7/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τις ηγεσίες της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΠΑΣΥΔΥ

07/04/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ.


Μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Νίκος Μωυσέως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν το συνταξιοδοτικό και το θέμα της μείωσης του μισθολογίου του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Πρόσθεσε ότι για το συνταξιοδοτικό,ο Πρόεδρος Χριστόφιας «μας ενημέρωσε ότι είναι έτοιμη η μελέτη του αναλογιστή την οποία θα μας δώσει σε λίγες μερες για να τη μελετήσουμε. Συμφωνήσαμε ότι θα μελετήσουμε την πρόταση του αναλογιστή, τις διαπιστώσεις του και θα μπούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για συζήτηση του θέματος του συνταξιοδοτικου. Συζητήσαμε για τη μείωση του κρατικού μισθολογίου και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και αναπτύξαμε τις απόψεις μας. Ο Πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με την εργοδοτική πλευρά και θα επανέλθουμε».

Ερωτηθείς ποιες θέσεις παρουσίασαν σήμερα για τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μωυσέως είπε ότι το ποσό των €70 εκ. είναι ο στόχος. «Θέση μας είναι ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική συναίνεση και διάλογος με όλες τις παραγωγικές τάξεις και ομάδες. Είμαστε στο διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα. Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς την άλλη πλευρά, την εργοδοτική πλευρά, και θα επανέλθει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το διάλογο, ο κ. Μωυσέως είπε ότι δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Ερωτηθείς αν τον ικανοποιούν οι κινήσεις που έγιναν μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά στο θέμα της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας και του πλούτου, ο κ. Μωυσέως είπε ότι «η άποψη της ΣΕΚ είναι ότι τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Εκείνο το οποίο δεν έχει επιτευχθεί είναι να υπάρξει συναίνεση, διάλογος και προσπάθεια προς όλες τις πλευρές για να υπάρξει μια κοινή αντίληψη για το εθνικό θέμα της οικονομίας. Το ότι απέτυχαν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια μέχρι στιγμής από τη Βουλή δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος του δρόμου. Πιστεύω ότι ο διάλογος που έχουμε συνεννοηθεί σήμερα να γίνει και με την εργοδοτική πλευρά μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα».

Από πλευράς του ο Βοηθός ΓΓ της ΠΕΟ κ. Σωτήρης Φελλάς είπε ότι «τα οποιαδήποτε μέτρα σκέφτεται η Κυβέρνηση θα είναι προσωρινά, μόνο για δύο χρόνια, εκτός βέβαια από το συνταξιοδοτικό για το οποίο όταν θα έχουμε την αναλογιστική μελέτη θα ετοιμαστούν», προσθέτοντας ότι « θα μπούμε σε ένα διάλογο με βασικό στόχο το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι που δικαιούνται αυτό το ωφέλημα θα το παίρνουν και στο μέλλον. Να μην υπάρξει δηλαδή σε καμιά περίπτωση ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αδυναμίας στο να παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα της σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση με ένα κοινό στόχο: να ληφθούν μέτρα τα οποία θα επωμίζουν όσο γίνεται πιο δίκαια το οποιοδήποτε κόστος από την κρίση που περνούμε. Έχουμε τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την είσπραξη του φόρου εισόδηματος από όσους φοροδιαφεύγουν και μας εξήγησε ο Πρόεδρος ότι καταβάλλονται πολύ έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και για το πώς θα παρθούν και άλλα μέτρα που θα επιμερίζουν το κόστος της κρίσης, όχι μόνο στους μισθωτούς, αλλά στα κέρδη ιδιαίτερα».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε: «Εμείς επαναλάβαμε τη θέση μας ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Κάτι που λέμε εδώ και δύο χρόνια. Ήταν εποικοδομητικός ο διάλογος, η προσέγγιση ήταν σωστή, θα περιμένουμε τα επόμενα βήματα. Εξ’ όσων αντιλαμβανόμαστε θα υπάρξει μια νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και μια κοινή σύσκεψη όλων στην προσπάθεια να συνεισφέρουμε εκείνο που μας αναλογεί για να βοηθηθεί ο τόπος να εξέλθει από την ύφεση».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ανέφερε κάποιες σκέψεις για το πώς θα εξοικονομηθούν τα €70 εκ. από την ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «δεν θα μπούμε σε αριθμούς, υπήρξε και υπάρχει μια καλή διάθεση για αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης και ευελπιστούμε ότι την ίδια διάθεση θα έχουν όλοι: και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα, είπε ότι «δεν βοηθά ούτε αριθμούς να λέμε ούτε οτιδήποτε, απλώς να τονίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να βρούμε λύσεις», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές, είπε ότι «τουλάχιστον από τη συνδικαλιστική πλευρά υπάρχει. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει και από την εργοδοτική».

Κληθείς να πει αν έθεσαν ως προϋπόθεση να εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση του πλούτου ούτως ώστε να προχωρήσουν οι συντεχνίες στο δικό τους μέτρο, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «υπάρχουν από δικής μας πλευράς καλές προθέσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά και από την άλλη πλευρά ανάλογες προθέσεις διότι η κρίση μάς αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού. Με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στην πρόσφατη συνέντεξη Τύπου που έδωσε ότι κατέχει κατάλογο με ονόματα φοροφυγάδων, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «έχει κοινοποιηθεί σε μένα μια λίστα και δεν βλέπω ποιο είναι το κακό».

Ερωτηθείς ποιος του την έδωσε απάντησε: «Είναι άγνωστος, αλλά πολλοί ζητούν να μου δώσουν πληροφορίες και από τα τραπεζικά ιδρύματα. Όμως, για αυτό που συζητούμε, δηλαδή ωσάν η ΠΑΣΥΔΥ να διέπραξε κάποιο αδίκημα ή παράπτωμα, να σας πω μόνο ότι στη Γερμανία η κα Μέρκελ έθεσε προς συζήτηση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο πρόταση για εξαγορά κλεμμένων πληροφοριών από τραπεζικά ιδρύματα και εν τέλει η απόφαση ήταν να δοθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, της τάξης των €2.5 εκ., για να εξαγοράσουν στοιχεία για μεγαλοφοροφυγάδες».

Σε ερώτηση αν είναι αυθεντικός ο κατάλογος που κατέχει είπε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι αυθεντικός και όταν λέμε οφειλές από φοροφυγάδες να μην το συγχύζουμε ότι κάποιος καημένος χρωστά δίδακτρα στο σχολείο ή χρωστά κοινωνικές ασφαλίσεις. Ένας που χρωστεί €1 εκ. στο Φόρο Εισοδήματος σημαίνει ότι πραγματοποίησε κέρδη της τάξης των €10 εκ.».

Κληθείς να πει αν παρέδωσε τον κατάλογο στο Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «θα τον δώσω στα αρμόδια πρόσωπα».

Σε ερώτηση για τα ποσά που έχει να λάβει το κράτος από αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, είπε ότι πρόκειται για «ένα ποσό της τάξης των €26 εκ.. Σημαίνει ότι αυτοί οι λίγοι συμπατριώτες μας που δεν είναι πέραν των 25 ατόμων, για να χρωστούν €26 εκ. έχουν αποκομίσει κέρδη πέραν των €260 εκ.».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για άτομα τα οποία ο Φόρος Εισοδήματος γνωρίζει, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε: «Ασφαλώς. Για να έχουν οφειλή έχουν φορολογικό φάκελο».

Πρόσθεσε ότι η φοροδιαφυγή «είναι ένα εθνικό έγκλημα. Τη στιγμή που ζητούμε από τον εργαζόμενο να κάνει θυσίες, να υποβιβάσει το βιοτικό του επίπεδο, κάποιοι φανερά κατακλέβουν τον τόπο».

Ερωτηθείς για τα άτομα στον κατάλογο είπε ότι «υπάρχουν οφειλές των €2 εκ., των €3 εκ., είναι περίπου 30 άτομα που χρωστούν €26 εκ. και οι πλείστοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους. Εξάλλου, γιατί δεν ρωτάτε και τη Γενική Ελέγκτρια που έκανε παρόμοιες διαπιστώσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηπέτρου.

Τέλος, σε ερώτηση πότε έλαβε τον κατάλογο απάντησε «πριν δυο - τρεις μέρες».