26/4/11

Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια – 23/4/2011


26/04/2011





Χαρμόσυνη μέρα σήμερα. Είναι η μέρα της Ανάστασης. Μηνύματα αγάπης, ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης ηχούν παντού. Αυτά τα μηνύματα απευθύνουμε προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Τούτες τις άγιες μέρες η σκέψη μας συνεχίζει να είναι με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων. Συνεχίζει να είναι με τους πάσχοντες και δυσπραγούντες συνανθρώπους μας. Με τους άνεργους, με όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η σκέψη μας είναι με όλους αυτούς που έχουν ανάγκη τη στήριξη, τη φροντίδα και τη θαλπωρή του κράτους. Σε όλους αυτούς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους.

Βασική προϋπόθεση για να μπορεί το κράτος να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δύσκολη ομολογουμένως η προσπάθεια, αλλά όχι μάταιη. Άλλωστε μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να υπερπηδήσουμε πολλές δυσκολίες και προβλήματα.

Προβλήματα υπάρχουν ασφαλώς κι άλλα. Δεν εφησυχάζουμε ούτε και εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Αντίθετα. Με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος. Θα συνεχίσουμε να επιλύουμε διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας τα οποία έχουν συσσωρευτεί μέσα από τις δεκαετίες.

Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση και έτσι πρέπει όλοι να την αντιμετωπίζουν. Σε δύσκολες στιγμές που πέρασε η Κύπρος μας, ο λαός μας πέτυχε πάρα πολλά με την ενότητα, τη συναίνεση και τη συνεισφορά όλων. Μπορούμε και τώρα, φτάνει όλοι ενωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια: Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, κοινωνικοί εταίροι. Χωρίς ωραιοποιήσεις και εξιδανικεύσεις αλλά και χωρίς ισοπέδωση και κινδυνολογίες.

Δυστυχώς και η φετινή Ανάσταση δεν έχει σημάνει τη χαρμόσυνη είδηση της λύτρωσης της πολυαγαπημένης μας πατρίδας. Ακόμα ένα Πάσχα βρίσκει την Κύπρο διαιρεμένη και υπό ημικατοχή. Οι πληγές του εγκλήματος σε βάρος του λαού μας που προκάλεσαν το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η τουρκική εισβολή, παραμένουν δυστυχώς ανοικτές.

Και στο Κυπριακό η ενότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την Κύπρο μας. Για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της Τουρκίας που στοχεύει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στη μονιμοποίηση της διαίρεσης.

Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τη διχοτόμηση. Όραμά μας παραμένει η επίτευξη λύσης που να μας απαλλάσσει από την κατοχή, τον εποικισμό και τη διαίρεση. Λύση που να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για την επίτευξη αυτής της λύσης αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με συνέπεια στις αρχές λύσης αλλά και με επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να απευθύνω στον κυπριακό λαό μήνυμα αισιοδοξίας. Με τον αγώνα και τις προσπάθειές μας στεκόμαστε όρθιοι μπροστά στις δυσκολίες και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες. Μαζί όλοι ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εύχομαι σε όλους και όλες υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Καλό Πάσχα!

Καλή Ανάσταση στην πολυαγαπημένη μας πατρίδα!