8/4/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν στη Συνδιάσκεψη της ΠΟΦΕΝ για τους νέους εργαζόμενους και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο
08/04/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόταση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) για τη σύγκληση της σημερινής συνεδρίας αυτής της ειδικής ολομέλειας της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές και νέοι επιστήμονες, προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση δύο ιδιαίτερα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη νεολαία μας. Καλωσορίζω τόσο την ηγεσία της ΠΟΦΕΝ όσο και όλους τους φοιτητές και νέους επιστήμονες που συμμετέχουν στη σημερινή ειδική σύνοδο της Βουλής και εκφράζω την πεποίθηση μου ότι σημαντικά και χρήσιμα θα είναι τα πορίσματα και τα συμπεράσματα της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας περιλαμβάνει δύο θέματα που απασχολούν σοβαρά τον φοιτητικό μας κόσμο και τους νέους επιστήμονες μας.

1. Νέοι εργαζόμενοι και αγορά εργασίας.
2. Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο: Προκλήσεις και προοπτικές

Αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει αρκετή προπαρασκευαστική εργασία η οποία έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση δύο ψηφισμάτων που θα τεθούν προς έγκριση στη σημερινή συνεδρία. Είμαι σίγουρος ότι τα ψηφίσματα περιλαμβάνουν αρκετές σημαντικές απόψεις και προτάσεις και σοβαρούς προβληματισμούς που θα δώσουν το έναυσμα για μια ιδιαίτερα σοβαρή και παραγωγική συζήτηση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τα θέματα που απασχολούν τους νέους μας. Θέματα όπως αυτά που θα συζητηθούν σήμερα αποτελούν κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τόσο το δημόσιο πολιτικό διάλογο όσο και την κοινωνία ευρύτερα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες και στη βάση της σημερινής συγκυρίας, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στην κυπριακή οικονομία, είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Παρατηρείται συνεχής μείωση θέσεων απασχόλησης και συνεχής αύξηση του αριθμού των ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους, τους νέους επιστήμονες σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παρόλο που το πρόβλημα έχει ως γενεσιουργό αιτία εξωγενείς παράγοντες, μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα και να διαμορφώσουμε συνθήκες που να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιβάλλεται όπως οι προσπάθειες του κράτους επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας οικονομικής πολιτικής που να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους και ειδικότερα στους νέους επιστήμονες, που πρέπει να θεωρούνται ως η καλύτερη επένδυση για τον τόπο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις σχετικές συζητήσεις στις διάφορες αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη όπως εισαχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε ανάκαμψη και σε πορεία ανάπτυξης. Πιστεύω ότι είναι η ώρα που οι διάφορες διαπιστώσεις και εισηγήσεις πρέπει να οδηγήσουν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει πρωτίστως η πρωτοβουλία, θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε χρήσιμη και δημιουργική την παρέμβαση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και πιστεύουμε ότι η διεκδικητική της προσπάθεια θα καρποφορήσει.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένας ευρύτατος διάλογος γύρω από το παρόν και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Πολλές οι επιμέρους διαπιστώσεις. Πολλοί οι επιμέρους προβληματισμοί. Κοινή διαπίστωση και κοινός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ώστε να αντιμετωπιστούν θετικά οι προκλήσεις των καιρών και να δημιουργηθούν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Δεν θα σταθώ σε κάποιες ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις επί του θέματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις και προτάσεις. Μέσα από το διάλογο πρέπει να αναζητήσουμε συγκλίσεις στα μείζονα θέματα και με μια ευρύτατα κοινωνική συναίνεση να διαμορφώσουμε την παραπέρα πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι απόψεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και γενικότερα των φοιτητών αλλά και των νέων επιστημόνων έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι βλέπουν τα πράγματα από μέσα και είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα και ουσιαστικά τα σημερινά προβλήματα. Εξάλλου, με το όραμα που κουβαλούν ως η νέα γενιά του τόπου, μπορούν να προσδιορίσουν με ευστοχία το δέον γενέσθαι.

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζω για μια ακόμη φορά την ηγεσία της ΠΟΦΕΝ και τους συνέδρους που συμμετέχουν στη σημερινή αυτή σύνοδο, εκφράζω την ευχή για πλήρη επιτυχία των εργασιών της και δίνω το λόγο στον Πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ, που έχω την τιμή και τη χαρά να είναι σήμερα συμπρόεδρος μου, για να αναφερθεί τόσο στο αντικείμενο όσο και στη διαδικασία της σημερινής συνεδρίας.