24/5/11

** Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες*Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

24/05/2011

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας.



Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου διεξήχθη συζήτηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και συγκεκριμένα για την επιχείρηση «ΑΛΘΕΑ» στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, την επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» για την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας/Ινδικό Ωκεανό, και την εκπαιδευτική αποστολή «EUTM» στη Σομαλία. Οι Υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ενδεχόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή.

Στη συνέχεια, οι ‘27’ προέβησαν σε ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων για επίτευξη των στόχων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και συγκεκριμένα αντάλλαξαν απόψεις για την πρωτοβουλία Συγκέντρωσης και Διαμοιρασμού (Pooling and Sharing). Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Κάθριν Άστον παρουσίασε την ενδιάμεση έκθεση της για τις Στρατιωτικές Δυνατότητες της ΕΕ.

Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Άμυνας κ. Παπακώστας χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη Συγκέντρωση και Διαμοιρασμό των Δυνατοτήτων (Pooling and Sharing) και τόνισε ότι αυτή αποτελεί διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα των κρατών μελών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται και σαν εργαλείο για διεθνή συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι η ενεργός συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των Δυνατοτήτων των κρατών μελών και συνεπακόλουθα των Δυνατοτήτων της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων.

Στο τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑ, κατά την οποία η Διευθύντρια του κα Claude France Arnould παρουσίασε την έκθεση δραστηριοτήτων του Οργανισμού, η οποία εγκρίθηκε στη συνέχεια από τους Υπουργούς Άμυνας.