21/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου για τις εορτές του Πάσχα
21/04/2011
«Η τουρκική πλευρά έχει να επιδείξει ρεκόρ αλαζονείας και αυθαιρεσίας και ενώ η δική μας πλευρά συνεχώς προσπαθεί να καταθέτει δημιουργικές προτάσεις, η άλλη πλευρά εμφανίζεται σκληρή και αναθεωρεί ενίοτε και θέσεις που έχουν συμφωνηθεί» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο ευχήθηκε με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Για την ακρίβεια λέγονται πολλά, φαίνεται ότι η εκλογική μάχη τα σαρώνει όλα. Χρειάζεται μέτρο σε όλα, και στις εκλογικές μάχες. Εύχομαι και ελπίζω από σήμερα, μέρα της Σταύρωσης, οι πολιτικοί μας ηγέτες και τα πολιτικά μας κόμματα να καλμάρουν και να ‘καταθέσουν τα όπλα’ μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που τελειώνουν οι διακοπές του Πάσχα για να αφεθεί ο κόσμος ανέμελα, να ξεχάσει τα καθημερινά προβλήματα και να εκκλησιαστεί, να προσευχηθεί και να έρθει ανανεωμένος.

Υπάρχει και κόσμος που δεν έχει εργασία. Η σκέψη μας είναι μαζί τους. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε η ανεργία να πάψει να είναι πρόβλημα. Είναι και αυτή προϊόν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και, βέβαια, χωρίς καμιά τάση ή δόση ρατσισμού και λόγω της ελεύθερης πλέον εισόδου στην Κύπρο, κοινοτικών. Αυτό είναι φαινόμενο που αγγίζει και την Κύπρο. Ελπίζω και οι εργοδότες μας να μην εκμεταλλεύονται τους κοινοτικούς και να ‘κλείνουν’ συμβάσεις, όπως και με τους Κύπριους ούτως ώστε να υπάρχει ισότητα και ισομερής αντιμετώπιση των εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «συνήθως ευχόμαστε η Ανάσταση να έρθει και για τον τόπο μας. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά έχει να επιδείξει ρεκόρ αλαζονείας και αυθαιρεσίας, ενώ η δική μας πλευρά συνεχώς προσπαθεί να καταθέτει δημιουργικές προτάσεις, η άλλη πλευρά, ένεκα της προσοχής που της δίνεται από διάφορες πλευρές, αδίκως κατά τη δική μου εκτίμηση, εμφανίζεται σκληρή και αναθεωρεί ενίοτε και θέσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Τουρκία ενδύεται από τη μια το ένδυμα του ειρηνιστή για άλλους χώρους της περιοχής, αλλά η ίδια, και εντός της Τουρκίας, συνεχίζει να επιβάλλει απαγορεύσεις σε μη Τούρκους πολιτικούς», ενώ «σε ό,τι αφορά στην Κύπρο συνεχίζει κυνικά να συμπεριφέρεται ως κατακτητής».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο λαός υπομένει με ψυχραιμία και συγκράτηση και ελπίζει ότι η τύχη των λαών δεν είναι η σκλαβιά και ο εποικισμός στον 21ο αιώνα. Η μοίρα και η τύχη των λαών είναι η ανεξαρτησία και ο αυτοσεβασμός. Και αυτό ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους, διότι ο σεβασμός στην ταυτότητά τους, στο ‘είναι’ τους, έχει εξαφανιστεί από την κατοχική δύναμη που προσβάλλει τους Τουρκοκύπριους και τους συμπεριφέρεται ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας».

Πρόσθεσε ότι «το μήνυμά μας προς τους Τουρκοκύπριους, που είναι και μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους, είναι ότι είναι Κύπριοι και πρέπει να σεβαστούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση και να εμπεδωθεί και να στέλλουμε καθημερινά αυτό το μήνυμα».

Σημείωσε ότι «αν δεν τείνουμε χέρι και αν δεν δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι τους θεωρούμε και αυτούς νοικοκυραίους αυτής της πατρίδας, θα συνεχίσουμε να τους ρίχνουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας. Αυτό ήταν ένα διαχρονικό σφάλμα που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Πρέπει να τους στείλουμε τα σωστά μηνύματα και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποδώσουν, παρόλο που οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι πολύ πιο δύσκολες από τις δικές μας, παρά την προσφυγιά, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εμείς αναστηλώσαμε την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλω να στείλω το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Ο λαός μπορεί και θα το κάνει. Η Κυβέρνηση είναι μαζί με τον κόσμο, κατευθύνει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και το μόνο που ζητά είναι κατανόηση από τις πολιτικές δυνάμεις».

Τέλος, απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, αγάπης, σεβασμού και ελπίδας για το μέλλον προς τους εγκλωβισμένους και τις οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ευχήθηκε υγεία, Καλή Ανάσταση, παροτρύνοντάς τους να διασκεδάσουν με μέτρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν πιείτε μην οδηγήσετε και αν οδηγήσετε μην πιείτε».