6/5/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Λαϊκές Οργανώσεις Προσφύγων Συνοικισμού Κιτίου, στη Λάρνακα
06/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.00 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση ν’ απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα μου την εκδήλωση των Λαϊκών Οργανώσεων Προσφύγων Συνοικισμού Κιτίου.

Συγχαίρω θερμά τις Λαϊκές Οργανώσεις για τη δράση και τους αγώνες τους για να ενδυναμώσουν την πίστη και τη θέλησή τους για επιστροφή και δικαίωση στις πατρογονικές τους εστίες.

Oι λαϊκές οργανώσεις στους δήμους και στις κοινότητες συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση της αστυφιλίας. Το γεγονός ότι οι νέοι μας εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και μετακινούνται στην πόλη δημιουργεί προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χαίρομαι που οι Λαϊκές Οργανώσεις Κιτίου έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες για αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Η δημιουργία αθλητικών, καλλιτεχνικών και άλλων ομάδων που υπάγονται στις Λαϊκές Οργανώσεις Κιτίου είναι πραγματικά αξιέπαινες.

Η διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως οι πιο πάνω αποφέρουν και άλλα οφέλη. Επιτυγχάνεται ένας από τους σημαντικότερους στόχους των Λαϊκών Οργανώσεων, που είναι η γνωριμία, η ανάπτυξη της φιλίας, της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους κατοίκους που προέρχονται από την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και από δεκάδες τουρκοκρατούμενα χωριά. Πέραν τούτου, τα μέλη ενημερώνονται καλύτερα για το βασικό στόχο: ο αγώνας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η επανένωση του νησιού μας και η επιστροφή των προσφύγων στις πόλεις και στα χωριά τους.

Οι Λαϊκές Οργανώσεις, μέσα από τη δράση τους, διατηρούν τη μνήμη των κατεχομένων μας ως συστατικό στοιχείο της προσπάθειάς μας για επανένωση του τόπου μας και απαλλαγή από την κατοχή. Στόχος της πλευράς μας, μέσα από τις συνομιλίες που διεξάγονται, είναι η κατάληξη σε μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία θα επανενώσει τον τόπο, τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πλήρη προσήλωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με συνέπεια αλλά και με την αναγκαία ευελιξία διαπραγματεύεται με στόχο να τεθεί επιτέλους τέρμα στην κατοχή και τη διαίρεση. Ως Κυβέρνηση, αγωνιζόμαστε για λύση και παράλληλα ενισχύουμε τη στήριξή μας στον προσφυγικό κόσμο μέσα από την αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας, την επέκταση των στεγαστικών προγραμμάτων για πρόσφυγες και τη στήριξη των προσφυγικών σωματείων και των Κοινοτικών Συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων.

Κλείνοντας, επιτρέψετέ μου να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ευγενή σας πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω τη σημερινή σας εκδήλωση. Εύχομαι σε όλους σας, και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Λαϊκών Οργανώσεων, υγεία και δύναμη για να αντεπεξέλθουν στο έργο που επιτελούν.