26/5/11

* Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
26/05/2011
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην εναρκτήρια δήλωση του ανέφερε τα ακόλουθα:



«Αναφορικά με τη χθεσινή ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου σχετικά με τις Προσφυγές (1544/09, 1545/09, 1596/09 και 1601/09) εναντίον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Νομική Υπηρεσία, που είναι ο κατά το Σύνταγμα Νομικός Σύμβουλος, και αναμένει, μετά τη σχετική μελέτη της απόφασης, τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς συμμόρφωση. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου είναι, όπως είναι γνωστό, τελεσίδικη και ασφαλώς σεβαστή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί γι’ αυτή την εξέλιξη. Περαιτέρω αποφάσεις και ενέργειες θα δρομολογηθούν με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Εφόσον η απόφαση είναι τελεσίδικη, τι συμβουλές θα μπορούσε να δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας;

Απάντηση: Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω και με την αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται στην ηγεσία της ΕΠΑ, αλλά και με άλλα ενδεχόμενα νομικά παρεπόμενα, τα οποία δημιουργούνται απ’ αυτή την απόφαση.

Ερώτηση: Εάν γίνει έρευνα και πληροί τα κριτήρια ο Πρόεδρος της ΕΠΑ υπάρχει ενδεχόμενο επαναδιορισμού του;

Απάντηση: Είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό που αναφέρει η απόφαση είναι ότι δεν έχει τεκμηριωθεί μέσα από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, αλλά και μέσα από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου ότι έχει γίνει έρευνα σε σχέση με τα προσόντα.

Ερώτηση: Είναι λεκτικό δηλαδή το ζήτημα; Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έγινε έρευνα;

Απάντηση: Για κάθε διορισμό γίνεται έλεγχος κατά πόσον τα τυπικά προσόντα αυτού που διορίζεται πληρούνται ή όχι.

Ερώτηση: Προκύπτει ένα ζήτημα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την σύνθεση της ΕΠΑ με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο. Έχετε πληροφορίες εάν επηρεάζονται αυτές οι αποφάσεις;

Απάντηση: Και γι’ αυτό το θέμα περιμένουμε την ολοκληρωμένη τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πρόωρο σε αυτό το στάδιο να προβούμε σε εκτιμήσεις ή σε εικοτολογίες σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει απόφαση η οποία αφορά την προσφυγή των πετρελαϊκών εταιρειών. Απ’ εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε την ολοκληρωμένη άποψη, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι το ενδεχόμενο να επηρεάζονται οι αποφάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσει μια κακή εξέλιξη για το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής;

Απάντηση: Μια τέτοια συζήτηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, εάν μπούμε σε μια γενικότερη έκφραση απόψεων, τότε είναι που θα δυσκολέψουμε το έργο της ΕΠΑ.

Ερώτηση: Υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ποιος προεδρεύει τώρα με την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Υπάρχει κενό εξουσίας;

Απάντηση: Κανένα κενό εξουσίας δεν υπάρχει. Πριν την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εξωτερικό ζητήθηκε η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και η άποψη του είναι ξεκάθαρη. Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 του Συντάγματος, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, περιλαμβανομένης της αναπλήρωσης του Προέδρου όταν αυτός απουσιάζει στο εξωτερικό. Άρα, ο κ. Καρογιάν αυτή τη στιγμή ασκεί αυτά του τα καθήκοντα. Αυτή η γνωμάτευση λήφθηκε πριν την αναχώρηση του Προέδρου.

Ερώτηση: Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ικανοποιημένος από τη μη λύση.

Απάντηση: Νομίζω ότι και η διεθνής κοινότητα αλλά και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο γνωρίζουν ότι, εάν κάποιος αγωνίζεται με σθένος και στοχοπροσήλωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τα κατοχικά τετελεσμένα και από την de facto διχοτόμηση της Κύπρου ο πρώτος που υποφέρει είναι ο κυπριακός λαός. Εμάς μας ενδιαφέρει να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την κατοχή το συντομότερο δυνατό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι δυνατό η δική μας πλευρά να συρθεί σε λύσεις που δεν θα σέβονται απαράβατες αρχές, οι οποίες είναι αναγκαίες για να είναι η λύση του Κυπριακού βιώσιμη και λειτουργική. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες του Προέδρου, είναι γνωστή η προσπάθειά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και εάν κάποιος μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στον βαθμό που απαιτείται ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αυτός είναι ο κ. Έρογλου και η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς που κρύβεται από πίσω.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αλλαγή σε αυτή τη στάση ώστε πραγματικά να επιτραπεί στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με τον τρόπο που πρέπει.

Ερώτηση: Υπάρχει μια έντονη συζήτηση στη Βρετανία για επανεξέταση των Βάσεων στην Κύπρο. Έχει γίνει κάποια κρούση προς την Κυβέρνηση γι΄ αυτό το θέμα;

Απάντηση: Όχι.