4/3/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 04/03/2011

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών και θα προβεί σε μια υπεύθυνη ενημέρωση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε: «Η έκθεση μελετάται και θα γίνει μια επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση για την θέση μας. Κατά την δική μου εκτίμηση η έκθεση δεν είναι άσχημη, εκτός και αν εμείς προσπαθήσουμε να βρούμε κενά και αδυναμίες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιμένει στην κυπριακή ιδιοκτησία της λύσης και στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως βοηθητικού παράγοντα στις συνομιλίες και ασφαλώς επιμένει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση στα πλαίσια των συνομιλιών. Το θέμα είναι σε ποιον απευθύνεσαι και αυτό δεν το κάνει.»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σήμερα συνεχίσαμε σε επίπεδο ηγετών για θέματα διακυβέρνησης. Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο θέμα της ιθαγένειας. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και κρυστάλλινες. Περιμένουμε ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε ένα βαθμό επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας, αλλά είναι νέος ηγέτης και χρειάζεται να γίνει αυτό. Οι Σύμβουλοι θα συνεχίσουν εντατικά τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα δύο φορές και εμείς θα συναντηθούμε με τον κ. Ερογλου την ερχόμενη Τετάρτη στις 11π.μ. ».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που αναφέρονται σε εμπλοκή στις συνομιλίες λόγω μη αποδοχής εκ μέρους του κ. Ερογλου όσων δεν υπάρχουν στα πρακτικά και των συμφωνηθέντων με τον κ. Ταλάτ κεκλεισμένων των θυρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Συζητούμε τι υπάρχει στα πρακτικά, ποια χαρτιά υπάρχουν και τι συμφωνήθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς δεν θα πετάξουμε στον αέρα αυτά τα πράγματα».