24/5/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη
24/05/2011
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης προέβη σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο.



Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι, ενώ οι Βουλευτικές Εκλογές έχουν τελειώσει, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις χθες απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συστράτευσης, κάποιοι επιμένουν να συντηρούν ψηλούς τόνους και να πλήττουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. Η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μαρτένς περί «ευρωφοβικής διακυβέρνησης» και «περιθωριοποίησης της Ευρώπης» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις και εκτιμήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και σημαντικών ηγετών της Ευρώπης όπως της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, οι οποίοι προέρχονται από τις τάξεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις και δηλώσεις του ηγέτη της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Σούλτς, ότι ο Πρόεδρος αξίζει εμπιστοσύνης και στήριξης στους χειρισμούς του. Τέλος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για πλήρη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού αλλά και για δημιουργική παρουσία της Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με φόντο την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα περίπου χρόνο.

Αξιοποιώντας την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχουμε επιτύχει την άσκηση σημαντικής πίεσης προς την τουρκική πλευρά, η ενταξιακή πορεία της οποίας συναντά σήμερα πολλές δυσκολίες, όπως η ίδια η τουρκική ηγεσία παραδέχεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο καταβάλλεται αυτή η τιτάνια προσπάθεια, είναι δυνατόν πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Κύπρο να μεταφέρουν μηνύματα στον ευρωπαϊκό χώρο τα οποία πλήττουν αυτή την προσπάθεια, πλήττουν σε τελική ανάλυση την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγουμε. Ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι, ενώ όλοι αποδεχόμαστε ότι έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και σε σχέση με το Κυπριακό, κάποιοι έχουν ως μόνη έγνοια, μια μόνο μέρα μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, το πώς να πλήξουν την Κυβέρνηση.

Θέλουμε για ακόμη μια φορά να στείλουμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας, νηφαλιότητας και συστράτευσης με μοναδικό στόχο να επιτύχουμε τα καλύτερα για την πατρίδα και τον λαό μας. Αυτό ζητούν οι Κύπριοι πολίτες και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ μετά τις Βουλευτικές Εκλογές;

Απάντηση: Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ παραμένουν στην Κύπρο και συνεχίζουν κάποιες συναντήσεις που έχουν, για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ολόκληρος ο κυπριακός λαός είναι ήδη μάρτυρας της άρτιας διεξαγωγής των εκλογών αλλά και της εξαιρετικής λειτουργίας της δημοκρατίας στον τόπο μας, όπως αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά, με τον πλέον περίτρανο τρόπο, την περασμένη Κυριακή.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του κ. Μαρτένς, αλλά δεν είναι αυτή η Κυβέρνηση η οποία αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό το θέμα του ευρώ, δεν είναι αυτή η Κυβέρνηση που αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό την ευρωπαϊκή Συνθήκη, δεν είναι αυτή που δεν μπαίνει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη; Άρα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι ακριβώς ευρωφοβική, αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό κάποια ευρωπαϊκά θέματα;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι ένα νατοϊκό πρόγραμμα. Από ’κεί και πέρα νομίζω ότι τρία χρόνια διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια έχουν αποδείξει ακόμη και στον πιο δύσπιστο ότι αξιοποιείται πλήρως ο ευρωπαϊκός χώρος, τόσο σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση του Κυπριακού αλλά και για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον κυπριακό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος έχει μια πολύ δημιουργική παρουσία στην ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά οι σχέσεις μας με πρωταγωνιστικές χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά νομίζω αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του έχουν μια σωστή και δημιουργική παρουσία, και προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για λύση του Κυπριακού αλλά και προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Άλλωστε, όποιος θέλει να είναι δημιουργικός συμμέτοχος στην ΕΕ πρέπει να συνδράμει και με τις δικές του απόψεις και με τις δικές του πεποιθήσεις.

Ερώτηση: Βλέπετε οποιονδήποτε μεμπτό σημείο σε αυτή τη δήλωση για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητα αυτής της δήλωσης. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή η δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα τα οποία υπάρχουν σήμερα. Από ‘κεί και πέρα εάν κάποιες πολιτικές δυνάμεις ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τέτοιων δηλώσεων, δεν είναι κάτι που πρέπει να αναφέρει αυτή η Κυβέρνηση αλλά άλλοι θα πρέπει να απαντήσουν.

Ερώτηση: Όσον αφορά το Κυπριακό, αναμένεται συνάντηση μεταξύ των ηγετών στις αρχές Ιουλίου και υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για πολυμερή διάσκεψη στο τέλος του έτους.

Απάντηση: Γνωρίζετε ότι εάν μαζέψουμε όλα τα σενάρια τα οποία έχουν ακουστεί τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές φορές και με βεβαιότητα, για το πώς θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μπορούμε κάλλιστα να ετοιμάσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να σεναριολογεί. Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η υπεύθυνη Κυβέρνησή του κάνουν, είναι να προετοιμάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιούν τα δεδομένα στον ευρύτερο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο με στόχο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες προς την κατεύθυνση συμφωνημένης, συνολικής λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο αποτελεί και τον στρατηγικό μας στόχο.

Ερώτηση: Η ανάγνωση που έκανε ο κ. Έρογλου για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα σκληρύνει τη στάση της, ενώ φαίνεται να μην γνωρίζει και το σύστημα που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού μίλησε για συνασπισμό.

Απάντηση: Η τουρκοκυπριακή ηγεσία και γενικότερα η τουρκική πλευρά προσπαθεί με διάφορους τρόπους να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να εξαρτάται από διάφορες άλλες παραμέτρους εκτός από τις θέσεις και τις αρχές του. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται αρχές, στέκεται πάνω σε αρχές και δεσμεύεται από την προεκλογική του δέσμευση και από τη δέσμευση που είχε στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης, να συνεχίσει να εργάζεται για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Λύση που, όμως, πρέπει να στηρίζεται πάνω σε απαράβατες αρχές.

Η τουρκική πλευρά προφανώς παίζει το παιγνίδι της σε επικοινωνιακό επίπεδο γι’ αυτό δεν πρέπει εμείς εδώ στην Κύπρο, ό,τι λέγεται, είτε από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας είτε από πλευράς Τουρκίας, να το αναπαράγουμε ή να το ανάγουμε σε κάτι δεδομένο.