15/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Αρετή», στη Λευκωσία

 15/04/2011

Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίηση μου για την επιτυχή εφαρμογή του προληπτικού ερευνητικού προγράμματος «Αρετή» και τη χαρά μου για το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στηρίζει αυτή την αξιόλογη προσπάθεια του Παρατηρητηρίου για τα Παιδιά.

Επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τη βαθιά μου εκτίμηση προς την Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου για τα Παιδιά κα Μαρία Βασιλειάδου και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος κ. Νεόφυτο Χαραλάμπους, οι οποίοι είναι οι εμπνευστές, δημιουργοί και σχεδιαστές του έργου αυτού.

Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς που με τόσο ζήλο, αγάπη και αφοσίωση αγκαλιάσατε και συνεχίζετε να εφαρμόζετε με επιτυχία το προληπτικό πρόγραμμα «Αρετή», για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, πάνω σε παγκύπρια βάση.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών και βασίζεται στην εκπαίδευση χαρακτήρα μέσα από τη βίωση 12 βασικών αξιών της ζωής.

Το σύστημα αξιών του κάθε ανθρώπου κατευθύνει τις σκέψεις, τις συναισθηματικές διεργασίες, τις προτιμήσεις, τις επιλογές και τις συμπεριφορές του. Οι σταθερές αξίες αποτελούν το σημείο αναφοράς στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα άτομα, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια, αυταξία και αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Το πρόγραμμα «Αρετή» εμπίπτει στους στόχους και σκοπούς του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

(α) τη μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων
(β) τη μείωση της υποτροπής και
(γ) τη μείωση ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 85 πολυτομεακές δράσεις, που αφορούν κυρίως το θεσμό της οικογένειας και του σχολείου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κοινότητα, την ψυχαγωγία, τη μεταχείριση αδικοπραγούντων και την κοινωνική επανένταξη καταδίκων.

Έχει, επίσης, αρχίσει η αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης θα οριστικοποιηθεί και η Νέα Εθνική Αντεγκληματική Πολιτική, η οποία θα καλύπτει τη χρονική περίοδο 2011-2016.

Αναμφίβολα, για την αντιμετώπιση όλων των μορφών αποκλίνουσας ή παραβατικής συμπεριφοράς ο τομέας της πρόληψης είναι καθοριστικός.

Τα προληπτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των νέων ώστε να αποφασίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα και συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία τους, μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτές εκπέμπουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των νέων μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω γιατί εξάλλου η σημερινή εκδήλωση είναι πρωτίστως δική σας.

Θα ήθελα απλά να εκφράσω ακόμη μια φορά την εκτίμηση και τα συγχαρητήρια μου για το σημαντικό αυτό έργο που επιτελείτε.

Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον να συμβάλλετε στην εδραίωση της πρόληψης ως τρόπου ζωής για το καλό της νεολαίας και της κοινωνίας μας γενικότερα.