9/5/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου για την Ημέρα Μνήμης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- 9η Μαΐου
09/05/2011





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής ταυτόχρονα προς τους ηρωικούς αγωνιστές, οι οποίοι πολέμησαν κάτω από το λάβαρο των διακηρύξεων για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, παγκόσμια ειρήνη, για ένα μεταπολεμικό κόσμο της ευημερίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους λαούς του πλανήτη, για ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας.

Η 9η Μαΐου λειτουργεί επίσης, κάθε χρόνο, ως εγερτήριο της μνήμης, θυμίζοντας στην ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου και τις εκατόμβες των νεκρών, των τραυματιών και των αναπήρων πολέμου, καλώντας μας να κινητοποιηθούμε, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες. Η επέτειος αυτή θυμίζει σε ποια όρια βαρβαρότητας μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα οι φανατικές ιδεολογίες, όπως ο φασισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Η πατρίδα μας, η Κύπρος, συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον αγώνα κατά του φασισμού με τις 30 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, αριθμός που την καθιστά συγκριτικά με τον πληθυσμό της στις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή. Βέβαια, το τίμημα της συμμετοχής ήταν βαρύ, αφού πέραν των δυόμισι χιλιάδων αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι νεκροί που βρίσκονται σε 49 κοιμητήρια 18 χωρών.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Ο πόλεμος είναι συνώνυμος της απώλειας ανθρώπινων ζωών, της πρόκλησης πόνου, οδύνης και σπαραγμού, της δημιουργίας υλικών καταστροφών γι’ αυτό και τον απευχόμαστε. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρούστηκε συνασπισμένη η δημοκρατική κοινότητα εναντίον του φασισμού–ναζισμού και βγήκε κερδισμένη. Η νίκη τους αυτή γέννησε πολλές ελπίδες και προσδοκίες.

Δυστυχώς, οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε έμειναν, στην πλειοψηφία τους, ανεκπλήρωτες. Στα 66 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης, οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθημερινά καταπατούνται. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν ξεσπάσει, και ακόμα ξεσπούν, δεκάδες πόλεμοι και συγκρούσεις και πολλές είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις διαφόρων δυνάμεων εναντίον αδύνατων λαών και κρατών.

Θύμα στρατιωτικής επέμβασης, θύμα εισβολής και κατοχής είναι και η μικρή μας πατρίδα. Η Κύπρος, θύμα ξένων επεμβάσεων, της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, για 37 τώρα χρόνια υποφέρει. Όταν η μνήμη γυρίζει πίσω στον τιτάνιο αγώνα που έδωσε η ανθρωπότητα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πρυτανεύσει το διεθνές δίκαιο και η ειρήνη στον κόσμο, ο κυπριακός λαός απευθύνεται ξανά προς τη διεθνή κοινότητα και την καλεί να εφαρμόσει και στην Κύπρο αυτές τις αρχές για τη διαφύλαξη των οποίων η ανθρωπότητα έχυσε αίμα.

Εύχομαι οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να εμπνέουν και να καθοδηγούν και τις σημερινές γενιές γιατί ο φιλειρηνικός κυπριακός λαός αξίζει μια πατρίδα ειρηνική και ευημερούσα, όπου όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να δημιουργούν, συμβιώνοντας αρμονικά, το μέλλον της κοινής τους πατρίδας.