1/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην τελετή έναρξης της 10ης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, στη Λευκωσία
01/06/2011







Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη της 10ης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ. Η προσφορά αυτού του κινήματος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αξιόλογη. Η ισότητα των φύλων σε μια ευρωπαϊκή χώρα συνιστά βασικό παράγοντα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δε ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων συνιστά παραβίαση τους.

Είναι γενικά γνωστό ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ' ό,τι ήταν παλαιότερα. Η γυναίκες στην αγορά εργασίας ολοένα αυξάνονται. Η κοινωνική πρόοδος παρέχει σήμερα περισσότερες ευκαιρίες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται κενά ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ενώ η γυναικεία παρουσία σε υψηλότερες θέσεις και κυρίως διευθυντικές είναι μάλλον απογοητευτική. Κάτι το οποίο επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να βρεθούν σε τεράστια διλήμματα όταν πρόκειται να συμβιβάσουν οικογενειακές υποχρεώσεις και καριέρα.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνδρες και γυναίκες βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό διαφέρουν έντονα. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας, προπαντός μονογονιοί και ηλικιωμένες γυναίκες. Κάποιοι περιορισμοί δε που υφίστανται όσον αφορά την εργοδότηση οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες.

Αποδεικνύεται επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ανισότητα μεταξύ των φύλων μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες δεν έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις δυνατότητες τους γενικότερα. Τα στερεότυπα που προωθούνται και οι προκαθορισμένοι ρόλοι των φύλων επηρεάζουν τις αποφάσεις του κάθε ατόμου. Γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ούτως ώστε όλοι και όλες να έχουν ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό στίβο και στη ζωή γενικότερα.

Όπως είναι γνωστό, η συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά κυρίως με την ισότητα ανδρών και γυναικών και συγκαταλέγεται μεταξύ των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013). Ήδη, η Υπoεπιτροπή Εργασίας του Εθνικού Μηχανισμού πραγματοποιεί διαφωτιστική εκστρατεία στην ύπαιθρο, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου και, κυρίως, των γυναικών για τις νομοθεσίες και τις πολιτικές ισότητας που εφαρμόζονται στον τομέα της εργασίας, με έμφαση στη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ για την κοινωνική του προσφορά και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του.