15/4/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ

15/04/2011





Μετά το δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισαν ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Όπως γνωρίζετε, απόψε φιλοξενήσαμε σε δείπνο τους δύο ηγέτες στην οικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν ένα δείπνο εργασίας και όχι μια κοινωνική συνάντηση, παρόλο που υπήρχε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Ολοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και έτσι ήταν μια καλή ευκαιρία για μια ευχάριστη συνομιλία. Επιπλέον επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα πάνω στη συζήτηση για εξεύρεση τρόπων να προχωρήσει η διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Πήρα την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες για την επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα τον ερχόμενο Ιούνιο. Έγινε μια καλή συζήτηση για προγραμματισμό του τρόπου ώθησης προς τα εμπρός. Ήταν πολύ φιλική και θερμή συνάντηση. Προσδοκούμε να υπάρξει ακόμη ένα τέτοιο δείπνο στο εγγύς μέλλον».

Ερωτηθείς στη συνέχεια ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι η διαδικασία αυτή των συνομιλιών πρέπει να κρατήσει όσο πιο πολύ γίνεται επισημαίνοντας ότι είναι μια διαδικασία που ανήκει και οδηγείται από τους Κύπριους, και τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να την υποστηρίξουν.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν πολλά από τα ειδικά θέματα των κεφαλαίων και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα πράγματα έχουν προχωρήσει προς τα εμπρός». Όπως είπε υπήρξε μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα μεταξύ των συμβούλων και των ομάδων τους μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη προσθέτοντας ότι σημειώθηκε πολύ καλή πρόοδος στο θέμα των διεθνών συνθηκών.

Επίσης είπε ότι «την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πολύ καλή συζήτηση στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας. Δεν θέλω να υπερβάλλω. Υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε σε αυτές τις συνομιλίες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σημειωθεί κάποια καλή πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η εσωτερική ασφάλεια για κάθε χώρα σε κάθε περίπτωση είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπως επίσης το ζήτημα των διεθνών συνθηκών δεν είναι επουσιώδες ζήτημα. Σημειώθηκε καλή πρόοδος», πρόσθεσε.

Για το θέμα της απογραφής πληθυσμού και στην ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία ή όχι, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα διενεργήσουν απογραφές. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν κάποια ανάμειξη για να δώσουν αξιοπιστία στις απογραφές. «Όπως έχω εξηγήσει σε πολλές περιπτώσεις, είμαστε ευτυχισμένοι να το κάνουμε αυτό», είπε. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι απογραφές να γίνουν ταυτόχρονα κάτι στο οποίο αντιτίθεται η τουρκοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο πλευρές «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Και οι δύο πλευρές, είπε, δεσμεύονται να διενεργήσουν απογραφές και επιθυμούν την ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά συμφωνία για διενέργεια ταυτόχρονων απογραφών».

Τέλος, ερωτηθείς εάν οι συνομιλίες θα διακοπούν λόγω των επικείμενων εκλογών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή των συνομιλιών λόγω των εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο όπου ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν τι θα γίνει στο μέλλον.