24/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Αίμιλης Τσόκκου, στην Αγία Νάπα
24/06/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να εγκαινιάσω την ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής της Αίμιλης Τσόκκου, απόψε στην Αγία Νάπα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί με μια ματιά ότι τη δουλειά της Αίμιλης Τσόκκου την χαρακτηρίζουν η ευαισθησία, ο πλούτος των χρωμάτων και των συναισθημάτων. Ο τίτλος της έκθεσης «Βιώματα» είναι άλλωστε χαρακτηριστικός και πολύ εύγλωττος αφού η καλλιτέχνις καταγράφει στο έργο της τη ζωή της, τα βιώματά της και δίνει την ίδια την ψυχή της. Η Αίμιλη Τσόκκου, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, εκφράζοντας τον βαθύτερο εαυτό της, εκφράζει ταυτόχρονα και τα αισθήματα πολλών άλλων ανθρώπων που δεν έχουν το χάρισμα να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Η παρουσία μας εδώ είναι έκφραση εκτίμησης και αναγνώρισης προς τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι εκφράζουν την ουσία και την ομορφιά της ζωής, αντιστέκονται στον καταναλωτισμό και αναδεικνύουν τις αξίες του λαού και του πολιτισμού μας.

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι η δεύτερη ατομική της Αίμιλης Τσόκκου. Είναι προφανές ότι η ζωγραφική της είναι επηρεασμένη από τη μεγάλη αγάπη της για την Κύπρο και τα τοπία της. Η τέχνη της είναι εμπνευσμένη από όλα τα φυσικά στοιχεία και τις παραδόσεις που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας, όπως η θάλασσα, τα φυσικά χρώματα και το δυνατό φώς, καθώς και από την ορθόδοξη, εκκλησιαστική, εικαστική παράδοση.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι η Αίμιλη Τσόκκου γεννήθηκε στην Αυστρία και φοίτησε σε ακαδημία Καλών Τεχνών στο Graz με ειδίκευση στην κεραμική. Εργάστηκε σε οίκο διακόσμησης εσωτερικού χώρου καθώς και σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Η επαγγελματική ενασχόληση της Αίμιλης με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση επηρέασαν δημιουργικά και τη ζωγραφική της παραγωγή, αφού η αίσθηση του χώρου, του φωτός και της ποικιλίας των χρωμάτων είναι πολύ έντονα στο έργο της.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο να λεχθεί ότι τα έργα της ζωγράφου είναι απόλυτα συνταιριασμένα με το Δημοτικό Μουσείο Thalassa, το οποίο προωθεί με τον καλύτερο τρόπο τη ναυτική παράδοση του τόπου μας. Με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του και με τις πολύπλευρες λειτουργίες του, όπως η έκθεση αντικειμένων, η φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων, η διοργάνωση συμποσίων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, το Μουσείο Τhalassa εμπλουτίζει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Αγίας Νάπας και αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή. Η θεματολογία και το υψηλό επίπεδο της ζωγραφικής της Αίμιλης Τσόκκου δένουν αρμονικά με τον ωραίο αυτό εκθεσιακό χώρο.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας καθώς και το Ίδρυμα Πιερίδη που συνδιοργανώνουν αυτή την όμορφη καλλιτεχνική εκδήλωση.

Αν, όμως, για όλους τους καλλιτέχνες μας αξίζει η αναγνώριση και η εκτίμηση, για την Αίμιλη Τσόκκου το θέμα είναι διαφορετικό. Με αυστριακή καταγωγή και κουλτούρα, παντρεμένη στην Κύπρο με τον Αντώνη Τσόκκο, με παιδιά και με εγγόνια, έχει συνδέσει τη ζωή της μαζί μας και εκφράζει αυθεντικά όσο λίγοι μέσα από την τέχνη της τα χρώματα, το φως, τη ζωή, την ομορφιά και τη χαρά του τόπου μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους συγχαίρω ιδιαίτερα θερμά τη ζωγράφο Αίμιλη Τσόκκου για την εξαίρετη δουλειά της και της ευχόμαστε να συνεχίσει την πορεία της έμπνευσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.