8/4/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τα εκατοντάχρονα του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας
08/04/2011

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας, ενός από τα πιο ιστορικά σχολεία της Κύπρου.

Η ίδρυση του σχολείου αυτού το 1911 αποτελούσε αναγκαιότητα της εποχής, αφού στη Λάρνακα χρειαζόταν να λειτουργήσει ελληνικό σχολείο όπου θα διδάσκονταν και ξένες γλώσσες έτσι ώστε να μην οδηγούνται πολλοί μαθητές στα δύο ξενόγλωσσα σχολεία για μόρφωση στον τομέα των γλωσσών. Στην πόλη του Ζήνωνα το σχολείο αποτέλεσε το πρώτο Λύκειο ως διάδοχη κατάσταση του Αποστολιδείου ημιγυμνασίου Λάρνακας και μέσα από το σημαντικό ρόλο που είχε στη μόρφωση των μαθητών του που προέρχονταν από όλα τα μέρη της Κύπρου και του εξωτερικού αποτέλεσε ισχυρό συντελεστή για την πραγμάτωση των κύριων στόχων της παιδείας του τόπου μας.

Το 1914 το Λύκειο ονομάστηκε Ζαχαριάδειο προς τιμήν του ευεργέτη του Κωνσταντίνου Ζαχαριάδη, και την ίδια χρονιά αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος ως ισότιμο με τις Εμπορικές Σχολές της Ελλάδας. Σε όλη αυτή την περίοδο υπήρξε πάντα ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο και ταυτόχρονα είχε να επιδείξει πλούσια δράση στα αθλητικά, πολιτιστικά και εθνικά δρώμενα του τόπου. Ταυτόχρονα, το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας έχει να επιδείξει αξιόλογες ομάδες στίβου, πετόσφαιρας και ποδοσφαίρου και αποτελεί φυτώριο εκπαίδευσης και αγωγής, από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες νέοι, αρκετοί από τους οποίους διαπρέπουν σήμερα σε διάφορους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής του τόπου.

Αρχίζοντας την ανηφορική του πορεία από τα δύσκολα χρόνια της αποικιοκρατίας, όπου η μόρφωση των παιδιών μας δεν ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες των Βρετανών αποικιοκρατών, το σχολείο κατάφερε να προσφέρει στα παιδιά την αναγκαία ελληνική παιδεία και να εμφυτεύει στις ψυχές τους την αγάπη για την ελευθερία της πατρίδας και για τα γράμματα. Μαθητές και καθηγητές του συνελήφθηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Λόγω αυτής της δράσης κατά την περίοδο 1956 – 57 η αποικιοκρατική κυβέρνηση τερμάτισε τη λειτουργία του σχολείου. Στη συνέχεια υπήρξε ανάγκη κατεδάφισης των κτηρίων κατά το σχολικό έτος 1967-68. Το σχολείο επαναλειτούργησε τη σχολική χρονιά 1969 - 70 στα νέα κτήρια που ανεγέρθηκαν, τα οποία φιλοξενούν μέχρι σήμερα τους μαθητές του σχολείου.

Μια πενταετία μετά την επαναλειτουργία του, μετά δηλαδή τα τραγικά γεγονότα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, το σχολείο άνοιξε τις φιλόξενες αγκάλες του και δέχτηκε δεκάδες προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους και αναζήτησαν με τις οικογένειες τους καταφύγιο στη φιλόξενη Λάρνακα.

Το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας ως ένα ιστορικό σχολείο πρέπει να διατηρηθεί προς τιμήν της παράδοσης που το δημιούργησε. Ως σχολείο του παρόντος και του μέλλοντος πρέπει να προσαρμοστεί στις κοινωνικές αλλαγές της εποχής μας για να μπορεί να δώσει τη μόρφωση που χρειάζεται η νεολαία μας όπως όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Στόχος και σκοπός κάθε σχολείου διαχρονικά, και ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι να καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό και την προσήλωση στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας. Μέσα από τη λειτουργία κάθε σχολείου πρέπει, επίσης, να προωθείται η καλλιέργεια των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τον ενεργό και δημοκρατικό πολίτη, να προάγεται η κριτική σκέψη, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και τα ταλέντα των παιδιών, να διασφαλίζεται η φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους υγεία και να προσφέρονται γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων.

Είναι με γνώμονα όλους αυτούς τους παράγοντες που έχουμε εντάξει υψηλά στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης μας τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, που αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου. Πρώτιστος στόχος είναι η εύρυθμη και αρμονική λειτουργία των Σχολείων αλλά και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες του τις βαθμίδες.

Ως Κυβέρνηση έχουμε ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε ολοκληρώσει την τεράστια προσπάθεια για διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. Με αυτά τα μέτρα εκτιμούμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περνάει από τη θεωρία στην πράξη. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, αφού έχουμε πλησιάσει κοντά στο στόχο του 8% του ΑΕΠ.

Φίλες και φίλοι,

Το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας καθοδηγείται από την ιστορία του και έχει βαριά κληρονομιά που καθορίζει και τους στόχους του. Στόχοι οι οποίοι συμπίπτουν με τους κοινούς στόχους όλων μας. Απώτερος δε στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου για όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και θρησκεύματος, μέσα σε συνθήκες αλληλοαναγνώρισης και αλληλοαποδοχής, σεβασμού και στήριξης των ιδιαιτεροτήτων, ενθάρρυνσης των κλίσεων και των ταλέντων, όπου η παρεχόμενη μόρφωση στα παιδιά μας να τα εξοπλίζει επαρκώς με όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχή διαβίωση στη σύγχρονη πολύπλοκη και ανοικτή κοινωνία και επέκεινα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμοι, ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες, ο καθένας στο δρόμο που διαλέγει.

Στα 100 χρόνια της λειτουργίας του το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας έχει επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, την οποία εύχομαι να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια, με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους παλιούς μαθητές του σχολείου που τιμούνται απόψε. Στους παλιούς αυτούς μαθητές του σχολείου, οι οποίοι έχουν καταδείξει σημαντική δράση στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Με την προσφορά τους στον τόπο μας έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν το δικό τους κεφάλαιο στη συγγραφή της ιστορίας μας. Συγχαίρω λοιπόν θερμά τον πρώτο Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ρηγίνο Θεοχάρη, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Αυξέντη Αυξεντίου, τον πρώην Υπουργό Άμυνας Νίκο Κόσιη, τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Γιώργο Λυκούργο, τον πρώην Δήμαρχο Αντώνη Χατζηπαύλου, τον νυν Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Μωυσέως, τον Δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Γιώργο Πική, τον πρώην Δήμαρχο στο Oakleigh Αυστραλίας Φίλιππο Πύργο, τον πρώην βουλευτή Ανδρέα Α. Γεωργίου και τον νυν βουλευτή Τάσο Μητσόπουλο. Συγχαίρω επίσης θερμά όλους τους ευεργέτες και δωρητές του σχολείου.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη αποψινή εκδήλωση και εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στη Διεύθυνση, στους καθηγητές, σε όλο το προσωπικό, στους μαθητές του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση της.