12/5/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
12/05/2011
Για τις 4 Ιουλίου, στη Γενεύη, καθορίστηκε η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Σήμερα κατέθεσα πρόταση για τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της κοινής Αρχής Διερεύνησης και αναμένουμε την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Έχω ζητήσει να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε για την τριμερή συνάντηση και το περιεχόμενό της, περιλαμβανομένων και των διαφόρων ψιθύρων περί πάρε-δώσε και θέλω να εξηγήσουμε μεταξύ μας τι σημαίνει πάρε-δώσε. Συνομιλίες χωρίς πάρε-δώσε δεν γίνονται, δεν είναι συνομιλίες, αλλά συνομιλίες για πάρε-δώσε πάνω σε ποια ζητήματα; Αυτά έπρεπε να τα διευκρινίσουμε, όπως έχω ξανά διευκρινίσει τη θέση μας ότι οποιεσδήποτε σκέψεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει να ωριμάσουν και να γίνουν ζωή και πράξη μόνο στην περίπτωση που είμαστε κοντά σε συμφωνία πάνω και σε όλα τα άλλα θέματα των εσωτερικών πτυχών.

Επίσης, είναι γνωστή η θέση μας, και την έχω επαναλάβει, ότι, η διάσκεψη πρέπει να είναι πραγματικά πολυμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η θέση μας είναι για εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως των ενδιαφερομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, η οποία να συνέλθει όταν θα επιλυθούν ουσιαστικά, όταν θα είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Θα συζητήσουμε στην πορεία, πριν τις 4 Ιουλίου που έχει καθοριστεί η συνάντηση και θα γίνει στη Γενεύη, αυτή τη διαδικασία. Και τα λέω αυτά για να σταματήσουν ει δυνατόν και οι εικασίες και η κινδυνολογία στο εσωτερικό μέτωπο. Αν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έχουν έγνοια και για τη διασφάλιση της σωστής διαδικασίας και των συμφερόντων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να έχει διπλή και τριπλή έγνοια πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Κατά συνέπεια, η έκκλησή μου είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι και στην πορεία θα δούμε και συλλογικά αυτά τα πράγματα, μετά τις εκλογές».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης και αν έχουν καθορίσει κάτι σχετικό τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είπαμε ότι θα συζητήσουμε, έχουμε λόγο και εμείς για την ατζέντα, δεν είναι μόνο υπόθεση του Γενικού Γραμματέα να καθορίσει ατζέντα και πάμε. Έχουμε λόγο ως ενδιαφερόμενα μέρη για την ατζέντα. Είναι αυτά που ζήτησα να συζητηθούν πριν πάμε στη συνάντηση».

Σε ερώτηση αν ο κ. Έρογλου τοποθετήθηκε σήμερα πάνω στις θέσεις της πλευράς μας για τη διεθνή διάσκεψη και για το πάρε-δώσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Γνωρίζετε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα. Επαναβεβαιώθηκε η διαφορά άποψης που έχουμε μεταξύ μας».

Κληθείς να πει πότε θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν το πάρε-δώσε θα ξεκινήσει στη συνάντηση του Ιουλίου δεδομένου ότι μέχρι στιγμής σημαντικά κεφάλαια δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Μπαίνουμε σε λεπτομερή συζήτηση του θέματος αυτή τη στιγμή μονομερώς, χωρίς να συζητήσω ούτε με τους ηγέτες των κομμάτων ούτε με τον κ. Έρογλου. Κατά συνέπεια, είναι πρωθύστερο, είναι πρόωρο αυτό. Για το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσουμε ανάλογα με τη δυνατότητα που θα έχουμε μετά από τις εκλογές, θα πάμε Αυστραλία, θα επιστρέψουμε από την Αυστραλία, και θα καθορίσουμε το πότε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο ή σύσκεψη αρχηγών ή πρώτα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς και μετά Εθνικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει πριν από τις 4 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «σίγουρα» και πρόσθεσε ότι «είναι διάφορες διαδικασίες που μπορούν να γίνουν και θα είμαστε σε θέση σύντομα, μετά την επιστροφή από την Αυστραλία, να κάνουμε ανακοινώσεις».

Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο κ. Έρογλου ήθελε να συναντιούνται μόνοι τους οι ηγέτες και με τους συμβούλους τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν είναι ο κ. Έρογλου, είναι κοινή θέση αυτή. Εχει αποδειχθεί ότι αυτές οι συναντήσεις, κρίνοντας και από τις συναντήσεις και με τον κ. Ταλατ, είναι λιγότερο χρονοβόρες και περισσότερο παραγωγικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται τώρα οι ολομέλειες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα κρίνουμε ανάλογα και θα αποφασίσουμε. Δεν είναι του κ. Έρογλου η πρόταση αυτή, ήταν κοινή επιθυμία».