29/4/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή παράδοσης του Οικιστικού Συγκροτήματος «ΝΗΡΕΑΣ», στον Ασώματο Λεμεσού


28/04/2011







Σας καλωσορίζω σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για την παράδοση στους δικαιούχους ιδιοκτήτες του Οικιστικού Συγκροτήματος “Νηρέας”, εδώ στον Ασώματο.

Πριν τρία χρόνια περίπου, όταν αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση του τόπου εξαγγείλαμε ένα ξεκάθαρο όραμα: να πάμε την κοινωνία μας μπροστά, να την καταστήσουμε πιο δίκαιη. Αυτό μας το όραμα δεν είναι σχήμα λόγου. Έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δίκαιη κοινωνία σημαίνει την υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων κοινωνικών πολιτικών που εμπεδώνουν ένα ισχυρό και πραγματικά αλληλέγγυο κράτος πρόνοιας. Και φυσικά, δεν νοείται κράτος πρόνοιας χωρίς η Πολιτεία να μεριμνά για τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών της. Με την ολοκληρωμένη, συγκροτημένη, σύγχρονη και πολυεπίπεδη στεγαστική μας πολιτική, θελήσαμε να προσδώσουμε νέα διάσταση και περιεχόμενο στο κυπριακό κράτος πρόνοιας. Θελήσαμε να στηρίξουμε και να αγκαλιάσουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, πρόσφυγες και αυτόχθονες, και, κυρίως, τα νεαρά μας ζευγάρια, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιτέλους στέγη.

Για την υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής, μέσα από τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα, διαθέτουμε κατά μέσο όρο ένα κονδύλι της τάξης των €183 εκ. τον χρόνο. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στα τρία τελευταία χρόνια, πέραν των 17.000 οικογενειών, κυρίως νεαρά ζευγάρια, πρόσφυγες και αυτόχθονες, έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί με την απόκτηση κατοικίας ή κρατικού οικοπέδου. Όταν οι αριθμοί απεικονίζουν την αλήθεια, τα κούφια λόγια δεν έχουν καμία σημασία. Στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής έχει επιτευχθεί από την Κυβέρνησή μας ένας κοινωνικός άθλος, προς όφελος χιλιάδων συμπατριωτών μας και των οικογενειών τους. Όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας που έχουν επωφεληθεί από την παραχώρηση κατοικίας και οικοπέδου δεν είναι στεγνοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι με ανάγκες για τους οποίους η Κυβέρνηση αποτέλεσε στήριγμα για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως πρώτιστο στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του απλού ανθρώπου. Να δημιουργήσει μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε μεθοδικά και σκληρά. Αυτό το στόχο επιτυγχάνουμε.

Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη, πως ακόμη και την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποτελούμε μια από τις εξαιρέσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε άλλωστε και η απόφασή μας να ενισχύσουμε την περίοδο της κρίσης τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης με €200 εκ. Έτσι πετύχαμε, αφενός, να δώσουμε ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και, αφετέρου, να στηρίξουμε την κοινωνική μας πολιτική.

O Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, (ΚΟΑΓ), αποτελεί έναν από τους κύριους Φορείς υλοποίησης της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης είτε μέσω της εφαρμογής των δικών του Στεγαστικών Σχεδίων είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση άλλων Κρατικών Στεγαστικών Σχεδίων. Με την απόφαση που έχουμε λάβει για την επαρκέστερη στελέχωση των υπηρεσιών του ΚΟΑΓ έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που επιτρέπουν τον τριπλασιασμό, περίπου, της παραγωγής του Οργανισμού. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι 110 - 120 οικιστικές μονάδες που παρήγαγε παλαιότερα ετήσια ο ΚΟΑΓ, σήμερα έχουν αυξηθεί στις 300 περίπου μονάδες.

Παράλληλα, όμως, και πάντα στο πλαίσιο των έντονων προσπαθειών που καταβάλλουμε για συνεχή βελτίωση, αναβάθμιση και εμπλουτισμό της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, που ταυτόχρονα σημαίνει και στήριξη των διαφόρων Προγραμμάτων του ΚΟΑΓ, πολύ πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις εισηγήσεις που υπέβαλε ο Οργανισμός για αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων που εφαρμόζει. Ως αποτέλεσμα και των νέων αυτών τροποποιήσεων που επιφέραμε στα Στεγαστικά Σχέδια έχουμε επιτύχει να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον κύκλο των δικαιούχων. Έτσι, για τα σχέδια που απευθύνονται στους χαμηλά αμειβόμενους, διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των δικαιούχων, αυξήθηκε το ποσό της χορηγίας προς όλες τις ομάδες, ενώ διαφοροποιήθηκε και το ποσό της προκαταβολής που καταβάλλεται από τους αγοραστές. Για τους χαμηλά αμειβόμενους σε ορεινές περιοχές αυξήθηκε επιπρόσθετα το ποσό του παρεχόμενου δανείου.

Στο πλαίσιο των στεγαστικών του προγραμμάτων, κατά τη διετία 2009 – 2010, ο ΚΟΑΓ έχει ανεγείρει και διαθέσει 420 περίπου οικιστικές μονάδες, ενώ έχουν αγοραστεί από ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης γης πέραν των 860 οικιστικών μονάδων, οι οποίες άρχισαν ήδη να παραδίδονται στους δικαιούχους. Το 2011 είναι η χρονιά που ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης θα ξεπεράσει τον στόχο που έθεσε και θα παραδώσει 334 περίπου οικιστικές μονάδες.

Το Συγκρότημα «Νηρέας» που παραδίδουμε σήμερα και περιλαμβάνει 65 διαμερίσματα έχει διατεθεί κατά 90% μέσω του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων.

Πέραν όμως από το συγκεκριμένο έργο, στον Ασώματο αρχίζουμε άμεσα και ένα δεύτερο έργο που θα περιλαμβάνει 18 κατοικίες και 40 διαμερίσματα, το οποίο, αρχές του 2013, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στους νέους ιδιοκτήτες του. Επίσης, τον επόμενο μήνα προκηρύσσονται οι προσφορές για τον διαχωρισμό γης και ανέγερσης 15 κατοικιών και 4 διαμερισμάτων στα Πάνω Πολεμίδια. Πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν και οι εργασίες κατασκευής τους. Παράλληλα, προχωρούμε με την ανέγερση και της Β’ φάσης του Συγκροτήματος στη Μισιαούλη και Καβάζογλου, συνολικού αριθμού 42 οικιστικών μονάδων. Οι νέες αυτές οικιστικές μονάδες θα είναι έτοιμες και θα παραδοθούν στους δικαιούχους μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι σχεδιασμοί, όμως, του Οργανισμού συμπεριλαμβάνουν και πολλά άλλα έργα. Ήδη, βρίσκονται σε διαδικασία κατακύρωσης άλλες προσφορές που προβλέπουν:
· Ένα συγκρότημα 10 διαμερισμάτων στο Ζακάκι
· Ένα συγκρότημα 32 διαμερισμάτων στην Αγία Φύλα
· Ένα συγκρότημα 12 κατοικιών στο Κολόσσι
· Ένα συγκρότημα 15 κατοικιών στη Φασούλα
· Ένα συγκρότημα 15 κατοικιών στον Πύργο

Οι εργασίες για την κατασκευή όλων αυτών των κατοικιών και διαμερισμάτων θα αρχίσουν εντός του 2012, με πρόγραμμα να παραδοθούν στον κόσμο μέχρι το 2013. Συνολικά, για την περίοδο από το 2011 μέχρι και το 2013, ο Οργανισμός στοχεύει να διαθέσει, μόνο στην πόλη και τα περίχωρα της Λεμεσού, 161 περίπου οικιστικές μονάδες.

Όλος αυτός ο οργασμός δουλειάς έχει ένα και μόνο στόχο: την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κύπριου πολίτη και ειδικότερα των νέων ανθρώπων.

Ωστόσο, η στεγαστική μας πολιτική συμπεριλαμβάνει και πολλά άλλα προγράμματα. Ένα από τα προγράμματα, το οποίο, επίσης στηρίζουμε ιδιαίτερα είναι και το Σχέδιο Διαχωρισμού και Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα. Με την εφαρμογή αυτού του Σχεδίου επιδιώκουμε να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως στα νεαρά μας ζευγάρια, ώστε να αποκτήσουν κατάλληλη, οικοπεδοποιημένη γη για σκοπούς στέγασης σε πολύ λογικές τιμές, και με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς στον τόπο εγκατάστασης. Ήδη, από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, την τελευταία τριετία έχουν παραχωρηθεί 600 οικόπεδα σε ισάριθμες οικογένειες που πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός επιπλέον 1.124 οικοπέδων σε κρατική γη, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων των δικαιούχων. Κάτι επίσης σημαντικό: με την παραχώρηση του οικοπέδου, έχουμε μεριμνήσει ώστε να παρέχεται η δυνατότητα δανειοδότησης στους δικαιούχους με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανέγερση του σπιτιού τους.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης, αναβάθμισης και εμπλουτισμού αυτού του στεγαστικού προγράμματος, στις 21 Ιουλίου του 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων, εντάσσοντας τόσο τους απόδημους της κοινότητας όσο και αυτούς που διαμένουν σε γειτονικές κοινότητες σε απόσταση όχι πέραν των 10 χλμ. Συνεπώς, προσφέρεται πλέον η δυνατότητα απόκτησης οικοπέδου και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια που σήμερα είτε κατοικούν σε αστικές περιοχές και θέλουν να επιστρέψουν στις κοινότητες από τις οποίες κατάγονται είτε είναι κάτοικοι γειτονικών κοινοτήτων που δεν διαθέτουν επαρκή γη προς διαχωρισμό και διάθεση οικοπέδων.

Βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε στεγαστικά προγράμματα που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού μας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο, το οποίο έχει τόσο κοινωνική όσο και περιφερειακή στόχευση. Το Σχέδιο αυτό ενθαρρύνει νεαρά κυρίως ζευγάρια αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, όπως τους χαμηλά και μεσαία αμειβόμενους, να εγκατασταθούν είτε σε κοινότητες που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράταξης είτε στις περιοχές της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία και στον Άγιο Δομέτιο είτε ακόμη σε αγροτικές περιοχές που φτάνουν μέχρι τις 284 κοινότητες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του στεγαστικού σχεδίου χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, αφού στην περίπτωσή τους καταργούνται τα προβλεπόμενα γεωγραφικά κριτήρια. Στα τρία τελευταία χρόνια εφαρμογής του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου εγκρίθηκαν 680 αιτήσεις για αγορά κατοικίας και 738 αιτήσεις για βελτίωση.

Φίλες και φίλοι,

Εσείς όλοι, με τη μεγάλη ανταπόκριση που δείχνετε στα διάφορα στεγαστικά προγράμματα, είσαστε οι αδιάψευστοι μάρτυρες πως επιτυγχάνουμε τους στόχους που θέσαμε με τη στεγαστική μας πολιτική. Αυτή σας η ανταπόκριση μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης των διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ενίσχυση του Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα και της Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, εντάσσοντας στη διαχείριση του Υπουργείου Εσωτερικών δύο στεγαστικά σχέδια που προηγουμένως υπάγονταν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε καλό, υγεία, προκοπή και οικογενειακή ευτυχία σε όλους εσάς που αποκτάτε σήμερα τη δική σας στέγη εδώ στο Συγκρότημα “Νηρέας”. Να είσαστε βέβαιοι, πως μέσα σε πνεύμα έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο κοινωνικό κράτος, γιατί έτσι επενδύουμε στον άνθρωπο. Και δικό μας πρωταρχικό μέλημα είναι ο άνθρωπος και η κάλυψη των διαφόρων αναγκών του. Γι’ αυτό άλλωστε και είμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Καλό αέρα στα πανιά των ονείρων σας στο καινούριο σας σπίτι.

Αρχή