10/5/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την παραχώρηση 45 οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στην επαρχία Πάφου
10/05/2011





Τους τελευταίους δύο μήνες έχω επισκεφτεί την επαρχία σας αρκετές φορές για την παραχώρηση 48 οικοπέδων αυτοστέγασης στην Αχέλεια, όπως και για την παραχώρηση 110 πιστοποιητικών μίσθωσης. Σήμερα σας καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 45 οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε ανάλογο αριθμό οικογενειών προσφύγων μας που διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια στην επαρχία Πάφου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου κάναμε την αρχή με την παραχώρηση των 160 πρώτων οικοπέδων ως αντιστάθμισμα, καλύπτοντας όλους τους δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στη Λευκωσία. Συνολικά μέχρι σήμερα παραχωρήσαμε 370 τέτοια οικόπεδα σε Λευκωσία και Λάρνακα, και τώρα παραχωρούμε τα πρώτα 45 οικόπεδα σε δικαιούχους της επαρχίας Πάφου.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του προσφυγικού μας κόσμου. Δεσμευτήκαμε να σας στηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Δεσμευτήκαμε να αντιπαλέψουμε τις όποιες αδικίες και να εργαστούμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Δεσμευτήκαμε να μην αφήσουμε κανένα πρόσφυγα μας αδικημένο. Υλοποιώντας αυτές μας τις δεσμεύσεις, προχωρούμε με τις διαδικασίες παραχώρησης στους δικαιούχους οικοπέδων ως αντιστάθμισμα. Στόχος μας στα επόμενα δύο χρόνια να έχουν πάρει το οικόπεδο τους όλοι όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο προχωρούμε με το διαχωρισμό 2.000 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Φίλοι μου,

Η αποτελεσματική και ουσιαστική στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια. Και αυτό γιατί αναγνωρίζουμε πως οι πρόσφυγές μας είναι αυτοί που έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε τις βάσεις για την εφαρμογή μιας νέας, πολυεπίπεδης και ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής.

Βέβαια, η υλοποίηση μιας απόφασης για ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των προσφύγων απαιτεί μια Κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες, πρόθυμη να επενδύσει σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων όσοι εμπίπτουν στις διάφορες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, μέσα μάλιστα σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, αποτελεί το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης μας στην εσωτερική διακυβέρνηση. Μετουσιώσαμε σε πράξη τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και την έγνοια μας για τον απλό άνθρωπο. Ο στόχος για μια πιο δίκαιη κοινωνία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε μια περίοδο όπου σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου το κοινωνικό κράτος ουσιαστικά ξηλώνεται. Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τα στεγαστικά προγράμματα, αλλά και όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Από τα €72 εκ., κατά μέσο όρο τον χρόνο, που διέθεταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διαφόρων προγραμμάτων προσφυγικής πολιτικής, αυξήσαμε το ποσό αυτό στα €150 εκ. περίπου.

Στο πλαίσιο αυτής μας της πολιτικής:

· Επιδιώξαμε και επιτύχαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού και διάθεσης οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη, ότι στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι αυτών των οικοπέδων είναι νεαρά ζευγάρια. Έτσι, ενώ προηγουμένως ο μέσος όρος αναμονής των δικαιούχων για ένα οικόπεδο αυτοστέγασης ήταν τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση πέτυχε να παραδίδει οικόπεδο στους δικαιούχους σε ένα χρόνο περίπου από τότε που εγκρίνεται η αίτησή τους. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στεγαστικού προγράμματος, τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρήσαμε 1.783 οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 870 οικοπέδων αυτοστέγασης, για να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

· Προχωρούμε με την ανέγερση των 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760 νεαρά κυρίως ζευγάρια προσφύγων, καλύπτοντας έτσι μια βασική ανάγκη συμπατριωτών μας, οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο κάλυψης των στεγαστικών τους αναγκών. Ήδη, παραδώσαμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 96 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες και συνεχίζουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την παράδοση επιπλέον 52 κατοικιών και διαμερισμάτων στο Τσακκιλερό.

· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

· Βρήκαμε λύσεις για να μην αδικηθεί κανένας πρόσφυγας. Έτσι, όσοι πρόσφυγες διαμένουν σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και η οποία δεν έχει ακόμη ανακτηθεί από το κράτος για να μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, τους παραχωρούμε πιστοποιητικό μίσθωσης. Μέχρι σήμερα, 830 δικαιούχοι έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης, με προοπτική πολύ σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους. Με την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης διασφαλίζουμε την κατοχή των κατοικιών τους, την προοπτική μεταβίβασης της κατοχής στους κληρονόμους των σημερινών ιδιοκτητών, αλλά κυρίως διασφαλίζουμε τη φερεγγυότητα των προσφύγων μας και τη δυνατότητά τους να αξιοποιούν τις κατοικίες τους για σκοπούς εξασφάλισης δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και, συγκεκριμένα, από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με κρατική εγγύηση. Να επαναλάβω, ωστόσο, πως η παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξή μας είναι να παραχωρήσουμε τίτλο ιδιοκτησίας σε όσους τώρα δίνουμε το πιστοποιητικό. Ήδη, έχουμε καταφέρει να δώσουμε 134 τέτοιους τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους. Άλλοι 400 δικαιούχοι θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας τους επόμενους μήνες, ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για την ανάκτηση γης που θα αντιστοιχεί σε άλλους 300 τίτλους ιδιοκτησίας.

· Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγές μας που για χρόνια διέμεναν σε σπίτια με πολλά προβλήματα. Την τριετία 2008-2010 έχουμε διαθέσει €112 εκ. περίπου γι’ αυτό τον σκοπό.

· Ολοκληρώνουμε την Α’ Φάση του έργου για την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων και, παράλληλα, προχωράμε στη Β΄ Φάση με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους οικισμούς σε όλες τις επαρχίες.

· Επεκτείναμε το ποσό που παραχωρείται ως βοήθεια για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών. Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου ανέρχεται στο 30%, ενώ αυξήσαμε μέχρι και 95% τις προκαταβολές και χορηγίες που διατίθενται για αυτοστέγαση.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση Χριστόφια απέδειξε ότι είναι η πρώτη Κυβέρνηση που τολμά να ακουμπήσει ακόμη και τα πιο ακανθώδη θέματα, θέτοντας με καίριες αποφάσεις της οριστικό τέρμα στην αδικία που για 37 χρόνια βίωναν τα παιδιά των εκ μητρογονίας προσφύγων. Τώρα πια, όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες δικαιούνται την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου φοιτητών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκεί που μιλούν τα έργα, τα λόγια και τα συνθήματα δεν μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους έντονους ρυθμούς.

Απευθυνόμενος σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα οικόπεδά σας, σας εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Ελπίδα βέβαια όλων μας είναι πολύ σύντομα να εκπληρώσουμε τον μεγάλο μας πόθο και να επιτύχουμε το μεγάλο μας όραμα που δεν είναι άλλο από την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Μόνο έτσι και μόνο τότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε στις κατεχόμενες σήμερα πόλεις και τα χωριά μας.

Σας ευχαριστώ.