24/6/11

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση για την υπογραφή της Δήλωσης Πολιτικής για το «Σχέδιο Κατάρτισης Νεοεισερχομένων στην Απασχόληση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία»
24/06/2011





Το 2006 εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πολιτική απόφαση για προώθηση Σχεδίου Ταχύρρυθμης Κατάρτισης σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Έναυσμα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Σχεδίου αποτέλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία να επικεντρώσει την Εκστρατεία Πρόληψης Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών για το 2006, στην προστασία των νέων στην εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία του πιο πάνω Οργανισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν σε εργαζόμενους νέους ηλικίας 18-24 χρόνων είναι κατά 50% υψηλότερο από εκείνο οποιασδήποτε άλλης ηλικιακής ομάδας, ενώ οι εργαζόμενοι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν περισσότερο από κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την εργασία, οι οποίοι όμως κίνδυνοι εκδηλώνονται πολύ αργότερα στη ζωή τους.

Η έλλειψη εμπειρίας, σωματικής και ψυχολογικής ωριμότητας, ευαισθητοποίησης αλλά και δεξιοτήτων και κατάρτισης είναι μερικοί από τους λόγους που κατατάσσουν τους νέους σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Οι νέοι όμως είναι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, και δεκτικοί στην πληροφόρηση, αλλά και πρόθυμοι να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και άλλα πρόσωπα. Γι’ αυτό και η ευθύνη για ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση βαραίνει όλους μας: εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτικούς, γονείς και φυσικά το κράτος. Η παροχή συμβουλών, η πληροφόρηση, η επίβλεψη και η ανάθεση των κατάλληλων καθηκόντων στους νέους αποτελούν υποχρέωση κάθε εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή του απέναντι στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Και ο εντοπισμός των ιδιαίτερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εργασία αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Γιατί η σωστή διαχείριση των κινδύνων στον εργασιακό χώρο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αποτελεσματικά και παραγωγικά διοικούμενης επιχείρησης.

Για τους πιο πάνω λόγους, τo Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του στις 23.5.2007 ενέκρινε την εφαρμογή του «Σχεδίου Ταχύρρυθμης Κατάρτισης Νεοεισερχομένων στην Απασχόληση σε Θέματα Ασφάλειας και Υγείας» με σκοπό την προστασία των νέων από κινδύνους στην εργασία.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου ορίστηκε συνεργασία δύο Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου, καθώς και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Το Σχέδιο αποσκοπεί στην κατάρτιση των ατόμων που για πρώτη φορά εντάσσονται στην απασχόληση, δηλαδή δεν έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους ή ανάλογα δραστηριοποίησής τους, ώστε να βοηθηθούν στο να αναπτύξουν συνείδηση ασφάλειας και να μπορούν να εκτιμούν τους κινδύνους στην εργασία για προστασία των ιδίων και άλλων προσώπων στον χώρο εργασίας.

Στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου, παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και για τον λόγο αυτό το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα όρισε Τεχνική Επιτροπή για προώθηση του Σχεδίου. Η εν λόγω Επιτροπή υπέβαλε τις εισηγήσεις της στο Σώμα, μία από τις οποίες ήταν και η υπογραφή κοινής Δήλωσης Πολιτικής από τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με την οποία όλα τα μέρη αναλαμβάνουν δέσμευση για στήριξη και προώθηση του Σχεδίου.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εντείνει τις προσπάθειές του για ενημέρωση των εργοδοτών και ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Αναμένεται ότι μετά την υπογραφή της Δήλωσης Πολιτικής, και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, υλοποιώντας τη δέσμευσή τους, θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για στήριξη του Σχεδίου προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.