4/3/11

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

04/03/2011

Η διασύνδεση των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών επαναπροσαρμογών και των εποίκων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου είπε: «Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του Διεθνούς Οργανισμού όταν διαδικασίες διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι περιγραφική και εξισορροπητική.

Στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης. Σημειώνει τα δύο κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών των δύο κοινοτήτων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου στα οποία συμφωνήθηκε η βάση των διαπραγματεύσεων καθώς και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Η βάση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του αναφέρεται επίσης στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης την οποία θα συγκαλέσει, όπως σημειώνει, έπειτα από διαβούλευση με τις δύο πλευρές και όταν υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέματα ουσίας του Κυπριακού που να δικαιολογεί της σύγκλησή της. Η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που αποτελούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούλησή της για συνέχιση της διαπραγμάτευσης πάνω στη συμφωνημένη βάση με στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο. Αν από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδειχθεί η ανάλογη θέληση και η ίδια συνέπεια στη βάση λύσης με αυτήν της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σύντομα σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας υιοθετεί στην έκθεσή του την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους στις διαπραγματεύσεις. Η δική μας η άποψη είναι ότι η διασύνδεση των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μεγάλη ώθηση και νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί επίσης αν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την ισορροπημένη πρόταση που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει σχετικά με την πόλη και το λιμάνι της Αμμοχώστου».

Ο κ. Στεφάνου έκανε επίσης την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε τη σημερινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν αναφορικά με το θέμα του συνεταιρισμού για την Ειρήνη και το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν υποστηρίζει πιθανή προσφυγή της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή η θέση του ΔΗΚΟ που έχει εκφραστεί διά στόματος του Προέδρου του ΔΗΚΟ εναρμονίζεται με την θέση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποκλιμάκωση της έντασης και για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου και του λαού».