στον Λευκό Οίκο και Βουλή δεν έχουν φέρει καρπούς αλλά τόνισε είμαστε εδώ γιατί έχουμε υποσχέσεις να τηρήσουμε και δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Ο αγώνας είπε θα συνεχίσει μέχρι που η Κυπριακή Δημοκρατία επανενωθεί και κάθε Κύπριος πολίτης απολαμβάνει όλες τις ελευθερίες και δικαιώματα που εμείς εδώ οι Αμερικανοί πολίτες απολαμβάνουμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος στον λόγο του αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται τις μέρες αυτές η Κύπρος καθώς και στο πρόσφατο ταξίδι του ιδίου προσωπικά και της παιδικής χορωδίας Αρχιεπισκοπής στην Κύπρο. Αναλογιζόμενος την επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής είπε διερωτάται κανείς για το μέγεθος του ανθρώπινου παραλογισμού όταν ξοδεύονται χρήματα και γίνονται δίκες γιατί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ανθρώπου, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου παραβιάζονται τα δικαιώματα μιας ολόκληρης χώρας και ενός λαού και ούτε καν προσπάθειες καταβάλλονται από την παγκόσμια κοινότητα για αποκατάσταση των δικαιωμάτων αυτών. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δίκαιο τελικά θα υπερισχύσει του ανθρώπινου παραλογισμού.