26/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση εθελοντισμού «Δημιουργίες Αγάπης» στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης
26/05/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση αποδέχθηκα την ευγενή πρόσκληση που μου έχει απευθύνει η Διεύθυνση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης, για να παραστώ στην όμορφη αυτή εκδήλωση εθελοντισμού και να εγκαινιάσω την έκθεση έργων των μαθητών σας, όπως και εκλεκτών καλλιτεχνών, με έναν και μόνο σκοπό: τη στήριξη του Παιδογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Διεύθυνση, στους δασκάλους και στους μαθητές, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ωραίας και μεστής μηνυμάτων εκδήλωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011. Όπως είναι γνωστό, το 2011 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού με στόχο να επιβραβεύεται το έργο των εθελοντών, να εξετάζονται συναφή προβλήματα και να παροτρύνονται περισσότερα άτομα να γίνουν εθελοντές.

Oι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ανθρωπιά μας.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μια πράξη που φανερώνει ανθρωπιά, ενέργεια και καλοσύνη. Είναι μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο, στον ίδιο μας τον εαυτό και, πάνω απ’ όλα, στην πατρίδα μας. Ο εθελοντισμός γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και αποτελεί την εκδήλωση των καλύτερων στοιχείων που μας χαρακτηρίζουν ως κοινωνία και ως άτομα.

Με την αφιλοκερδή προσφορά του ο εθελοντής βοηθά σε όποιον τομέα και αν ασχοληθεί, καλλιεργεί δεξιότητες και αποκτά εμπειρίες που θα του χρησιμεύσουν σε ολόκληρη τη ζωή του. Παράλληλα ευαισθητοποιείται για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κοινωνίας.

Μέσα από τις διαδικασίες αυτές το άτομο ωριμάζει, λαμβάνει εσωτερική ικανοποίηση και, πάνω απ’ όλα, κοινωνικοποιείται και αποκτά νέους φίλους. Γι’ αυτό χρειάζεται ο εθελοντισμός να μπει πραγματικά στη ζωή μας, από τα πρώτα κιόλας βήματα. Είναι πράγματι πολύ ωραίο και ενθαρρυντικό που για ακόμη μια φορά βλέπω τα παιδιά μας να διδάσκονται αυτές τις αξίες από νωρίς, για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Άλλωστε εμείς οι Κύπριοι γνωρίζουμε πολύ καλά να προσφέρουμε και μάλιστα να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Τότε επιλέγουμε να δράσουμε ομαδικά, συλλογικά και αλτρουιστικά χάριν του κοινού αυτού οράματος.

Δεν θα σας κουράσω άλλο γιατί δεν είναι τα λόγια που έχουν σημασία αλλά οι πράξεις, και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας από αυτές τις ευγενείς πράξεις. Εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να υλοποιηθεί ο ωραίος σκοπός που έχετε θέσει με τόσο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.