24/5/11

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δρος Πέτρου Μ. Καρεκλά στο «Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Άμυνα και την Εσωτερική Ασφάλεια», στη Λευκωσία
24/05/2011





Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου την έναρξη του «Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για την Άμυνα και την Εσωτερική Ασφάλεια».

Στον σημερινό κόσμο σημαντικές είναι οι προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική σταθερότητα. Για την Κύπρο το θέμα Άμυνα και Ασφάλεια αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, με δεδομένη την κατοχή από το 1974 σχεδόν του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, εδώ και 37 σχεδόν χρόνια. Οι απειλές που πηγάζουν από αυτό το απαράδεκτο δεδομένο είναι πολλαπλές και σοβαρές και αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται γενικά με την εσωτερική ασφάλεια και την άμυνα μιας χώρας αντανακλούν ασφαλώς και στην εικόνα της στο διεθνές σκηνικό και επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξής της. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι παραγωγικές διαδικασίες στους διάφορους τομείς της οικονομίας καθορίζουν πρωτίστως την οικονομική της ευρωστία αλλά περαιτέρω και την κατανομή ισχύος σε ένα ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας και ασφαλώς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Φαίνεται λοιπόν έντονα η πρωταρχική σημασία της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας στη δημιουργία του αναγκαίου ευνοϊκού περιβάλλοντος για γενικότερη ανάπτυξη και ευημερία σε έναν τόπο.

Επιπλέον, η άμυνα και η εσωτερική ασφάλεια στην εποχή μας δεν μπορούν να είναι θέματα που αφορούν την κάθε χώρα χωριστά. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των Συνθηκών που την διέπουν, η συλλογική προσπάθεια για στήριξη της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα, καθώς η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Η πλήρης και ενεργός συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας είναι θέμα ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας.

Περαιτέρω η συνεχής και αποτελεσματική ανταλλαγή και επεξεργασία πληροφοριών με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που αφορούν υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος είναι επίσης ουσιώδους σημασίας, αφού δυστυχώς οι σύγχρονες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος λαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις και πολλαπλασιάζονται συνεχώς με ανησυχητικούς ρυθμούς. Για σκοπούς αντιμετώπισης τους, η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων των κρατών μελών κρίνεται αναμφισβήτητα επιβεβλημένη στους τομείς της πρόληψης, της καταστολής και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών.

Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να αγνοεί το γεγονός ότι το διεθνές οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μια από τις πλέον ανερχόμενες απειλές της εποχής μας. Οι τεχνολογικές αλλαγές και πολλοί άλλοι παράγοντες έδωσαν στο οργανωμένο έγκλημα δυνατότητες που εκτείνονται πέραν των εθνικών συνόρων. Διευκολύνεται επίσης σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τις καινοτομίες της εποχής μας, όπως οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, οι τεχνολογίες αιχμής, η ανεμπόδιστη διακίνηση προσώπων, αγαθών, κεφαλαίων και εν γένει από αυτή την ίδια τη μορφή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Μπροστά σε αυτό το εξελιγμένο «οπλοστάσιο» των εγκληματιών, η μεμονωμένη εθνική δράση αποδεικνύεται ανεπαρκής για την προστασία πολιτών. Έτσι και γι΄ αυτό το θέμα η ευρύτερη συνεργασία, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνεται επιβεβλημένη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι στοιχείο απαραίτητο για μια Ευρώπη ασφαλή και ευημερούσα απ΄ άκρη σ΄ άκρη.

Η Κύπρος ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της για ένα πιο ειρηνικό και ασφαλές μέλλον στην Ευρώπη και στον κόσμο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς για ένα νέο βελτιωμένο περιβάλλον ασφάλειας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου αυτού και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας. Είμαι βέβαιος ότι η πραγματοποίηση του θα συμβάλει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην Κύπρο για θέματα άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας.