21/5/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία
21/05/2011





Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία και κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με ομογενειακούς παράγοντες θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία, που θα πραγματοποιήσει από τις 25 μέχρι τις 30 Μαΐου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Έλση Χριστόφια, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα αναχωρήσει για τη Μελβούρνη τη Δευτέρα 23 Μαΐου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα φθάσουν στη Μελβούρνη ενωρίς το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, όπου θα αρχίσουν οι επίσημες επαφές.

Στην Καμπέρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με την Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κα Τζούλια Γκίλαρντ και θα έχει συνάντηση με την Γενικό Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας κα Κουέντιν Μπράις. Θα μεταβεί, επίσης, στο Κοινοβούλιο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Χάρι Τζένκινς και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Τζον Χογκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί επίσης το Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου όπου και θα καταθέσει στεφάνι, και θα μεταβεί στο Εθνικό Μουσείο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί επίσης στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο της Καμπέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή δενδροφύτευσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αργότερα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η Γενικός Κυβερνήτης, ενώ την επομένη ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Αυστραλίας – Κύπρου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ελληνικό Μνημείο όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί αργότερα στην Αδελαΐδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της πολιτείας Νοτίου Αυστραλίας κ. Μάικ Ραν, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Κυβερνήτη της Νοτίου Αυστραλίας κ. Κέβιν Σκαρς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, επίσης, με την κυπριακή κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας και θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του Νέου Πολιτιστικού Κέντρου της κυπριακής κοινότητας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιστρέψει στη Μελβούρνη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της πολιτείας της Βικτόρια κ. Τεντ Μπέιλιου και τον Κυβερνήτη της Βικτόρια κ. Αλεξ Τσιέρνοβ. Θα επισκεφθεί επίσης την κυπριακή κοινότητα στη Μελβούρνη ενώ θα παραθέσει συνεντεύξεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στο Σίδνεϊ όπου, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Κυβερνήτη της πολιτείας της Νοτίου Ουαλίας κα Μαρία Μπασίρ, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανό και με τα μέλη της κυπριακής κοινότητας της πόλης.