14/4/11

14/04/2011
Το θετικό για την Κύπρο Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποτελεί προέκταση και αποτέλεσμα του κύρους και της αξιοπιστίας που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει το Ψήφισμα της Επιτροπής Νομικών της ΚΣΣΕ στο οποίο υπάρχουν σημαντικές και θετικές αναφορές για την Κύπρο και το Κυπριακό».

Και πρόσθεσε: «Το ψήφισμα της Επιτροπής Νομικών της ΚΣΣΕ αποτελεί συνέχεια άλλων θετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων για την Κύπρο και το Κυπριακό. Θυμίζω τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2009 και του 2010 που υπογραμμίζουν τις ευθύνες της Τουρκίας και την ανάγκη η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και κατ’ επέκταση της Κύπρου, όπως επίσης υπενθυμίζω και τα δυο τελευταία ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση πάντοτε με το Κυπριακό.

Αυτό το γεγονός είναι προέκταση και αποτέλεσμα του κύρους και της αξιοπιστίας που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελεί απόδειξη ότι κάθε άλλο παρά η Κύπρος βρίσκεται σε απομόνωση, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται. Ένα απομονωμένο και αναξιόπιστο κράτος δεν παίρνει θετικά ψηφίσματα και αποφάσεις.

Η Τουρκία δεν είναι απενοχοποιημένη ούτε και βρίσκεται στο απυρόβλητο, όπως επίσης ορισμένοι ισχυρίζονται. Η Τουρκία βρίσκει συνεχώς μπροστά της την Κύπρο και το Κυπριακό, όπως συνεχώς διαμαρτύρονται Τούρκοι αξιωματούχοι. Παραπέμπω σε διάφορες δηλώσεις που γίνονται, ειδικά στη δήλωση του κ. Μπαγίς στις 3 Απριλίου 2011 όταν είπε χαρακτηριστικά ‘συνεχώς βρίσκουμε την Κύπρο και το Κυπριακό μπροστά μας’.

Η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, που οδήγησε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων που στηρίζονται σε αρχές, αλλά και η επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού στις διαπραγματεύσεις, η έντονη διεθνής δραστηριότητα που έχει αποδυθεί ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς και έχουν συνδράμει τα μέγιστα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάνω σε αυτή την αξιοπιστία, την οποία έχουμε οικοδομήσει, επενδύουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να λύσουμε το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.