16/5/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Hermes, τον Πρόεδρο της ΣΕΚΟ και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Hermes, τον Πρόεδρο της ΣΕΚΟ και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου
16/05/2011





Η επίτευξη δύο συμφωνιών της Κυβέρνησης με την Hermes Airports Ltd, που στόχο έχουν την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού, της ανάπτυξης και της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τη στοχευμένη προσέλκυση τουριστών από νέες χώρες και αεροδρόμια, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της HERMES κ. Νίκο Σιακόλα, τον Πρόεδρο της ΣΕΚΟ και Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου κ. Γιώργο Λεπτό, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Hermes Airports Ltd κ. Νίκο Σιακόλα, τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου κ. Γιώργο Λεπτό, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων (ΣΕΚΟ), Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα και συνεργάτες τους.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πάφο, και είχε ένα αποκλειστικό θέμα. Την επίτευξη δύο συμφωνιών της Κυβέρνησης με την Hermes Airports Ltd, που στόχο έχουν την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού, της ανάπτυξης και της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και τη στοχευμένη προσέλκυση τουριστών από νέες χώρες και αεροδρόμια.

Η μία συμφωνία αφορά τη συνεισφορά της Κυβέρνησης, μαζί με τη συνεισφορά της Hermes Airports Ltd, στο ύψος των €12,5 έκαστος, για κάθε αφικνούμενο επιβάτη, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες και αεροδρόμια.
Η δεύτερη συμφωνία αφορά τη συνεισφορά της Κυβέρνησης στο ύψος των €4 για κάθε τουρίστα που έρχεται στην Κύπρο.

Η δαπάνη και για τα δύο σχέδια υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα €6 εκ.

Αυτά τα σχέδια, ήδη, αποδίδουν αποτελέσματα, αφού έχει επέλθει συμφωνία με μεγάλη αεροπορική εταιρεία, με δέσμευση για μεταφορά στην Κύπρο 200.000 τουριστών επιπλέον, με προοπτική σε μερικά χρόνια το ύψος του αριθμού των τουριστών να είναι περίπου στις 400.000 και είναι συμφωνία με προοπτική σε βάθος χρόνου. Αυτή η συμφωνία έχει να κάνει με το αεροδρόμιο της Πάφου, και εδώ θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνίας την Hermes, τη ΣΕΚΟ και το ΕΒΕ Πάφου.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα σχέδια αυτά παρέχουν εμπορικό κίνητρο και απευθύνονται προς όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή αν υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που θα ήθελαν να επωφεληθούν αυτών των σχεδίων υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες.

Τα σχέδια αυτά είναι συνδεδεμένα με τον βαθμό επιτυχίας που θα εκφράζεται στον αριθμό των επιβατών, δηλαδή όσοι περισσότεροι θα είναι οι τουρίστες, τόσο ψηλότερο θα είναι και το ύψος του κινήτρου και τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τον τουρισμό και την οικονομία.

Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν μεγάλη επιτυχία για τον τουρισμό, την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση και έμπρακτα αποδεικνύουν πόσο επωφελής είναι η συνεργασία μεταξύ κράτους και του ιδιωτικού τομέα, την οποία η Κυβέρνηση στηρίζει, προωθεί και εφαρμόζει.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία και την επένδυση στην ανάπτυξη, η οικονομία μας αναζωογονείται και προοδεύει. Μαζί με την πρόοδο της οικονομίας, προοδεύει και ευημερεί ασφαλώς η Κύπρος και ο λαός μας. Χρειάζεται όλοι να πιστέψουμε στην οικονομία μας. Η Κυβέρνηση πιστεύει και επενδύει στην οικονομία και συνεργάζεται με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον που ακόμη ταλανίζεται από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση εκφράζει τα συγχαρητήριά της σε όλους τους εμπλεκόμενους στις συμφωνίες».

Από πλευράς του ο κ. Σιακόλας είπε: «Όλα όσα ανέφερε ο κ. Στεφάνου είναι μια πραγματικότητα και συμφωνούμε πλήρως. Στην πρώτη συμφωνία που κάναμε με την Κυβέρνηση, η οποία παραχωρεί €4 για τον κάθε αφικνούμενο επιβάτη, η Hermes έχει προσφέρει και προσφέρει μέχρι €10 επιπρόσθετα για τους πρόσθετους αυτούς τουρίστες που θα μας έλθουν στην Κύπρο και ήδη άρχισε να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης και της Hermes. Μέχρι τις 15 Μαΐου ήρθαν στην Κύπρο 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες τουρίστες και είχαμε αύξηση της τάξης του 6% από πέρσι, δηλαδή 106 χιλιάδες περισσότερους. Ο αριθμός του ταξιδιωτικού κοινού ετησίως είναι περίπου 7 εκατομμύρια.

Για τη δεύτερη συμφωνία, επίσης, πραγματικά αισθανόμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και την εκτίμησή μας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ο οποίος επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον να βοηθήσει και να ενθαρρύνει το Υπουργείο Οικονομικών να έρθει σε συμφωνία μαζί μας για να προσφέρουμε αυτά τα εμπορικά κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες εκεί που ενδιαφέρονται ειδικά να αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα. Η συμφωνία που έγινε ήδη με μια αεροπορική εταιρεία – και ασφαλώς αυτό προσφέρεται και στις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες – είναι να προσφερθούν €25 ανά αφικνούμενο, επιπρόσθετο τουρίστα που έρχεται από αεροδρόμια με τα οποία τώρα δεν έχουμε σύνδεση και από τα οποία δεν έχουμε πτήσεις. Ο ελάχιστος αριθμός που δεσμεύτηκε είναι 400 χιλιάδες ετησίως. Η συμφωνία αυτή αρχίζει από το ερχόμενο φθινόπωρο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Μαζί με την άλλη αύξηση του τουρισμού που έχει επέλθει λόγω της συνεισφοράς της Κυβέρνησης για τα €4 και μέχρι €10 που προσφέρουμε εμείς ως Hermes, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεταξύ 500 χιλιάδες με 600 χιλιάδες περισσότερους τουρίστες το 2012. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα πέντε χρόνια, για τα οποία ισχύει η δέσμευση, περίπου €2 δις. εισόδημα για την οικονομία, δηλαδή €600 εκ. τον χρόνο επιπρόσθετα. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια για την κυπριακή οικονομία».

Πρόσθεσε ότι με μεθοδικότητα οργανώθηκε η ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό επιτεύχθηκε με αυτές τις συμφωνίες, σημειώνοντας ότι «θα βοηθηθεί πάρα πολύ η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας πάρα πολύ σύντομα, θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας και, επίσης, όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν με πάρα πολλά εισοδήματα από τον τουρισμό μας».

Ερωτηθείς από ποιες χώρες θα έρχονται επιπρόσθετές πτήσεις, ο κ. Σιακόλας είπε «από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και πολλά αεροδρόμια της βορείου και νοτίου Ευρώπης, με τα οποία σήμερα δεν έχουμε σύνδεση».

Σε ερώτηση αν η συμφωνία που υπογράφηκε με αεροπορική εταιρεία αφορά την Ryanair, ο κ. Σιακόλας είπε ότι «η Ryanair έχει υπογράψει συμφωνία μαζί μας προηγουμένως για τα €4 και ενδιαφέρεται και για αυτή την περίπτωση και τέθηκαν και οι βασικοί όροι της συμφωνίας, αλλά ενδιαφέρονται και άλλες αεροπορικές εταιρείες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκκρεμεί μια συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Hermes αναφορικά με το αίτημα των Κυπριακών Αερογραμμών για μείωση των τελών ως κύριος χρήστης των κυπριακών αεροδρομίων, ο κ. Σιακόλας είπε ότι «η υποδομή των αεροδρομίων, τα οποία ανήκουν στην Κύπρο, είναι για όλους, περιλαμβανομένων και των Κυπριακών Αερογραμμών, στις οποίες έχουν προσφερθεί αυτά τα εμπορικά κίνητρα και ήδη άρχισαν να τα αξιοποιούν. Τα εμπορικά κίνητρα αυτά είναι ανοικτά όχι μόνο για τις Κυπριακές Αερογραμμές αλλά και για όλες τις άλλες αεροπορικές εταιρείες που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτό το πλεονέκτημα».

Από την πλευρά του ο κ. Βέργας ευχαρίστησε ως Δήμαρχος Πάφου αλλά και ως Πρόεδρος της ΣΕΚΟ, την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που, όπως είπε, έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Σιακόλα, τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου.

Στη συνέχεια ο κ. Βέργας ανέφερε: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για την πόλη και επαρχία Πάφου σε μια δύσκολη περίοδο, πολύ σημαντική για την τουριστική μας βιομηχανία. Επιπλέον αξιοποιούμε το διεθνές μας αεροδρόμιο με νέες συνδέσεις και προορισμούς που δεν είχαμε στο παρελθόν. Από σήμερα αισθανόμαστε καλύτερα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, πιστεύουμε ότι από τώρα και στο εξής αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε την πόλη μας για να δεχθούμε σωστά όλους αυτούς τους τουρίστες που θα έρθουν από τις νέες μας συνδέσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση διότι έχουμε ενημερωθεί το πρωί, ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογράψουμε τα συμβόλαια της πρώτης φάσης της σύνδεσης της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου με το αεροδρόμιο, ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, ύψους €15 εκ. και ακόμη ένα έργο για το οποίο πραγματικά η Κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρεί και στα έργα».

Ο κ. Λεπτός, από πλευράς του δήλωσε: «Ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάφου και η κοινωνία της Πάφου, γενικότερα, δηλώνουν την πλήρη ικανοποίησή τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και την ευτυχή κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Επιμελητήριο της Πάφου.

Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την επαρχία μας και την Κύπρο, γενικότερα, θα αλλάξει τα τουριστικά δρώμενα στην περιοχή και επιπρόσθετα θα συμβάλει ουσιαστικά και στην ανάκαμψη και άλλων τομέων, όπως είναι ο τομέας της ανάπτυξης γης και παρεμφερείς τομείς όπως οι υπηρεσίες και το εμπόριο.

Θα ήθελα και εγώ από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την προσωπική του, καταλυτική παρέμβαση και υποστήριξη στις πρωτοβουλίες και προσπάθειες μας καθώς επίσης τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου και τους συνεργάτες τους και τον Πρόεδρο της Hermes για την ουσιαστική συνεισφορά τους, στήριξη και υποστήριξη της όλης προσπάθειας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιακόλας είπε ότι θεωρεί εφικτό τον στόχο της προσέλευσης 600 χιλιάδων τουριστών επιπλέον και στα δύο αεροδρόμια, προσθέτοντας ότι «τα αεροδρόμιά μας είναι έτοιμα να δεχθούν μέχρι και περίπου δέκα εκατομμύρια τουρίστες».

Απαντώντας την ίδια ερώτηση ο κ. Λεπτός είπε ότι «θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ότι ο αριθμός αφίξεων στην επαρχία της Πάφου θα είναι κατ' ελάχιστον γύρω στις 230 χιλιάδες με 250 χιλιάδες τουρίστες και όσον αφορά τα εισοδήματα, τα οποία αναμένονται να μείνουν στην Πάφο, αυτά είναι της τάξης των περίπου €170 εκ. ετησίως. Βεβαίως, ευελπιστούμε ότι αυτοί οι αριθμοί σταδιακά θα αυξηθούν κατά πολύ».

Τέλος, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πασχαλίδης είπε ότι «για μας ως Υπουργείο Τουρισμού, οι συμφωνίες αυτές δημιουργούν και ξεκινούν μια νέα εποχή για τον τουρισμό, για όλο τον τουρισμό της Κύπρου, ιδιαίτερα για την πόλη και την επαρχία της Πάφου. Σημαίνει γυρίζουμε σελίδα και προχωρούμε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Τα αποτελέσματα αφίξεων τουριστών του Απρίλη δείχνουν αύξηση 43%. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή. Έχει συνδρομή βεβαίως και το γεγονός ότι πέρσι τον Απρίλη είχαμε την υπόθεση με το ηφαίστειο στην Ισλανδία και είχαμε κάποια μεγάλη μείωση. Αλλά, λαμβάνοντας και αυτό υπόψη, υπάρχει μια ουσιαστική αύξηση.

Οι αυξήσεις τουριστών από την 1η του Γενάρη μέχρι τις 30 του Απρίλη, που είναι πιο αντιπροσωπευτικό, είναι 17,6%.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα γίνεται ανατροπή στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει αύξηση και όχι μείωση. Επίσης, συνεχίζονται οι εντυπωσιακές αυξήσεις από τη Ρωσία. Κάποιοι μας είπαν δεν θα ξαναπιάσουμε το 50%. Είναι αλήθεια ότι δεν πιάσαμε το 50% διότι η αύξηση ήταν 61,3%.

Επίσης είχαμε εντυπωσιακή αύξηση 25%-26% από τη Γερμανία, ουσιαστική αύξηση από τη Σουηδία, από την Ελλάδα και τους άλλους εκλεκτούς προορισμούς μας.

Η θέση μας είναι ότι ο τουρισμός, με τη συμβολή όλων, και συνεχίζοντας αυτή τη συλλογική προσπάθεια που ξεκινήσαμε θα πάει πολύ καλύτερα από πέρσι. Βεβαίως πρέπει να ευχαριστήσω και εγώ για τις συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί όλους τους συμβαλλομένους, τον Δήμαρχο Πάφου, τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου, το Υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση, τον Πρόεδρο της Hermes για τη δική του συμβολή και φυσικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσωπική του, καθοριστική παρέμβαση».