8/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «Ο Κάνθος και η θάλασσα», στη Λευκωσία
08/03/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Η θάλασσα, ως φυσικό και ζωογόνο στοιχείο, τροφοδότησε το συναίσθημα και τη φαντασία αμέτρητων λογοτεχνών, ποιητών και καλλιτεχνών, αποτελώντας έμπνευση για μερικά από τα σημαντικότερα πνευματικά έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τον Χέμινγουεϊ, τον Βερν, τον Έμερσον, τον Σεφέρη και τον Νερούδα στον Ρενουάρ, τον Σεζάν, τον Τέρνερ και τη Σχολή του Σαιντ Ιβς, η θάλασσα εξυμνήθηκε για την απαράμιλλη ομορφιά, την απεραντοσύνη και την απεριόριστη δύναμή της αλλά και για την ιδιότητά της να καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων και την τύχη των πολιτισμών.

Ο Τηλέμαχος Κάνθος, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς της νεότερης κυπριακής ιστορίας, είναι γνωστός ως ο λυρικός ζωγράφος και χαράκτης που αποτύπωσε το αυθεντικό φυσικό τοπίο και τον άνθρωπο της εποχής του με τρόπο μοναδικό και βιωματικό. Εξέχουσα θέση στη μακρά δημιουργική του πορεία είχε η θάλασσα της Κύπρου και της Ελλάδας που κατά καιρούς διείσδυσε ολοκληρωτικά στον συναισθηματικό, προσωπικό και καλλιτεχνικό του κόσμο, οδηγώντας σε μια σειρά από εξαίσια δείγματα ζωγραφικής.

Τα θαλασσινά τοπία του Κάνθου από τη Λεμεσό, την Αμμόχωστο, την Κερύνεια και την Κέρκυρα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του τεχνίτη τους, αποπνέουν μια ειλικρινή αγάπη για την απέριττη ομορφιά του «γιαλού», μαρτυρώντας από την άλλη τη στοργή του καλλιτέχνη για τους ανθρώπους, δικούς του και ξένους, τις φιγούρες των οποίων συνέζευξε με τις φωτεινές αυτές εικόνες σε καθοριστικές στιγμές της ζωής του.

Ο Κάνθος είναι η προσωπικότητα που ταυτίστηκε, ως καλλιτέχνης, ως δάσκαλος και ως άνθρωπος, με τη διαμόρφωση της μοντέρνας φυσιογνωμίας της Κύπρου σε καιρούς πολύ σκληρούς για το πνεύμα αλλά και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του τόπου, αφήνοντας πίσω του έναν τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό.

Το Ίδρυμα Τηλέμαχου Κάνθου, που φροντίζει για τη συντήρηση και προβολή του έργου του καλλιτέχνη εντός και εκτός Κύπρου, τιμά την κληρονομιά αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η παρουσίαση, εδώ, των έργων του που σχετίζονται με τη θάλασσα ως μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη ενότητα - μια επιθυμία που και ο ίδιος εξέφρασε λίγο πριν από το θάνατό του - είναι συγκινητική.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η έκθεση αυτή, η οποία συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έρχεται να ολοκληρώσει τη σειρά των περσινών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Τηλέμαχου Κάνθου οι οποίες συνέπεσαν με την επέτειο των 50 χρόνων Κυπριακής Ανεξαρτησίας, συμβάλλοντας στο γενικότερο εορταστικό πρόγραμμα του έτους.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά την οικογένεια Κάνθου και τους συντελεστές του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και χρόνια με στόχο την υλοποίηση του οράματός του, μετουσιώνοντας τη ζωή και το έργο του δημιουργού σε πολιτιστική και κοινωνική προσφορά. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη μελλοντική πορεία του ιδρύματος και τους πολύπλευρους στόχους που έχει θέσει.