27/5/11

Συνάντηση του Τρίο Προεδρίας – Ολοκλήρωση του 18μηνου Προγράμματος

27/05/2011





Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το κείμενο του κοινού 18μηνου Προγράμματος των Τριών Προεδριών κατέληξαν οι αντιπροσωπείες της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. Το κοινό 18μηνο Πρόγραμμα καθορίζει το πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των τριών Προεδριών και στοχεύει στη διασφάλιση της συνοχής και συνέχειας τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Συντονιστές της Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ομαλή κατάληξη των διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν για ένα περίπου χρόνο, ανάμεσα στις τρεις χώρες σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωση καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πολωνίας κ. Mikolaj Dowgielewicz, Υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δανίας κ. Kim Jørgensen, Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα και ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου, κ. Ανδρέας Μολέσκης, Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησαν για την αποτελεσματική και εποικοδομητική τους συνεργασία. Επανέλαβαν, επίσης, τη δέσμευση τους για διατήρηση της στενής τους συνεργασίας, καθώς οι τρεις χώρες ετοιμάζονται για την επίσημη έναρξη του Τρίο Προεδρίας, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Πολωνία την 1η Ιουλίου 2011.

Σε κοινή δήλωση τους οι τρεις Συντονιστές δεσμεύθηκαν να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διαχειριστούν τις πολλές προκλήσεις και θέματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει να διαχειριστεί κατά τη διάρκεια της 18μηνης Προεδρίας με διαφανή, πλήρη και αποτελεσματικό τρόπο για την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της.

Το Πρόγραμμα του Τρίο θα εγκριθεί μέσω των εθνικών διαδικασιών από τις τρεις χώρες και στη συνέχεια θα υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούνιο του 2011.