6/5/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

06/05/2011
Κινδυνολογώντας και μηδενίζοντας τα πάντα, η αντιπολίτευση προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στον τόπο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενισμού και ισοπέδωσης. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Στεφάνου, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε αντικατάσταση του Αρχηγού της Αστυνομίας, είπε ότι τα όσα γράφονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Τα όσα γράφονται σήμερα στην εφημερίδα ‘Αλήθεια’ περί αντικατάστασης του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Παπαγεωργίου και του εκπροσώπου Τύπου του Σώματος κ. Μιχάλη Κατσουνωτού, καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας γι αυτό το θέμα, ούτε και απέστειλε επιστολή ζητώντας την παύση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Ένα τέτοιο δημοσίευμα θα μπορούσε να είχε λογική αν σήμερα ήταν 1η Απριλίου, μέρα που κατά παράδοση, γράφονται στον Τύπο διάφορα δημοσιεύματα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει στην ικανότητα της ηγεσίας της Αστυνομίας για την εκπλήρωση της αποστολής και των καθηκόντων του Σώματος, όπως άλλωστε πολύ πρόσφατα δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης του Προέδρου και των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Η αντιπολίτευση καθημερινά και συνεχώς μηδενίζει το έργο που παράγει η Κυβέρνηση που είναι πλούσιο και πολυδιάστατο, τόσο στο πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης όσο και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Για την αντιπολίτευση όλα είναι αρνητικά και τίποτε δεν γίνεται ορθά. Κινδυνολογώντας και μηδενίζοντας τα πάντα, η αντιπολίτευση προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στον τόπο. Η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενισμού και ισοπέδωσης και δυστυχώς επηρεάζει πολύ αρνητικά και δυσμενώς την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτής της βλαπτικής πολιτικής και συνεχίζοντας την κινδυνολογία, ο ΔΗΣΥ, χθες, ξανά, προσπάθησε να δαιμονοποιήσει τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους του κράτους, προσπαθώντας να σπείρει πανικό. Αυτό το έχει ξανακάνει. Ο κάθε σχετικός με την οικονομία γνωρίζει ότι όλα τα κράτη του κόσμου προβαίνουν σε δανεισμό για αναχρηματοδότηση του χρέους. Η Κυβέρνηση, με πολύ προσεκτικό και ευέλικτο τρόπο, προβαίνει σε τέτοιο δανεισμό πετυχαίνοντας χαμηλά επιτόκια. Ο δείκτης που μετρά το χρέος μιας χώρας είναι το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, που πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν, είναι 25% κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και πολύ κοντά στο 60% που είναι ο στόχος της Ευρώπης. ΄Αρα, και εδώ η αντιπολίτευση συλλαμβάνεται ασύστολα να κινδυνολογεί και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτός που κάνει αλχημείες με τους αριθμούς είναι ο ΔΗΣΥ, νομίζοντας ότι έτσι πλήττει την Κυβέρνηση αλλά τελικά αυτά που πλήττονται είναι η αξιοπιστία και το κύρος του κράτους μας.

Καλούμε την αντιπολίτευση και όλους όσοι κινδυνολογούν για την οικονομία να σταματήσουν να το κάνουν αυτό, διότι προκαλούν μεγάλη ζημιά. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με πολύ υπεύθυνο τρόπο, όπως κάνει μέχρι τώρα, να ασχολείται με την οικονομία, να ενισχύει την ανάπτυξη, να στηρίζει το κοινωνικό κράτος και ασφαλώς θα συνεχίσει να επιλύει τα διαρθρωτικά προβλήματα που για δεκαετίες έχουν συσσωρευτεί στον τόπο μας».

Στη συνέχεια, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ αφορά σε χρόνο πριν την αναχρηματοδότηση και κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Νεοφύτου είχε δώσει κάποιους αριθμούς σε προηγούμενη του ανακοίνωση αναφορικά με τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους, αναφέροντας ένα ποσό που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. ΄Ολα τα κράτη προβαίνουν σε διαδικασίες αναχρηματοδότησης. Η Κυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχοντας υπόψη τα προβλήματα και τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση, αλλά και τα επιτόκια που κυκλοφορούν, έχει επιλέξει με έναν ευέλικτο τρόπο, με μικρά ποσά δανεισμού, να αναχρηματοδοτεί το χρέος, σε πιο μικρά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να πετυχαίνει καλύτερα επιτόκια. Και αυτός είναι και ο στόχος τώρα, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες. Αν συμβαίνει αυτό που προσπαθεί να υποβάλει ο ΔΗΣΥ ότι συμβαίνει, δηλαδή ότι, όταν κάνει δανεισμό ένα κράτος αυξάνεται αυτόματα το δημόσιο χρέος, αυτό δεν συμβαίνει. Διότι είναι αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Παίρνεις λεφτά, ξοφλάς ένα χρέος που έχεις και συμπληρώνεται με το υπόλοιπο. Αν συνέβαινε αυτό που θέλει να υποβάλει ο ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή, κάθε δανεισμός του κράτους αυξάνει το χρέος, τότε το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ψηλό από το 60,8%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιο κάτω από το 85% που είναι το δημόσιο χρέος στις χώρες της Ευρωζώνης. Και να σημειώσω ότι είναι και πολύ πιο κάτω και από τον μέσο όρο του δημόσιου χρέους σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του προσεγγίσεις αναφορικά με το πως μετρά διάφορα πράγματα, γι’ αυτό υπάρχει και η Διεθνής Στατιστική Υπηρεσία και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που λαμβάνουν υπόψη κάποιες σταθερές και κάποια δεδομένα για να μπορούμε να έχουμε μια ενιαία προσέγγιση ως προς το πόσο δημόσιο χρέος έχει το κάθε κράτος. Και με βάση αυτές τις Στατιστικές Υπηρεσίες, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια από τις καλύτερες χώρες στο θέμα του δημόσιου χρέους. Γίνονται διάφορες αλχημείες από πλευράς της αντιπολίτευσης και θυμήθηκαν τώρα, εδώ και λίγους μήνες, και το χρέος που έχει το κράτος έναντι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), αυτά τα €7,5 δισ. ΄Ολες οι Κυβερνήσεις κάνουν εσωτερικό δανεισμό, τον οποίο δεν υπολογίζει η ΕΕ, δεν το υπολογίζουν ούτε καν οι Οίκοι Αξιολόγησης, διότι αυτό λέει η Στατιστική. Επειδή όμως υπάρχει αυτό το χρέος στο ΤΚΑ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης που είναι αυξημένες και οι ανάγκες για ρευστό, έκανε κάτι που δεν έκανε καμιά προηγούμενη Κυβέρνηση: άρχισε να δημιουργεί αποθεματικό του ΤΚΑ. Θα θυμάστε τα €200 εκ. που πρόπερσι η Κυβέρνηση έβαλε για αποθεματικό και τα €200 εκ. που πέρσι έβαλε. Αυτά είναι χρήματα που οι κοινωνικοί εταίροι, μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο, διαχειρίζονται – αυτοί διαχειρίζονται την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ – καθώς επίσης αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ΤΚΑ.

Επίσης, η ΕΕ θέτει στόχους και έχει στόχους που πρέπει να κράτη μέλη της Ευρωζώνης να καλύψουν. Η Κυπριακή Δημοκρατία για το 2010 είχε στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 6%. Και για αυτό το ζήτημα η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΔΗΣΥ, είχαν κινδυνολογήσει πάρα πολύ ότι θα ξεπεράσουμε κατά πολύ το 6%. Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε μέχρι και λίγους μήνες πριν το τέλος του χρόνου για 7-8% έλλειμμα και έβαζε και στοιχήματα. Εμείς λέγαμε, με βάση τα στοιχεία και βλέποντας πώς κινείται η οικονομία, ότι θα πάει καλύτερα η οικονομία και θα εκπληρώσουμε τον στόχο αυτό, όπως και τον εκπληρώσαμε. Κατεβήκαμε στο 5,3%. Εμείς δεν θριαμβολογούμε. Πήγαμε καλά, έχουμε προβλήματα, αλλά και στόχους μπροστά μας για το 2011 και το 2012, είμαστε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, άρα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυτό κάνουμε. Πώς λειτούργησε ο ΔΗΣΥ; Επέλεξε την οδό της αμφισβήτησης των αριθμών και της αμφισβήτησης της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ΔΗΣΥ, διά στόματος του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, προφανώς διότι θεωρεί πως οι λειτουργοί της Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουν αλχημείες με τους αριθμούς. Αυτό είναι προσβλητικό. ΄Οταν κάποιος μιλά για αλχημείες θα πρέπει να έχει υπόψη του τελικά ότι δεν πλήττει την όποια Κυβέρνηση, πλήττει το κύρος του κράτους. Ο κ. Νεοφύτου μίλησε και για ελληνικές στατιστικές, προσβάλλοντας και μια άλλη χώρα. Είναι για αυτό που καλούμε όλους υπεύθυνα και προσεκτικά να ασχολούνται, όπως η Κυβέρνηση ασχολείται, με ένα εθνικό κεφάλαιο εξαιρετικής σημασίας, όπως είναι η οικονομία.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο, όπως κάνει μέχρι τώρα, να υλοποιεί το οικονομικό της πακέτο για να είμαστε μέσα στους στόχους που θέτει η ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό, διότι το θέμα είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό, για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις επιλύοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας να έχουμε στο διηνεκές μια ζωντανή, εύρωστη και δυναμική οικονομία».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχει ετοιμαστεί. Είναι άλλωστε συμβατική υποχρέωση του κάθε κράτους της Ευρωζώνης να αποστέλλει αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο στο φετινό Πρόγραμμα Σταθερότητας σε σχέση με το περσινό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι στόχοι είναι οι ίδιοι, είναι στη βάση των στόχων που θέτει η ΕΕ. Από κει και πέρα γίνονται κάποιες προβλέψεις αλλά οι προβλέψεις πάντοτε απλώς προσανατολίζουν, δεν μας παρασύρουν στη δουλειά που πρέπει να κάνουμε και την κάνουμε, αλλά αυτό που μας καθοδηγεί είναι οι στόχοι και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και υπάρχουν στο οικονομικό πακέτο τόσο για τη διαχείριση της οικονομίας στο δημοσιονομικό επίπεδο όσο και για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και θα πρέπει να επιλυθούν».