14/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου

14/04/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.



Κατά την επίδοση του πορίσματος ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι του παραδίδει το «τελικό πόρισμα της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως εγκρίθηκε από την Ολομέλεια στις 17 Μαρτίου».

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής «για τη δουλειά που έγινε» και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι δεν είμαι αμέτοχος στην όλη διαδικασία. Όταν ήμασταν μαζί στη Βουλή αρχίσαμε μια επίπονη δαιδικασία. Έχετε δημιουργήσει ένα αρχείο για τους μελετητές της ιστορίας της Κύπρου. Από την άλλη, λέγονται μέσα και αλήθειες, οι οποίες είναι πολύ διδακτικές και για μας τους σημερινούς που ασκούμε πολιτική αλλά και για τους επόμενους που δεν έζησαν αυτά τα γεγονότα και αυτή την τραγωδία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνατε, είναι πρωτόγνωρη. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, είναι ανάγκη για τον τόπο και εύχομαι να αξιοποιηθούν σωστά και αντικειμενικά αυτά τα υλικά που έχετε αποκομίσει από αυτή τη δύσκολη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος είπε: «Η παράδοση του πορίσματος σηματοδοτεί δύο γεγονότα. Πρώτον, την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής μετά από πέντε χρόνια διαδικασιών. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και επίπονη, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες. Δεύτερον, τώρα υπάρχει δυνατότητα το πόρισμα να δημοσιοποιηθεί για να γνωρίζει ο λαός τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν στην τραγωδία του ‘74. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα διότι από τη θέση τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίξατε αυτή την προσπάθεια με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Σε δύσκολες στιγμές δώσατε λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν την Επιτροπή και ως εκ τούτου αυτό το αδιάπτωτο ενδιαφέρον πρέπει να το σημειώσουμε.

Εγώ έχω επιπρόσθετο λόγο να σας ευχαριστήσω για τη δική σας συμβολή και συμβουλή που ήταν σημαντική και καθοριστική. Ελπίζουμε ότι από δικής σας πλευράς και της Κυβέρνησής σας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί, υλικό που η Βουλή έχει συγκεντρώσει, για να μπορέσει να αποτελέσει βάση για περαιτέρω μελέτη του έργου από επιστήμονες και ιστορικούς ώστε η ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια της πιο κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας να αποτελέσει στοιχείο παραδειγματισμού για τις επόμενες γενεές».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως κάνατε εσείς το μερτικό σας το έκανα και εγώ από τη δική μου την έπαλξη όποια και να ήταν».

Μετά τη συνάντηση τα μέλη της αντιπροσωπείας προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Η βουλευτής κα Μαρία Κυριακού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πόρισμα «είναι ένα επίπονο έργο, με πολλή θλίψη και πόνο, που περιγράφεται σε αυτό το έγγραφο, είναι ένα ιστορικό αρχείο το οποίο, παρόλο που είναι ελλιπές, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και μπορεί κάποιος ιστορικός να το μελετήσει λαμβάνοντας υπόψη ότι λείπουν πάρα πολλά τεκμήρια από αυτό το έγγραφο που θα μπορούσαν να δώσουν την πιο σωστή, πιο πραγματική εικόνα».

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε: «Με την παράδοση του πορίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί η εργασία της Επιτροπής και αναμένουμε ότι το υλικό το οποίο η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει θα αξιοποιηθεί κατάλληλα με τη συμβολή όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και από την πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων και από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας όλα αυτά τα χρόνια και από τη θέση του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέφερε σημαντική βοήθεια στο έργο της Επιτροπής και το ενδιαφέρον του για την πορεία των εργασιών ήταν αδιάπτωτο και σε τακτά χρονικά διαστήματα ήθελε να ενημερώνεται για την πορεία των εργασιών». Ευχαρίστησε, επίσης, και όλους τους συντελεστές της εργασίας που έχει γίνει για την ετοιμασία του πορίσματος.

Ερωτηθείς είπε ότι το πόρισμα θα δοθεί σε διάφορους φορείς και πρόσθεσε ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε «αριθμεί πέραν των 350 χιλιάδων σελίδων που προέρχονται από 150 χιλιάδες έγγραφα με επιπλέον τη βιβλιογραφία, τις καταθέσεις, την αποδελτίωση και την ψηφιοποίηση όλου του κυπριακού Τύπου της περιόδου ‘67-‘74».

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Αριστοφάνης Γεωργίου είπε: «Σήμερα ουσιαστικά συμπληρώνεται μια δουλειά που ήταν υποχρέωση της κυπριακής κοινωνίας. Είναι το πρώτο επίσημο ντοκουμέντο από συντεταγμένο όργανο της Πολιτείας που εκδίδει απόφαση που δακτυλοδείχνει τα αίτια και αιτιατά της διαίρεσης και διχοτόμησης στην πράξη, όπως είναι τα πράγματα σήμερα με την εισβολή του Αττίλα και το πραξικόπημα που είχε προηγηθεί. Συνεπώς θεωρούμε ότι αυτά τα κείμενα και το σύνολο του υλικού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διδάξουν όλους μας και ιδιαίτερα τη νέα γενιά για να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μας κατέστρεψαν. Κατά την άποψή μας, αυτά τα πράγματα θα πρέπει να μπουν και στα σχολεία».

Τέλος ο βουλευτής κ. Ζαχαρίας Κουλίας είπε: «Είναι ιστορική στιγμή και είμαστε εν μέσω της τραγωδίας που παραδίδεται αυτό το σημαντικό έργο που επιτέλεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Φάκελος της Κύπρου. Είναι οφειλόμενο χρέος προς τον κυπριακό λαό, αλλά όλως ιδιαιτέρως στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους, αυτούς που σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, τους άμαχους που έχουν σκοτωθεί, τους αιχμαλώτους, όλους όσοι υποφέρουν μέχρι σήμερα. Ήταν ένα ιδιαίτερο χρέος προς αυτούς τους ανθρώπους, για να πληροφορηθούμε όλοι την αλήθεια και για τα πραγματικά γεγονότα».