8/3/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση του γυναικείου κινήματος ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση του γυναικείου κινήματος ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη Λευκωσία
08/03/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.45 μ.μ.



Με συγκίνηση και σεβασμό παρευρίσκομαι και φέτος στην εκδήλωση αγώνα και τιμής στη γυναίκα που οργανώνει η πρωτοπορία του γυναικείου κινήματος, η ΠΟΓΟ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσα σε πρωτοπόρες αγωνίστριες που μέσα από σκληρούς και συνεχείς αγώνες κατόρθωσαν να αναδείξουν το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ σε πρωταγωνιστή της πάλης για χειραφέτηση της γυναίκας, κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Από την ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών το 1950, η ΠΟΓΔ-ΠΟΓΟ υπήρξε οργανωτής των ιστορικών αγώνων του γυναικείου κινήματος αλλά και πρωτοστάτης στους αγώνες για υπεράσπιση της δημοκρατίας. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 αναδείχθηκε σε αστείρευτη δύναμη αντίστασης στα τετελεσμένα της εισβολής αλλά και ψυχή των πολιτικών αγώνων των γυναικών για επαναπροσέγγιση και επανένωση του νησιού μας.

Για όλη αυτήν τη λαμπρή διαδρομή, τη γεμάτη αγώνες και προσφορά, τα μέλη και τα στελέχη της ΠΟΓΟ μπορούν και πρέπει να αισθάνονται υπερήφανα. Είναι άλλωστε αυτή η δυναμική δράση που έθεσε τα ζητήματα της ισότητας στο προσκήνιο και κατέστησε σαφές πως η κοινωνική δικαιοσύνη είναι λειψή χωρίς την ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Είναι αυτή η δράση που έβαλε τις βάσεις για σημαντικές κατακτήσεις των γυναικών της Κύπρου.

Είναι γεγονός ότι ειδικότερα την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας και η χώρα μας διαθέτει ένα αρκετά ισχυρό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί όλες οι διακρίσεις και οι φραγμοί που τίθενται σε πρακτικό επίπεδο στην αποτελεσματική πραγμάτωση της ισότητας. Κενά εντοπίζονται κυρίως όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων όπου, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου παραμένει σχετικά χαμηλό. Όσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης οι ανισότητες εντοπίζονται στη διαφορά των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα, στη δυσκολία πρόσβασης στην απασχόληση γυναικών με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και στην ανέλιξη γυναικών σε διευθυντικές θέσεις όπως και στα θέματα εξισορρόπησης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών για εξάλειψη των εμποδίων που βρίσκει η γυναίκα μπροστά της στον αγώνα για οικονομική και κοινωνική καταξίωση αποτελεί μέρος του γενικότερου στόχου του προγράμματος διακυβέρνησής μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας απαιτεί συνολικό πρόγραμμα δράσης με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Απαιτεί ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων που προωθούν τα ζητήματα ισότητας και πηγάζουν μέσα από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Τέτοια μέτρα είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. Η ενίσχυση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ώστε να ασκεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον ρόλο της. Η αναβάθμιση και ενίσχυση του μηχανισμού επιθεώρησης της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα και η δημιουργία μόνιμης διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα.

Αναφορικά με την πρόσβαση των γυναικών στην απασχόληση έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια που παρέχουν κίνητρα για ένταξη στην εργασία αδρανούς γυναικείου εργατικού δυναμικού καθώς και σχέδια παροχής κινήτρων για ένταξη στην εργασία όσων γυναικών επιλέγουν ευέλικτες ρυθμίσεις απασχόλησης. Εφαρμόζονται παράλληλα προγράμματα συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν επέλθει και σε ό,τι αφορά το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό. Έχουμε διευρύνει το πεδίο εφαρμογής με την προσθήκη δύο ακόμη επαγγελμάτων ενώ το ύψος του κατώτατου μισθού έχει αυξηθεί από το 2008 μέχρι το 2010 σε ποσοστό πέραν του 12%. Τέτοια μέτρα αποδεικνύουν τον πολιτικό προσανατολισμό και την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησής μας.

Όσον αφορά στον τομέα της συμφιλίωσης των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων έχουμε προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τη γονική άδεια και στην εισαγωγή του Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους.

Συνυφασμένος με την ισότητα είναι και ο τομέας της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής. Στο σημείο αυτό σημαντική είναι η υλοποίηση της δέσμευσης του προγράμματος διακυβέρνησης και η δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα με τα μέτρα που υλοποιήσαμε στο κεφάλαιο της ισότητας, εφαρμόσαμε σειρά αποφάσεων που εμβαθύνουν και διευρύνουν το κοινωνικό κράτος. Αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν και υλοποιήθηκαν εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η οποία οδήγησε σε δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων και σε ανάδειξη των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων των δημόσιων οικονομικών. Εκεί που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές μειώνονται δραστικά, εμείς αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης κατά 30%. Αυξήσαμε αισθητά τις συντάξεις σε όσα νοικοκυριά συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Διευρύναμε σε μεγάλο βαθμό τη στεγαστική πολιτική για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες. Αυξήσαμε το δημόσιο βοήθημα. Εισαγάγαμε σχέδια κοινωνικού τουρισμού. Καταρτίσαμε σχέδιο φοιτητικής μέριμνας ύψους 12 εκατομμυρίων για φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Επιδοτούμε την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Εισαγάγαμε ένα νέο σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών δίνοντας επιτέλους προοπτική στη μεγάλη κοινωνική ανάγκη για δημόσιες συγκοινωνίες επιπέδου. Όλα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια και ιδιαίτερα τις οικογένειες από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Έχουμε ισχυρή την άποψη ότι εάν, εν μέσω της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εφαρμόζονταν και στην Κύπρο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εισηγούνται κάποιοι η κατάσταση για τις οικογένειες, για τον πολίτη και για την κοινωνία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ανάπτυξη μιας σφαιρικής και σύγχρονης πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολύπλευρους ρόλους της γυναίκας αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Η πορεία προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχωρίζεται από τον αγώνα για εμπέδωση της ισοτιμίας.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η ΠΟΓΟ θα συνεχίσει με την ίδια μαχητικότητα και θέληση να εργάζεται για την υλοποίηση του οράματος για μια δίκαιη και συμμετοχική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Ότι θα συνεχίσει, όπως άλλωστε πράττει εδώ και δεκαετίες, να αντιστέκεται σε εκείνα τα στοιχεία και τάσεις που αποδυναμώνουν και υποβαθμίζουν τους κοινωνικούς στόχους και τις προοδευτικές αντιλήψεις και οράματα για τις γυναίκες.

Από τη δική μας πλευρά, δεσμευόμαστε ότι οι προσπάθειές μας θα εντατικοποιηθούν ώστε το όραμά μας για ένα μέλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις να γίνει πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία.