29/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου
29/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 11 π.μ.



Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου. Του μεγαλύτερου και του σημαντικότερου έργου που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία για την κυπριακή αλιεία.

Σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την αλιεία μας και τους Κύπριους ψαράδες, για τους ανθρώπους του δύσκολου μεροκάματου του μόχθου και της αλμύρας. Ένα σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο, ένα ολόκληρο λιμάνι, βρίσκεται από σήμερα στη διάθεσή τους. Για τον ελλιμενισμό και για πολλαπλές χρήσεις, με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις. Ένα αίτημα δεκαετιών, ένα μεγάλο ζητούμενο κι΄ ένα όνειρο γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Το έργο, χωρητικότητας πέραν των 250 σκαφών και δαπάνης €15 εκατομμυρίων, συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Η Κύπρος αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έργα ανάπτυξης που ανοίγουν νέους ορίζοντες για την οικονομία και την κοινωνία μας, που δημιουργούν προοπτικές και προσφέρουν νέες δυνατότητες.

Καθηκόντως ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους μελετητές του έργου Αρχιτεκτονικό Γραφείο Διονύσιος Τουμαζής και Συνεργάτες για τον θαυμάσιο σχεδιασμό, και την Κοινοπραξία των εταιρειών Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. και Medcon Constructions Ltd, για την άρτια κατασκευή του έργου. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων για την εξαίρετη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων ΄Εργων και τον Κλάδο Θαλασσίων ΄Εργων που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό και την επίβλεψη των έργων καθώς και για την εκπόνηση της μελέτης για την προστασία της ακτογραμμής Ζυγίου και της μελέτης για την κατασκευή των κυματοθραυστών. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα που κρίνεται ως άριστο.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο υποδομής, υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονο και πολυλειτουργικό με μια σπάνια αισθητική που δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Ένα έργο στολίδι για την περιοχή και την Κύπρο του μέλλοντος.

Η σημερινή τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κας Μαρίας Δαμανάκη, εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της κυπριακής Κυβέρνησης για τον τομέα της αλιείας και υπογραμμίζει την υπεύθυνη και δημιουργική παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί και την αναγνώριση που τυγχάνει η χώρα μας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Με έργα και όχι με λόγια. Ακόμη και μέσα στις σημερινές συνθήκες σημαντικά έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε διάφορους τομείς με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης.

Εμείς εργαζόμαστε σήμερα για το αύριο. Στις προκλήσεις των καιρών, στις δυσκολίες της κρίσης απαντούμε με έργα. Χαράσσουμε μια σταθερή πορεία πλεύσης για το μέλλον. Με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με ελπίδα και όραμα χτίζουμε την κοινωνία της ανάπτυξης και της προόδου.

Με τα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου που θα τελέσετε σε λίγο, θα εγκαινιάσετε μια νέα εποχή για την κυπριακή αλιεία. Κάνουμε ακόμη ένα στέρεο βήμα μπροστά, για ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο μέλλον για το λαό και τον τόπο μας.