29/7/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στη συνέντευξη Τύπου για τα «Κύπρια 2011», στη Λευκωσία
29/07/2011





Το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες χρονιές της διοργάνωσής τους, έτσι και φέτος στα Κύπρια 2011, θα φιλοξενηθούν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του προς το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου, με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων που θα φέρει τον τίτλο «Με νεανικό πάθος». Το πρόγραμμα θα περιέχει έργα του Tchaikovsky και του Mahler. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Gustav Mahler και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων θα παρουσιάσει την πρώτη του Συμφωνία την οποία έγραψε στα 24 του χρόνια.

Ακολουθεί το μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο με τίτλο ««Νίκος Γκάτσος: 100 χρόνια από τη γέννησή του» με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Η συναυλία θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα των τραγουδιών του Γκάτσου, μελοποιημένων από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο κ.ά.).

Το τρίτο στη σειρά δρώμενο αφορά τις παραστάσεις σύγχρονου χορού με τίτλο «Waltz» από τον πολύ γνωστό και καθιερωμένο Κύπριο χορογράφο Φώτη Νικολάου και τη χοροθεατρική ομάδα X-ΙΤ. Το «Waltz» είναι μια χοροθεατρική παράσταση, μία συνάντηση καλλιτεχνών από διαφορετικές τέχνες (χορός, θέατρο, μουσική, εικαστικά) όπου ο καθένας, μέσω της δικής του τέχνης, προσπαθεί να δημιουργήσει μια καινούρια γλώσσα επικοινωνίας με το κοινό.

Συνέχεια στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνουν οι συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τη γνωστή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός» που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής λυρικής δημιουργίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κωμειδύλλιο, με απολαυστικά στοιχεία φάρσας και με πηγαίο μελωδικό πλούτο, που συνάρπασε στην εποχή του και εξακολουθεί να γοητεύει ως τις μέρες μας.

Ακολουθεί η παράσταση με τίτλο «The Infernal Comedy: Confession of a Serial Killer» με τον παγκοσμίου φήμης ηθοποιό John Malkovich. Το έργο «The Infernal Comedy» είναι ένα θέατρο όπερας σχεδιασμένο για μια ορχήστρα μπαρόκ, δύο σοπράνο και ένα ηθοποιό. Βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Jack Unterweger, ενός κατάδικου δολοφόνου, φημισμένου ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου ο οποίος κατηγορήθηκε για τον φόνο αριθμού γυναικών.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με τις παραστάσεις της Ορχήστρας Δωματίου Quattro Πράγας με τίτλο «Βραδιά Όπερας». Στην παράσταση θα παρουσιαστούν δύο μικρές όπερες του Mozart και του Salieri «The Impressario» και «Prima la Musica e poi le Parole».

Οι παραστάσεις με την τραγωδία του Shakespeare «Οθέλλος» με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Σμαράγδα Καρύδη αποτελούν τον επόμενο σταθμό του προγράμματος του Φεστιβάλ. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία ανήκει στους Γιώργο Κιμούλη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Ακολουθούν οι παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος με τίτλο «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Στους «Σκηνοβάτες» που αποτελούν μια σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, ζωντανεύει η ιστορία ολόκληρου του αρχαίου θεάτρου. Η παράσταση περιέχει αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες των Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών. Συμμετέχουν η Νένα Μεντή, η Τάνια Τρύπη, ο Νίκος Κουρής κ.ά.

Στη συνέχεια σειρά θα έχουν οι παραστάσεις του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, ενός από τους πλέον καταξιωμένους Λαογραφικούς Ομίλους του νησιού. Ο Όμιλος θα παρουσιάσει την παράσταση «Σταυροδρόμια: Από τη Θράκη και τον Πόντο ίσαμε την Κύπρο-Από την παράδοση στο ρεμπέτικο». Το μουσικοχορευτικό αυτό δρώμενο είναι εμπνευσμένο από την παράδοση του ελληνικού τραγουδιού και μουσικής.

Συνέχεια στο πρόγραμμα έχουν οι παραστάσεις σύγχρονου χορού με τίτλο «Χαρτογραφώντας τον άνεμο» από την καταξιωμένη Κύπρια χορογράφο Alexandra Waierstall και την ομάδα της Noema Dance Works. Το έργο «Χαρτογραφώντας τον άνεμο» αποτελεί την συνέχεια έρευνας της χορογράφου, που αφορά στις κλιματικές αλλαγές. Κατευθύνοντας την επίδραση του φωτός, του ήχου και του ανέμου κατευθείαν προς το κοινό, επιδιώκει να προκαλέσει μια άμεση αντίδραση των αισθήσεων που θα αλλάξει τον συμβατικό τρόπο θέασης ενός χοροθεάματος.

«Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» είναι ο τίτλος της παραγωγής με την οποία κλείνει το Φεστιβάλ και την οποία παρουσιάζει η Ρέα Μαδέλλα Ιωαννίδου. Πρόκειται για θεατρική παράσταση (μιούζικαλ) που γεννήθηκε από το γνωστό κινηματογραφικό σενάριο. Το κείμενο και τους στίχους έγραψε ο Παναγιώτης Μέντης και διασκεύασε ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Όπως κάθε σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων, καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη Συμβουλευτική Επιτροπή - τον κ. Παύλο Παρασκευά, Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, την κ. Μάχη Δημητριάδου Lindhal, τον κ. Νεόφυτο Νεοφύτου, τον κ. Εύη Γαβριηλίδη και τον κ. Νικόλα Κωνσταντίνου- η οποία ξεχώρισε από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα «Κύπρια 2011», εκείνες που κατά την κρίση της ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσφορά της, γνωρίζοντας ότι το έργο που τα μέλη της Επιτροπής αυτής καλούνται κάθε χρόνο να φέρουν εις πέρας δεν είναι εύκολο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του Φεστιβάλ.