12/5/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Οργάνωσης Inclusion Europe, με θέμα: «Η Δραστηριοποίηση των Οικογενειών για την Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην Κοινωνία» , στη Λάρνακα
12/05/2011





Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σας καλωσορίζω στην Κύπρο και ιδιαίτερα όσους από εσάς επισκέπτεστε το νησί μας για πρώτη φορά.

Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε στην Κύπρο το ετήσιο Συνέδριο του Inclusion Europe, ενός Οργανισμού που μαζί με τον Inclusion International αγωνίζονται με επιτυχία για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία και αναδεικνύουν μέσω του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και διαφωτιστικού τους έργου τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ικανοποίησης των δικαιωμάτων αυτών.

Συγχαίρω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μαζί με τον Inclusion Europe το Συνέδριο στην Κύπρο. Οι πρωτοβουλίες των εθελοντικών οργανώσεων και ιδιαίτερα στο επίπεδο διοργάνωσης ευρωπαϊκών συνεδρίων τιμούν την Κύπρο και αντανακλούν το ψηλό επίπεδο προτεραιότητας των κοινωνικών ζητημάτων στη χώρα μας.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού φέτος, συμπίπτει με μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία της αναπηρίας στην Κύπρο, αφού τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το οποίο κυρώνει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ανατροπή που επιφέρει η Σύμβαση στην όλη φιλοσοφία και αντιμετώπιση των ζητημάτων της αναπηρίας, αφού θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, τη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, που η ικανοποίησή τους δημιουργεί υποχρεώσεις στα κράτη για μέτρα σε όλες τις πτυχές της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία με την κύρωση της Σύμβασης θεωρεί ότι κατέχει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και υλοποίηση νέων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες.

Αυτό είναι το όραμά μας: να επιφέρουμε τέτοιες μεταρρυθμίσεις στους κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, που να προσθέσουμε αξία και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους. Στον τομέα του εντοπισμού και διάγνωσης των ειδικών αναγκών τους, τον τομέα της μετάβασης από την εκπαίδευση στην επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση, τον τομέα της υποστηριζόμενης και αυτόνομης διαβίωσης, τον τομέα της συμμετοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είμαστε το Υπουργείο που έχει τον συντονιστικό ρόλο στις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρίες. Έχουμε αποδείξει το πόσο ψηλή προτεραιότητα έχει για εμάς η ευάλωτη ομάδα των ατόμων με αναπηρίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των κρατικών διοικητικών δομών και δημιουργώντας, σε μια περίοδο ευρύτερων οικονομικών περιορισμών, ένα νέο Τμήμα: το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, που όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ανέλαβε την αποστολή να προωθήσει και να συντονίσει δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες.

Ανάμεσα στις δράσεις που έχουν ήδη σχεδιαστεί και προωθούνται κατά τα τελευταία τρία χρόνια για όλα τα άτομα με αναπηρίες είναι η λειτουργία ενός νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας, η διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής μέσω δημοσίων βοηθημάτων και επιδομάτων αναπηρίας, ο σχεδιασμός και υλοποίηση νέων και σύγχρονων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, η αναβάθμιση των σχεδίων υποστηριζόμενης απασχόλησης, η εισαγωγή νέων προγραμμάτων αθλητισμού, η εισαγωγή νέων προγραμμάτων κοινωνικών συνοδών.

Τα άτομα με νοητική αναπηρία αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και η φύση της αναπηρίας τους εξυπακούει μεγαλύτερη στήριξη, στον βαθμό που το απαιτούν οι προσωπικές ανάγκες και συνθήκες του κάθε ατόμου. Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα για συνηγορία και εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία, το κράτος έχει ιδρύσει στην Κύπρο και επιχορηγεί πλήρως τη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων. Τα μισά από τα μέλη της Επιτροπής είναι εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών και μισά είναι γονείς ατόμων με νοητική αναπηρία.

Οι γονείς των ατόμων με νοητική αναπηρία συμμετέχουν επίσης στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, που αποτελεί την ομπρέλα των αναπηρικών οργανώσεων και τον επίσημο κοινωνικό εταίρο του κράτους για τα ζητήματα της αναπηρίας. Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει μια καλή πρακτική στον τομέα της διαβούλευσης, αφού με ειδικό νόμο, από το 2006, ρυθμίζεται η υποχρέωση κάθε κρατικής Υπηρεσίας να διαβουλεύεται με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, πριν τη λήψη απόφασης για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.

Επιθυμούμε τους γονείς και τις οικογένειες να είναι ενεργοί και δραστήριοι συνεργάτες στις προσπάθειες για ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο αυτό των οικογενειών ακόμη περισσότερο, αφού ζητά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες εφαρμογής και παρακολούθησης της Σύμβασης. Το ίδιο πνεύμα διακατέχει και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 και μεταδίδεται και στις Εθνικές Στρατηγικές ή Εθνικά Σχέδια Δράσης των κρατών μελών της ΕΕ για την αναπηρία.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και η γνώση που θα μοιραστεί ανάμεσα στους συνέδρους και τα κράτη τους, βοηθά στη χάραξη της περαιτέρω πορείας για την υλοποίηση της Σύμβασης και την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Μαζί με τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειες τους προχωρούμε μπροστά, για μια κοινωνία για όλους.