16/5/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην εκδήλωση απόδοσης τιμών στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, στο Προεδρικό Μέγαρο
16/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.



Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, το σύμβολο της Δημοκρατίας, για να αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, έστω και αργοπορημένα, σε σας, τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε σας, τους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Προς όλους εσάς, που πολεμήσατε για την επικράτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στρέφουμε τη σκέψη μας και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ.

Δηλώνω ενώπιόν σας αδυναμία να εξάρω το έργο που επιτελέσατε. Δικαίως, νομίζω, με διακατέχει δέος από τη στιγμή που μου επιφυλάχθηκε η μέγιστη τιμή να μιλήσω σήμερα σε αυτή τη μεγαλειώδους σημασίας συνάντηση μαζί σας. Μιας συνάντησης που αναμφισβήτητα καθυστέρησε πολύ να πραγματοποιηθεί.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια αυτή καθυστέρηση και αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν σας τιμήσαμε και δεν σας αποδώσαμε τις πρέπουσες τιμές όσο θα έπρεπε, εκφράζω τη βαθύτατη μου θλίψη και σας παρακαλώ πολύ να αποδεχτείτε τις απολογίες μας.

Συνεχιστές της πορείας του λαού μας,

Σας διαβεβαιώνω ότι θα ακολουθήσουμε πιστά τα βήματα της προσφοράς σας, μιας προσφοράς που εσείς χαράξατε βαθιά στη σκέψη και την καρδιά μας με την αλτρουιστική σας ανταπόκριση στο κάλεσμα της πατρίδας, τη δύσκολη περίοδο που διεξήλθε κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Δεχθείτε τον άπειρο σεβασμό και την περηφάνια μας, δεχθείτε την πίστη μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Από το παράδειγμα σας παίρνουμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε το ιστορικό μας πεπρωμένο. Μέχρι που ο επίλογος αυτής της υπέροχης γενναιοψυχίας σας να είναι ευτυχής, μέχρι που να υπάρξει βιώσιμη, ειρηνική λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστούμε και σας προσφέρουμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας.