27/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση με αφορμή την αναπαλαίωση του Αρχοντικού Παπαδοπούλου, στον Κόρνο
27/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:30 μ.μ.



Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόκληση να βρίσκομαι απόψε μαζί σας και να τελέσω τα εγκαίνια του Αρχοντικού Παπαδοπούλου.

Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να συγχαρώ θερμά την κα Πέρη Βρόντη για αυτή της την αξιέπαινη πρωτοβουλία, μέσα από την οποία αντικατοπτρίζεται η μεγάλη της αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου μας.

Το Αρχοντικό Παπαδοπούλου είναι ένας χώρος όπου σε κάθε βήμα ο επισκέπτης γνωρίζει, θυμάται και βιώνει την κουλτούρα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Η αναβίωση της αγγειοπλαστικής τέχνης του Κόρνου, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της περιοχής, το αναγνωστήριο, το κελάρι οίνων, «το παλιό μπακάλικο», όπως πολύ εύστοχα έχει ονομαστεί το κατάστημα του χώρου, το καφενείο και οι χώροι εστίασης, εγγυώνται, πιστεύω, ότι οι επισκέψεις στον πολυχώρο αυτό θα είναι ενδιαφέρουσες, επιμορφωτικές και ευχάριστες.

Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το μενού που προσφέρεται, που δεν είναι άλλο από μια πανδαισία αυθεντικών κυπριακών γεύσεων και αρωμάτων, με έμφαση στα προϊόντα της γύρω περιοχής. Τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται και τα βότανα από την κυπριακή φύση, παρέχουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει παλιές, παραδοσιακές και ξεχασμένες συνταγές, σε αναβαθμισμένη μορφή. Όταν, μάλιστα, την ευθύνη για την ετοιμασία τους έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος σεφ Σάββας Σάββα με την ομάδα του, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ακόμα κα οι πιο απαιτητικοί επισκέπτες θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι.

Όσον αφορά το κρασί, το κελάρι του Αρχοντικού Παπαδοπούλου προσφέρει πράγματι μια τεράστια ποικιλία οίνων του κυπριακού αμπελώνα. Παράλληλα, το κελάρι φιλοξενεί την παλαιότερη κουμανδαρία που βρέθηκε στην Κύπρο, η οποία χρονολογείται πέραν των 100 χρόνων. Το γεγονός αυτό θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές οινικές ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή που εγκαινιάζουμε εδώ τώρα, όχι μόνο ενισχύουν και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής και της χώρας μας, αλλά συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κλείνοντας, θα ήθελα εκ μέρους της Κυβέρνησης να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτού του έργου και να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες. Η Κύπρος διαθέτει πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιολογικό πλούτο που πηγάζουν από τα 10.000 χρόνια ιστορίας της και η ανάδειξη των στοιχείων αυτών αποτελεί στόχο ιδιαίτερης σημασίας για εμάς.